Сьогодні відбудеться Радіодиктант національної єдності
09 лис, 2021 0 Коментарів 536 Переглядів

Сьогодні відбудеться Радіодиктант національної єдності

Держкомтелерадіо закликає громадськість долучитися до Радіодиктанту національної єдності, який традиційно відбудеться 9 листопада,до Дня української писемності та мови.Радіодиктанттранслюватисяо10:00на всіх платформах Суспільного мовлення.

Флешмоб відбувається вже 21 рік поспіль, а започаткований він був 2000 року командою Українського радіо.
«За останні роки ми суттєво змінили підхід до Радіодиктанту. Сьогодні Радіодиктант— це не перевірка знань. Ми нікому не будемо ставити “двійки”. Радіодиктант національної єдності — це наймасовіший осінній флешмоб, покликаний звернути увагу на українську мову, популяризувати українську мову. Тож навіть якщо ваша професія ніяк не пов’язана з мовознавством, чи навіть якщо ви поки що не опанували українську мову,Радіодиктант— теж для вас.»,— зазначив в ефірі Українського радіо член правління Суспільного мовлення, відповідальний за платформу радіо, керівник проєкту«Радіодиктант» Дмитро Хоркін.

Як уточнила координаторка Радіодиктанту Юлія Шелудько, флешмоб укотре виходить за межі суто радіоформату, й транслюватиметься на телеканалах та діджитал-платформах Суспільного. Так, спецефір «Суспільної студії» транслюватиметься на загальнонаціональному телеканаліUA:ПЕРШИЙ, регіональних суспільних мовниках,ютуб-каналіUA: ПЕРШИЙ та на фейсбук-сторінках Суспільне мовлення, UA: ПЕРШИЙ та регіональних філій Суспільного. І традиційно Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях Українського радіо та Радіо Культура.

Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту буде культовий український письменник Юрій Андрухович. Він уже починає працювати над текстом. Вже зовсім скоро буде оголошено тему Радіодиктанту.До методичної роботи над Радіодиктантом національної єдності долучиться Лариса Масенко— українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України.

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі навчальних закладів, але щороку диктант розширює межі — у ньому беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики. Студію для гостей облаштовують у читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського, де й цьогоріч відомі українці писатимуть диктант із дотриманням карантинних вимог. 

9 листопада відбудеться Радіодиктант національної єдності
Інші новини жов. 2021

9 листопада відбудеться Радіодиктант національної єдності

Держкомтелерадіо закликає громадськість долучитися до Радіодиктанту національної єдності, який традиційно відбудеться 9 листопада, до Дня української писемності та мови. Радіодиктант транслюватиметься о 10:00 на всіх платформах Суспільного мовлення....

День української писемності та мови: історія свята
Інші новини лис. 2020

День української писемності та мови: історія свята

День української писемності та мови, як свято розвитку рідної мови, традиційно відзначають 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської...

19-й Всеукраїнський диктант єдності на Українському радіо проведуть за новими правилами і новим правописом
Інші новини лис. 2019

19-й Всеукраїнський диктант єдності на Українському радіо проведуть за новими правилами і новим

8 листопада відбудеться загальнонаціональна акція, приурочена до Дня української писемності та мови, – 19-й Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Об 11:20 у прямому ефірі з радіостудії на Хрещатику, 26 читатиме диктант відомий...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація