МГО «Сонячна Січ» стала переможцем Всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці»
30 травень, 2016 0 Коментарів 873 Перегляди

МГО «Сонячна Січ» стала переможцем Всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці»

25-27 травня у славетній козацькій столиці Батурин (Чернігівська область) пройшла акція спрямована на формування патріотичної свідомості молоді «З Батурином у душі – з Україною в серці». Все дійство проходило у вигляді наметового містечка. Програма передбачала: військово-патріотичні змагання, змагання з орієнтування на місцевості, вивчення базових основ виживання в екстремальних ситуаціях, поведінка під час обстрілів, основи тактичної медицини, поводження зі стрілецькою та холодною зброєю, навчання моральній стійкості та психологічним основам під час виконання завдань військового характеру. Запрошено було молодь віком від 18 до 35 років, які займають активну громадянську позицію у сфері національно-патріотичного виховання.
Івано-Франківську область у даній акції, серед інших 12 областей, представляла молодіжна громадська організація «Сонячна Січ» з м.Болехова.
Зранку 25 травня ми прибули до столиці України, де нас зустріли організатори, та централізовано, автобусами, доставили до Батурина, де наша делегація, одразу ж приступила до розкладання наметового містечка на березі річки Сейм. Згодом, для всіх учасників, була проведена екскурсія Батуринською фортецею XVII–XVIII століття, яка разом з дитинцем стародавнього Батурина — Цитаделлю, є визначною пам'яткою українського національного містобудування, наочним свідченням прийомів оборонного будівництва ХІ — XVIII ст., а також історико-меморіальною пам'яткою національного значення як гетьманська резиденція Д.Многогрішного, І.Самойловича та І.Мазепи, місто, що не скорилося волі Петра І і було по-варварськи знищене разом із жителями. Після фортеці ми завітали і до Палацу Розумовського — пам'ятки архітектури, що є частиною Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».
А увечері, між командами було проведено перші змагання у вигляді спортивної гри «Ажіотаж».
Закінчувався день великим вогнищем, детальнішим знайомством та обміном отриманими враженнями.
Спокійний ранок наступного дня зненацька почали розривати потужні вибухи шумових петард та команди підйом. Особливо лінивих обливали холодною водою та виводили з палаток. Вже згодом ми зрозуміли, що до табору завітав цивільний корпус АЗОВ Чернігівщина, який провів для молоді зарядку у стилі «хардкор», а після сніданку та купання у ріці ще й вишкіл по виживанню в екстремальних умовах.
Після вишколу всі учасники табору одягнули вишиванки та вирушили на відкриття бронзового погруддя Тараса Шевченка – Великого Кобзаря, який неодноразово відвідував Батурин і згадував його історію у своїх творах. Встановлене погруддя є роботою скульптора Сергія Олешка із викарбуваними на постаменті місцевим художником Віктором Авулою словами з містерії Тараса Шевченка «Великий льох»: «Як Батурин славний Москва вночі запалила, Чечеля убила, і малого, і старого в Сейму потопила».
По завершенні відкриття пам’ятника на території Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця", біля скульптурної композиції "Гетьмани. Молитва за Україну" відбулось урочисте відкриття акції «З Батурином в душі – з Україною в серці».  Учасників акції – представників громадських організацій "Жіноча волонтерська сотня" та рятувальна служба "SOS", бійців АТО, патріотичну молодь з 12 областей – привітали голова облдержадміністрації Валерій Куліч, заступник міністра молоді та спорту Олександр Ярема, Герой України, ветеран бойових дій на Сході Євген Межевікін, народний депутат Валерій Давиденко та інші. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять 2800 загиблих бійців АТО, з яких 146 - з Чернігівщини. На завершення церемонії дівчата та хлопці з прапорцями акції в руках провели флешмоб: присіли біля скульптурної композиції, утворивши велике серце, як символ серця України, що є тут, у Батурині.
По завершенню свята, учасники повернулись до табору і почали готуватись до змагань організованими АЗОВцями, в яких вони використовували отримані до цього навички.
 Змагались в таких дисциплінах:
- Стрільба з пневматичної та духової зброї
- Тактична медицина 
- Розбір/збір автомата Калашникова (з перешкодами)
- Застосування загальновійськового захисного комплекту (на швидкість з перешкодами)
- Богатирська сила (метання колоди)
- Теоретичні завдання з виживання
- Теренова гра
Всі команди дуже старались показати кращі результати, присутність спортивної боротьби додавали учасникам все більше і більше жаги до перемоги.
Крім цього, по обіді, учасники акції відвідали мистецький хутір "Обирок", аби побачити самобутність його жителів, пізнати секрети гончарства, хліборобства, різьбярства. У місцевому "кіносараї", на запашному сіні, вони переглянули документальний фільм про захисників Донецького аеропорту "Добровольці Божої Чоти"(за участі режисера стрічки Леоніда Кантера).
Наступний день ми, вже традиційно, розпочали із зарядки. А після сніданку і згортання табору між його учасниками пройшли останні змагання із спортивного орієнтування на місцевості. 
Перед самим від’їздом організатори підвели підсумки акції «З Батурином в душі – з Україною в серці». Вони зазначили, що не зважаючи на мінливу погоду, яка дарувала нам сонячний і теплий ранок, а потім змінювала свій настрій, дарувавши нам проливні дощі, повний обсяг інформації і навичок учасники табору отримали. Протягом 3 днів команди набирали бали, які давалися практично за все, починаючи від зарядки, вікторин і спортивних змагань та закінчуючи зовнішнім виглядом і гаслами команд.
За результатами всіх змагань, випробувань та інтелектуальних «штурмів», що були проведені під час таборування, переможцем стала команда молодіжної громадської організації «Сонячна Січ» з Івано-Франківської області у складі: Віталій Кульпа, Володимир Савчин, Мар’яна Дорош та Роман Креховецький. Друге місце завоювала Полтавська область і третє, в жорсткій боротьбі, виборола команда Сумської області.

Правдива історія України мандрує навчальними закладами Болехівщини

27 березня 2018 року з ініціативи молодіжної громадської організації «Сонячна Січ», за підтримки організаційного відділу міськвиконкому та управління освіти болехівського міськвиконкому у загальноосвітніх навчальних закладах Болехівщини стартувала...

У Болехові пройшли військово-спортивні, національно-патріотичні змагання «Воїн»

4 жовтня 2019 року на території Прикарпатського лісогосподарського коледжу пройшли військово-спортивні, національно-патріотичні змагання «Воїн» присвячені святкуванню 648-ї річниці м.Болехова. На жаль, бажання взяти участь у даному заході виявили...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація