15 травня-День пам’яті померлих від СНІДу
13 травень, 2022 0 Коментарів 573 Перегляди

15 травня-День пам’яті померлих від СНІДу

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу.  Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому.
     В цей день хочеться не лише вшанувати пам’ять людей, які померли від СНІД, але й привернути увагу суспільства та представників влади до епідемії ВІЛ/СНІД у нашій країні, нагадати про те, що ця проблема стосується кожного, а байдужість до неї може стати причиною смертей ще десятків тисяч людей та загрози руйнування економіки нашої країни. 
 В цей день велика кількість жителів планети прикріпляє до одягу червону стрічку – в знак скорботи і в пам’ять про мільйони людей, яких СНІД позбавив життя, в знак солідарності з тими, хто має ВІЛ-позитивний статус, або вже хворий на СНІД. Як вияв розуміння проблем, пов’язаних з ВІЛ/СНІД, які не мають кордонів, національностей, статі і віку. Як символ надії на те, що людство обов’язково переможе цю хворобу.
Червона стрічка – просто петелька з червоної тканини – символ багатозначний. Це не тільки знак поминання померлих від СНІД. Це символ протесту проти необізнаності, проти дискримінації людей, що живуть з ВІЛ/СНІД.  Одна з основних причин смертності від СНІДу – пізнє звернення ВІЛ-інфікованих до лікаря і, як наслідок – пізня діагностика та призначення адекватного лікування.
Основною руйнівною силою епідемії стало ін’єкційне споживання наркотиків. Поступово ВІЛ із середовища наркоспоживачів почав поширюватися на їхніх статевих партнерів, що призвело до зростання кількості інфікованих вагітних жінок та народжених ними дітей. Особливістю епідемічного процесу в області є збільшення випадків передачі ВІЛ статевим шляхом.
Крім того, епідемія ВІЛ/СНІДу «старіє». Кожного року відмічається поступове збільшення осіб вікової групи старше 50 років
До цього часу єдиним реальним заходом, за допомогою якого людство має можливість боротися зі СНІДом, є зміна поведінки людини на більш безпечну поведінку щодо можливості інфікування ВІЛ. Необхідно перетворити знання про шляхи інфікування ВІЛ на усвідомлені та впевнені дії протистояння проти них».
Як передається ВІЛ-інфекція/СНІД?
 ВІЛ може поширюватися від зараженої людини до здорової тільки трьома шляхами: 
1)    при статевому контакті; 
2)    через кров (парентеральний шлях);
3)    від жінки до плоду через плаценту та грудне молоко.
 Розпізнати хворобу в самому її початку дуже важко, частіше - практично неможливо, тому що перші кілька років ВІЛ-інфекція по суті є безсимптомною. Тривалість цього періоду – від кількох місяців до 5-15 років. Поступово з’являються такі ознаки: тривале нездужання “неясного походження”, лихоманка “без причини”, збільшення лімфатичних вузлів, “безпричинне“ порушення функції кишківника і втрата у вазі. Після того, як хворобливий процес заходить далеко, у більшості хворих розвиваються різні вторинні інфекції, обумовлені бактеріями, грибами, вірусами, найпростішими. Більш ніж у половини хворих з'являються також неврологічні і психічні порушення.
Єдиний спосіб дізнатись чи є в тебе ВІЛ-інфекція – це пройти тестування на ВІЛ-інфекцію. 
Пам’ятайте! Вберегтись від зараження на СНІД дуже просто – необхідно контролювати свою поведінку, вести здоровий спосіб життя, бо ж хворобу легше запобігти, аніж її лікувати. Будьте здорові!

1 грудня-Всесвітній день боротьби зі СНІДом
Інші новини гру. 2021

1 грудня-Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня світ відзначає День боротьби зі СНІДом. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 23,3 мільйона отримують антиретровірусне лікування. Відповідно до даних ООН,...

5 ТРАВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА ПРАВА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ
Інші новини травень. 2021

5 ТРАВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА ПРАВА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

5 травня відзначається Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю — людей, які, як ніхто, потребують підтримки оточуючих. Люди з інвалідністю є повноцінними членами суспільства. Жахливим фактом є те, що часто їх права порушуються більше,...

31 травня - Всесвітній день без тютюну
Інші новини травень. 2020

31 травня - Всесвітній день без тютюну

Під час експедицій Колумба індіанці дарували їм тютюнові листя, які використовувалися ними для куріння, жування, як лікарські препарати. Сам Колумб не оцінив цю рослину, а ось один з його моряків Родеріго де Перез привіз з експедиції звичку палити,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація