Цифровізація соціальної сфери - національний проект для покращення якості надання соціальної підтримки громадянам
15 кві, 2021 0 Коментарів 619 Переглядів

Цифровізація соціальної сфери - національний проект для покращення якості надання соціальної підтримки громадянам

Вчора Уряд затвердив Положення про Єдину інформаційну систему соціальної сфери, що є важливим кроком на шляху практичної реалізації Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери.
Положення про систему окреслює всі аспекти створення та функціонування єдиного інформаційного середовища у соціальній сфері.
Зокрема, визначено структуру, функціонал та джерела наповнення відомостями та даними системи, регламентовано порядок її адміністрування, інформаційної взаємодії з іншими державними інформаційними системами та реєстрами. Врегульовано питання захисту інформації, насамперед, персональних даних, а також питання захисту інтересів держави в процесі створення та функціонування системи.
Таким чином створюється належне правове підґрунтя для забезпечення процесу цифровізації соціальної сфери.
Основними напрямами впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери є:
  • створення в Україні Єдиного соціального реєстру, в якому зібрана інформація про всіх отримувачів соціальних виплат, пільг та будь-яких інших видів соціальної підтримки.
  • Завдяки Реєстру практично унеможливлюються будь-які зловживання при наданні громадянам соціального захисту, соціальні видатки держави стають цілком прозорими і контрольованими. Це забезпечать централізовані інформаційні підсистеми „Соціальний бюджет” та „Соціальне казначейство”, які також створюються в рамках системи;
  • повна автоматизація усіх ділових процесів, пов’язаних із наданням будь-яких видів соціальної підтримки. Це означає, що у соціальній сфері не лишається місця помилкам через так званий „людський фактор” та нівелюються корупційні ризики.
Крім того, система дозволить перехід соціальної сфери на електронний документообіг. У цифровий формат будуть переведені усі наявні паперові документи, що використовуються для надання соціального захисту. Для цього в системі створюється спеціальна підсистема ретроконверсії, завдяки якій в електронну форму будуть переведені архіви соціальних інституцій.
І мабуть, найголовніше  значне спрощення і скорочення у часі процесу одержання соціальних виплат та послуг для громадян. При цьому можна буде вирішити усі пов’язані із цим питання, навіть не виходячи з дому.
Для цього передбачено інтеграцію системи із Порталом Дія.
Довідково
Документ розроблено Мінсоцполітики на виконання пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 р. № 1278 „Про запровадження експериментального проекту з реалізації функціоналів першої черги Єдиної інформаційної системи соціальної сфери”.

Уряд запровадив європейські стандарти надання соціальних послуг
Інші новини жов. 2020

Уряд запровадив європейські стандарти надання соціальних послуг

На засіданні Уряду прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери». Стратегією передбачено комплексну цифрову трансформацію соціальної сфери, метою якої є забезпечення європейських...

Про впровадження інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGICA»
Інші новини жов. 2020

Про впровадження інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих

На виконання наказу Міністерства фінансів України від 27 серпня 2020 року № 534 затверджено план заходів із впровадження протягом 2020-2021 років у дослідну експлуатацію інформаційної системи «LOGICA». ІАС «LOGICA» спрямована на формування механізму...

Володимир Зеленський поставив завдання у сфері охорони здоров’я, соціальної політики, освіти та культури
Інші новини лис. 2019

Володимир Зеленський поставив завдання у сфері охорони здоров’я, соціальної політики, освіти та

Президент України Володимир Зеленський поставив завдання до кінця 2019 року запровадити сервіс призначення пенсій та отримання довідок за допомогою мобільного додатка. Під час зустрічі з керівництвом Верховної Ради та Кабінетом Міністрів, що...

0 Коментарів

Авторизація