❓ Як можна розпізнати, що комп’ютер або смартфон зламали хакери або на ньому встановлено шкідливе програмне забезпечення?
23 чер, 2022 0 Коментарів 374 Перегляди

❓ Як можна розпізнати, що комп’ютер або смартфон зламали хакери або на ньому встановлено шкідливе програмне забезпечення?

⚡️ Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України дає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом та інші. 
❓ Як можна розпізнати, що комп’ютер або смартфон зламали хакери або на ньому встановлено шкідливе програмне забезпечення?
? Будь-який пристрій може бути уражений шкідливим програмним забезпеченням. Проте, дійсно, не завжди це може бути очевидним для користувача. Що має насторожити? Будь-яка нетипова поведінка гаджета. Без уваги не потрібно залишати, зокрема, такі "симптоми":
1️⃣ Батарея дуже швидко розряджається за невисокої інтенсивності використання (у налаштуваннях пристрою можна перевіряти, які саме програми найбільше використовують заряд батареї).
2️⃣ Значне уповільнення роботи гаджету.
3️⃣ Часті збої в роботі комп’ютера чи смартфона. Наприклад, часті перезавантаження, раптові вимкнення.
4️⃣ Раптове зменшення обсягу вільної пам’яті.
5️⃣ Поява спливних вікон, реклами.
6️⃣ Поява програм чи додатків, яких ви особисто не встановлювали.
7️⃣ Самовільна зміна гаджетом налаштувань.
8️⃣ Передання великих обсягів трафіку навіть тими програмами, які рідко використовуються.
9️⃣ Самовільне включення Wi-Fi, геолокації навіть при відключенні опцій вручну.
1️⃣0️⃣ Отримання незрозумілих системних повідомлень.
1️⃣1️⃣ Самовільна робота курсору чи клавіатури.
⚠️ Щоб мінімізувати ризик зараження гаджету:
✅ Користуйтеся надійними програмами-антивірусами, регулярно перевіряйте пристрій на наявність загроз. Перелік відомих антивірусів, які викликають довіру в експертів, можна переглянути тут ? 
✅ Своєчасно встановлюйте оновлення пристроїв (оновлення для операційних систем, програм тощо). Це забезпечує підвищення рівня безпеки та усуває виявлені недоліки системи. Рекомендації щодо оновлень регулярно публікує Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку.
✅ Завантажуйте на смартфон додатки лише з офіційних магазинів додатків Play Market для Android та App Store для iOS, періодично перевіряйте їх перелік і дозволені доступи до даних. Видаляйте підозрілі додатки та програми, а також ті, яких ви не встановлювали особисто.
✅ Не використовуйте "зламаних" версій платних програм, особливо – з російських торентів. Вони містять вразливості. Якщо не маєте змоги купити – встановіть безплатну альтернативу.
✅ Відмовтесь від російських програм і сервісів.
✅ Не завантажуйте файлів із невідомих джерел або від невідомих чи малознайомих відправників. Шкідливий код можуть містити навіть файли, які мають вигляд безпечних – наприклад, як файли форматів .docx, xlsx тощо.
✅ Якщо потрібно завантажити такий файл – перед відкриттям перевірте його антивірусом із попередньо оновленою версією вірусної бази. 

Чи безпечно надавати доступ до даних мобільним додаткам?
Інші новини чер. 2022

Чи безпечно надавати доступ до даних мобільним додаткам?

Держспецзв’язку дає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом та інші. При встановленні на телефон багато додатків просять доступ до даних у телефоні –...

❗️Увага! ❗️Кіберзловмисники знову використовують для атак електронні листи зі шкідливим вкладенням
Інші новини кві. 2022

❗️Увага! ❗️Кіберзловмисники знову використовують для атак електронні листи зі шкідливим вкладенням

Кіберзловмисники знову використовують для атак електронні листи зі шкідливим вкладенням, - повідомляє Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка...

Створили мапу ЦНАПів, які працюють
Інші новини бер. 2022

Створили мапу ЦНАПів, які працюють

ЦНАПи — мережа місць, де можна отримати необхідні протягом життя держпослуги. Якісно, швидко та зручно. Через агресію РФ Центри, що розташовані в зоні бойових дій, тимчасово не працюють. Після перемоги обов'язково все відновимо. А зараз пропонуємо...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація