Правдива історія України мандрує навчальними закладами Болехівщини
28 бер, 2018 0 Коментарів 1 032 Перегляди

Правдива історія України мандрує навчальними закладами Болехівщини

27 березня 2018 року з ініціативи молодіжної громадської організації «Сонячна Січ», за підтримки організаційного відділу міськвиконкому та управління освіти болехівського міськвиконкому у загальноосвітніх навчальних закладах Болехівщини стартувала просвітницька акція національно-патріотичного спрямування орієнтована на ознайомлення шкільної молоді із правдивими фактами надважливих історичних подій, котрі мали неоціненний вплив на процеси державотворення в Україні, як у минулому, так і, безперечно, залишаються визначальними у становленні нашої країни сьогодні.
Дана акція являє собою три мандрівні виставки-експозиції, які складаються із великих банерів (від 25 до 32 шт.) на яких зображені фото, документи та описи ключових моментів нашої історії, які стали переломними для українців та становлення їхньої самосвідомості.
Стартували ми о 10.00 годині ранку у ЗОШ села Тисів. Тут була розміщена виставка «Народна війна 1917-1932рр.», яка є результатом більш як дворічної праці науковців Київського «Меморіалу». Впродовж 2008-2009рр. автори працювали в державних та галузевих архівах 18-ти областей України. Опрацьовано та оцифровано понад 350 фондів і близько 1500 архівних справ. В експозиції використано понад 300 світлин, багато з  яких представлені  вперше.
Наступна виставка «Українська Друга світова», о 12.00 годині, була відкрита у Поляницькій школі. Виставка вперше представляє український вимір Другої світової війни. Від 1 вересня 1939 р., коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом. На всіх фронтах: від Атлантики до Тихого океану.
Завершився наш насичений день о 14.00 год. відкриттям виставки  “Українська Повстанська Армія. Історія нескорених” у Козаківській ЗОШ. Дана фотовиставка створена Центром досліджень визвольного руху за сприяння Служби безпеки України на документах з радянських та німецьких архівних джерел, внутрішніх документах Організації Українських Націоналістів та Української повстанської армії. В експозиції представлено понад півтисячі фотографій.
Вона також є надзвичайно актуальною для гірського села Козаківка, адже саме неподалік від нього діяла старшинська школа Української повстанської армії «Олені» — третя старшинська школа УПА, організована на початку весни 1944 року.
Дані виставки будуть знаходитися у школах протягом тижня, так що учні та всі бажаючі мешканці того чи іншого населеного пункту зможуть ознайомитися із правдивою історією рідної землі наочно підтверджену документами та фотографіями.
Наступного ж тижня представлені виставки змінять одна одну та протягом чергових 7 днів знову нестимуть просвітницьку місію серед нашої молоді.
Працюючи у надщільному графіку, упродовж весни, планується охопити даними виставками всі навчальні заклади Болехівщини.


У Болехові пройшли військово-спортивні, національно-патріотичні змагання «Воїн»

4 жовтня 2019 року на території Прикарпатського лісогосподарського коледжу пройшли військово-спортивні, національно-патріотичні змагання «Воїн» присвячені святкуванню 648-ї річниці м.Болехова. На жаль, бажання взяти участь у даному заході виявили...

0 Коментарів

Авторизація