Хто, за скільки і як може купити сільськогосподарську землю?
08 лип, 2021 0 Коментарів 604 Перегляди

Хто, за скільки і як може купити сільськогосподарську землю?

В Україні офіційно відкрито ринок сільськогосподарської землі приватної власності. Отож, що змінилося для українців з 1 липня 2021 року.
Хто має право продати?
Громадяни України – власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється.
Поряд з цим, забороняються відчуження земельних часток (паїв), відчуження та зміна цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, крім передачі їх у спадщину.
Хто має право купити?
Ринок землі відкриватиметься поетапно.
Перший етап. З 1 липня 2021 по 31 грудня 2023 року покупцями зможуть бути лише фізичні особи-громадяни України, держава, територіальні громади, з обмеженням до 100 гектарів в одні руки.
Другий етап. З 1 січня 2024 року покупцями зможуть бути і юридичні особи, але за умови, що вони створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, з обмеженням до 10 тисяч гектарів.
Третій етап. Після схвалення відповідного рішення на референдумі покупцями зможуть бути й іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, які не є громадянами України.
За скільки можна купити?
Ціна продажу земельної ділянки визначається продавцем на свій розсуд. Але до 1 січня 2030 року вона не може бути меншою за нормативну грошову оцінку земельної ділянки, вартість якої залежить від регіону і якості землі – десь це буде 20 тисяч, а десь 40 тисяч за гектар (наприклад, станом на 01.01.2021 по Івано-Франківській області показник НГО становить 26087 гривень за гектар ріллі).
Розрахунки, пов’язані із сплатою ціни земельних ділянок за цивільно-правовими угодами, провадяться в безготівковій формі.
Варто зауважити, що у разі відсутності у покупця землі документів, що підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за які купується ділянка, її продаж буде заборонено.
Як можна купити?
З ініціативи власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення їх продаж може здійснюватися на земельних торгах.
Земельні торги проводяться у формі аукціону, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу. Наприклад, можна продати землю через електронні аукціони. Щоб опублікувати лот, потрібно заповнити кадастровий номер і основні відомості про земельну ділянку. На торгових майданчиках буде додаткова фільтрація по районам, населеним пунктам, де розташовані земельні ділянки. Гарантійний внесок аукціону становить 5% від стартової ціни продажу земельної ділянки; розмір реєстраційного внеску визначається виконавцем і не може перевищувати 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на дату публікації оголошення про проведення земельних торгів.
Інший спосіб — звернутися до нотаріуса.
Пакет документів, який потрібно буде подати нотаріусу, при укладенні договору між громадянами наступний:
  • документи, які підтверджують їх особу і громадянство України;
  • державний акт на право власності на землю, договір, свідоцтво про право на спадщину або інший документ, що підтверджує право власності;
  • документи про грошову оцінку відчужуваної земельної ділянки.
Окрім того, з метою визначення загальної площі ділянок, які має право набути у власність одна особа, нотаріусу необхідно буде надати відомості та документи про перебування набувача у шлюбі, у тому числі зареєстрованому за кордоном, та про набуття землі сільськогосподарського призначення на праві спільної сумісної власності подружжя.
Поряд з цим, з метою перевірки джерела походження коштів або інших активів набувача нотаріус має право витребувати у потенційного покупця відомості та документи, що підтверджують джерела їх походження.

Плата за землю посідає третє місце за обсягами надходжень до місцевих бюджетів Прикарпаття
Інші новини гру. 2020

Плата за землю посідає третє місце за обсягами надходжень до місцевих бюджетів Прикарпаття

Плата за землю посідає третє місце за обсягами надходжень до місцевих бюджетів Прикарпаття і становить понад 10 відсотків загальних надходжень, а це 562,2 млн гривень. Про це повідомили в головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області....

Використання земель сільськогосподарського призначення – під прозорим контролем
Інші новини лют. 2020

Використання земель сільськогосподарського призначення – під прозорим контролем

Сьогодні під головуванням заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького відбулася чергова селекторна нарада з регіонами по питанню запровадження прозорого механізму землекористування в Україні та його...

У Держгеокадастрі нагадують власникам земельних ділянок про необхідність внесення відомостей
Інші новини лис. 2019

У Держгеокадастрі нагадують власникам земельних ділянок про необхідність внесення відомостей

Сьогодні Державний земельний кадастр в автоматизованому порядку забезпечує збирання, оброблення, аналіз, моделювання та постачання геопросторових даних про об’єкти земельного кадастру за єдиною методологією, що дозволяє до мінімуму спростити...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація