Держпродспоживслужба буде надавати послуги у цифровому форматі, - Ігор Петрашко
06 жов, 2020 0 Коментарів 430 Переглядів

Держпродспоживслужба буде надавати послуги у цифровому форматі, - Ігор Петрашко

У Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів готуються чотири масштабні проекти з цифровізації. Зокрема, йдеться про оцифрування електронного реєстру потужностей операторів ринку, запровадження електронних ветеринарних сертифікатів, цифровізацію фітосанітарних послуг та процесів, а також розробку онлайн платформи для подання та відслідковування скарг споживачів.
Етапи впровадження зазначених цифрових послуг та їх ефект на бізнес та споживачів обговорили на нараді у Мінекономіки під головуванням Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка. Участь у зустрічі взяли заступники Міністра Ігор Дядюра та Сергій Глущенко, а також в.о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко.
“Впровадження цифрових послуг в Держпродспоживслужбі матиме позитивний вплив як для операторів ринку, так і для звичайних споживачів. В першу чергу ми говоримо про оптимізацію бізнес процесів, про економію часу, про зручність, про можливість обміну документами з міжнародними партнерами, про унеможливлення фальсифікацій. Цифровізація Держпродспоживслужби - це вагомий крок до інтеграції з міжнародними інформаційними системами і до посилення наших експортних можливостей”, - прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.
Так, одним із проектів є вдосконалення Державного реєстру потужностей операторів ринку. Реєстрація потужностей буде відбуватися онлайн через портал «Дія» або портал Держпродспоживслужби. Це дозволить забезпечити обмін даними з іншими державними реєстрами, а також реалізувати зручну пошукову систему на порталі Держпродспоживслужби. Планується, що проект запуститься до кінця 2020 року.
Ще одним проектом цифровізації послуг служби є запровадження електронних міжнародних ветеринарних сертифікатів. Оформити документи можна буде онлайн через сучасну інформаційну систему. Також буде можливість перевірки автентичності сертифікатів через QR-код (як для бізнесу, так і для іноземних партнерів та інспекторів). Серед плюсів - зменшення фінансового навантаження на бізнес щодо перекладу на 23 мови країн-ЄС, адже переклад сертифікатів різними мовами буде здійснюватися автоматично. Крім того, планується інтеграція національної системи з іншими реєстрами служби, а також з європейською системою TRACES.
Цифровізація фітосанітарних послуг та процесів передбачає подачу заявки на оформлення вантажу онлайн, ведення аналітики оформлених документів; унеможливлення підробки документів при експорті; зменшення надходження міжнародних нотифікацій щодо невірного оформлення фітосанітарних сертифікатів; оперативний контроль за переміщенням вантажів; обмін електронними фітосанітарними сертифікатами з торговельними партнерами, що попередить затримку вантажів при розмитненні в країні імпорту. Реалізується також інтеграція національної системи зі світовою системою The HUB.
Серед озвучених на зустрічі проектів - розробка онлайн платформи для подання та відслідковування скарг споживачів. Цей інструмент дозволить споживачам оперативно подавати звернення та отримувати інформацію щодо їх розгляду, а Держпродспоживслужбі - оцифрувати та значно підвищити ефективність процесів роботи зі зверненнями та скаргами споживачів.

Мінрегіон роз’яснив основні положення законопроєкту щодо реструктуризації заборгованості споживачів за спожиті житлово-комунальні послуги
Інші новини чер. 2020

Мінрегіон роз’яснив основні положення законопроєкту щодо реструктуризації заборгованості споживачів

23 червня в Мінрегіоні відбувся онлайн пресбрифінг заступника міністра Наталії Хоцянівської щодо основних положень законопроєкту №3613 «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості...

В «Івано-Франківськгазі» розповіли до чого призведе зниження тарифу на розподіл газу
Інші новини чер. 2020

В «Івано-Франківськгазі» розповіли до чого призведе зниження тарифу на розподіл газу

Зниження тарифу для «Івано-Франківськгазу» призведе до падіння зарплат працівників, зростання боргу перед Оператором ГТС та зменшення інвестицій у газові мережі. Наслідки прийняття проекту рішення НКРЕКП про зниження тарифів на розподіл газу...

Забезпечення споживачів електроенергією залежить від вчасних розрахунків за комунальні послуги
Інші новини кві. 2020

Забезпечення споживачів електроенергією залежить від вчасних розрахунків за комунальні послуги

Для забезпечення стабільного електропостачання та збалансованої роботи енергетичних ринків громадянам необхідно вчасно розраховуватись за отримані комунальні послуги. Адже, незважаючи на пандемію вірусу COVID-19 та запровадження в Україні карантину,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація