Патріотичний велопробіг «Пам'яті нескорених»
23 травень, 2016 0 Коментарів 819 Переглядів

Патріотичний велопробіг «Пам'яті нескорених»

Сонячного недільного ранку, 22 травня, зібралися на велосипедах представники Моршина, Стрия, Дрогобича, Болехова, Долини у центрі Моршина для участі у патріотичній акції під назвою «Пам'яті нескорених» в рамках святкування Дня Героїв та для вшанування учасників національно-визвольних змагань ХХ ст. в Україні та Героїв, що загинули в зоні АТО, захищаючи державну цілісність та незалежність України. 
Головним завданням Велопробігу було вшанування Героїв України, які віддали життя за волю та незалежність Батьківщини, діяльність, боротьба, загибель чи поховання яких здійснювалось на території Стрийщини, Болехівщини, Долинщини та пов'язані з містами Стрий, Моршин, Болехів: Зіновія Красівського, Миколи Штинди, Тараса Бруса, Артема Кулака, Володимира Рака, Степана Бандери, Миколи Корпана, о.Ярослава Лесіва, Михайла Дуди, Олекси Сакаля тощо. 
Метою його проведення були також пропаганда здорового та активного способу життя та патріотичне виховання молоді. Велопробіг “Пам'яті Нескорених” організували та провели молодіжні громадські організації: «Фізкультурно-оздоровчий клуб “Плай”» (м.Моршин), “Сонячна Січ” (м.Болехів); громадські організації: “Екологічно-туристичний просвітницький центр “Здоров'я” (м.Стрий), “Асоціація велосипедистів Долинщини "ВелоКом" (м.Долина). Учасниками велопробігу могли стати всі бажаючі зі своїми велосипедами будь-якого типу. 
Стартували 54 зареєстровані любителі велосипедного руху в Моршині, на площі Незалежності, від стели Героїв Миколи Штинди та Тараса Бруса, перед тим вшанувавши їх пам'ять. Далі переїхали до старого кладовища, де помолились біля могили провідника ОУН (б) в Україні, члена Української Гельсінської Групи, одного з творців Українського Національного Фронту, поета Зіновія Красівського. Відтак рушили на кладовище у с. Лисовичі Стрийського району, де знаходиться могила Тараса Бруса. На кожній зупинці учасників велопробігу коротко ознайомлювали з життям та діяльністю героїв нашого краю Микола Воєвода (член ради молодіжної громадської організації: «Фізкультурно-оздоровчий клуб “Плай”» м.Моршин), Віталій Кульпа (“Сонячна Січ” м.Болехів)
Далі всі колоною рухались до Волі-Задеревацької та відвідали музей-садибу Голови Проводу ОУН (б), українського політичного діяча, ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху XX століття Степана Бандери. Після цього для вшанування пам'яті Артема Кулака на кладовищі у с.Гузієві уже чекали на велосипедистів сільський голова Ярослава Дяків та родина загиблого бійця АТО. Далі по маршруту зупинилися на кладовищі с.Підбережжя і разом з сільським головою та родичами помолилися за загиблого бійця ЗСУ Володимира Рака. Урочисто зустріли учасників велопробігу у с.Тяпче, де запалили свічку біля пам'ятника Миколі Корпану (вояка Студентського куреня армії УНР, учасника бою під Крутами). Опісля колона велосипедистів попрямувала по маршруту до Болехова. Тут біля Хреста Героям ОУН-УПА на них вже чекали міський голова м.Болехова Богдан Мельник, заступник міського голови Тетяна Лугова, секретар Болехівської міської ради Ігор Герецький та працівники музею історії ім..Романа Скворія Оксана Півень та Галина Якимів. Міський голова привітав учасників велопробігу зі святом, побажав добра, успіхів, патріотизму, любові, а також великої віри та надії на щасливе майбутнє України. Галина Якимів коротко розповіла всім про історію пам’ятного Хреста, а після цього всі зробили тут загальне фото на згадку про патріотичний велопробіг. 
Після фотосесії всі попрямували на кладовище, де вшанували пам’ять українських січових стрільців. Опісля помолились та запалили свічку на могилі о.Ярослава Лесіва, члена Української Гельсінської групи, активного учасника національно-патріотичного і релігійного руху, в'язня більшовицьких таборів. Важко доводилось долати маршрут до урочища “Бучники”, але все ж таки всі бажаючі змогли дістатись туди і напитись чистої джерельної води біля каплиці, послухати розповідь директора музею Оксани Півень про історію появи каплиці, помолитись та запалити свічки. Після цього всі переїхали до кордону Івано-Франківської та Львівської областей, де вшанували пам'ять про Українських січових стрільців. Пан Богдан Сидорак впродовж всього маршруту дарував журнали "Регіон Бандерівський" та книги патріотичного виховання в сільські школи, бібліотеки та міський краєзнавчий музей в Болехові, щоб їх читала молодь.
Загальна довжина маршруту велопробігу становила 48 км.
Під час усього велопробігу колону велосипедистів супроводжував медичний персонал та патрульні поліції.
Завершився патріотичний велопробіг спільним обідом, який приготували члени молодіжної громадської організації «Сонячна Січ».
Пам'ять про героїв нашого краю навічно залишиться в сторінках історії. Патріотизм у молодого покоління виховуватиметься на прикладах сміливих земляків, які мужньо відстоювали незалежність України та  віддали свої життя за Батьківщину.



Болехівчани взяли участь у Всеукраїнському вишкільному таборі «Нащадки козацької слави»

З 13 по 18 червня у Житомирі проходив Всеукраїнський патріотичний вишкільний табір для призивної молоді «Нащадки козацької слави». З усієї України зібралися команди юнаків та дівчат (понад 200 чоловік), щоб загартуватися, пройти вишкіл,...

МГО «Сонячна Січ» стала переможцем Всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці»

25-27 травня у славетній козацькій столиці Батурин (Чернігівська область) пройшла акція спрямована на формування патріотичної свідомості молоді «З Батурином у душі – з Україною в серці». Все дійство проходило у вигляді наметового містечка. Програма...

У Болехові пройшли військово-спортивні, національно-патріотичні змагання «Воїн»

4 жовтня 2019 року на території Прикарпатського лісогосподарського коледжу пройшли військово-спортивні, національно-патріотичні змагання «Воїн» присвячені святкуванню 648-ї річниці м.Болехова. На жаль, бажання взяти участь у даному заході виявили...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація