У Болехові відкрилася музейна експозиція «Народна війна 1917-1932»
02 лют, 2016 0 Коментарів 614 Переглядів

У Болехові відкрилася музейна експозиція «Народна війна 1917-1932»

01.02.2016 року о 13.00 год. в рамках реалізації проекту «Національно-патріотичне виховання» Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції "Відповідальність починається з мене" з ініціативи МГО «Сонячна Січ» у народному домі м.Болехова відбулося урочисте відкриття музейної експозиції «Народна війна 1917-1932».
Відкрив виставку голова МГО "Сонячна Січ" Віталій Кульпа, який також зробив короткий екскурс по історії даної експозиції та стисло розповів про що розповідається на сторінках представленої виставки.
Згодом із привітальним словом перед усіма присутніми виступив міський голова Богдан Мельник, який подякував організаторам дійства, наголосив на його важливості і значущості та пообіцяв посприяти у тому, щоб дану виставку відвідало якомога більше шкільної та студентської молоді Болехівщини.
 Також, із благословенням та напутніми словами перед небайдужими болехівчанами виступили декан православної громади м.Болехова - отець Іван та отець-декан Дмитро Павлик.
Експозиція «Народна війна 1917-1932» виставлятиметься у народному домі м.Болехова до 06.02.2016 року. Отож запрошуємо всіх бажаючих зазирнути у справжню, правдиву та документально підтверджену історію України.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ЕКСПОЗИЦІЮ
Виставку, яка була вивішена на Майдані під час Революції Гідності, ми отримали в користування від ГО «4 козацький редут майдану-Труханівська Січ» із Києва. Розробником і автором даної виставки є Роман Круцик – відомий дослідник, голова Київського осередку Всеукраїнської правозахисної організації «Миморіал» імені В.Стуса. Пан Роман є нашим земляком. Родом він із Галичини та раніше очолював Івано-Франківський «Миморіал» (до 1999р.). 
Коли став президентом Ющенко, а СБУ очолив Наливайченко, була дана вказівка відкрити архіви СБУ для даного проекту. Так само поступив професор, який очолював державні архіви, пан Удод. 
Автори даної експозиції протягом 2008-2009р.р. працювали в державних та галузевих архівах СБУ 18-ти областей України. Опрацьовано 350 фондів і близько 1500 архівних справ. Також у виставці використано велику кількістьть фотодокументів. Після цієї роботи автори привезли до Києва більше 70000 документів. 
Ця експозиція офіційно зареєстровано в Міністерстві освіти, як наукова робота.
Коли почали презентувати виставку «Народна війна» то цим дуже зацікавились в Росії і в 2013 році її обговорювали на засіданні народної думи. Ну і, звичайно, була домовленість (вказівка) із Януковичем, щоб дану експозицію закрити. Два роки Януковці намагалися втілити задум у життя. Очолив цю боротьбу Колесниченко (колишній нардеп). Але Меморіал вистояв!!

Наша виставка починається із карти Петербурзької академії наук 1914 року, яка показує, що ми Українці займали територію 936 тис. кв. км. І на цій карті показано червоною лінією, як Росія починаючи із 1917 року обкрадала, відбирала нашу територію, яка зменшилася до 603,7 тис кв. км. Тобто третину в Нас вкрали.
Перша частина виставки (з 1 по 10 плакат) включає в себе процеси державотворення:
• Доба Центральної Ради – 04.03.1917.-29.04.1918р.;
• Доба Гетьманату – 29.04.1918р.- 14.12.1918р.;
• Доба Директорії з 12.1918р.;
• ЗУНР. Закінчується цей період днем злуки 22 січня (у виставці є фото самого акту злуки).
Далі у експозиції йдеться про події, які наробили багато шуму у Росії. Це перша (поч. 12.1917р.), друга та третя окупація України більшовиками( з 10 по 14 стенд включно). В архівах були виявлені мобілізаційні документи, у яких зазначено, які дивізії та бригади відправляли на окупацію України, список Росіян, котрі відкомандировувались на Україну для зайняття керівних посад, які банки Росії фінансували окупацію України, які китайські та литовські полки були найняті Росією для окупації України. І була загальна статистика, що на кінець 1920р. початку 1921р. на Україну було кинуто 1200000 російської армії. На нашій території стояло 35 дивізій і 10 бригад. У 1921р генерал Фрунзе, який очолив Російську червону армію констатував, що червона армія України складається на 85% із великоросів. Отже не було на Україні громадянської війни, як видумали більшовики для прикриття своєї окупації. 
Далі в експозиції (із 15 по 18 стенди включно) йдеться про те що нам принесли три окупації більшовиками України:
• Створення і злочини Черезвичайних комісій (ЧК) в Україні;
• Більшовицькі грабежі;
• Нищення духовенства;
• Злочини проти людяності. Яскравим прикладом є указ із Харківського ЦК, у якому йдеться про те, що якщо село сильно "заражене" повстанням і люди не хочуть видавати своїх лідерів, тоді село підлягає повному розстрілу від малого до старого, а їхні оселі повинні бути спалені. І таких документів є безліч.
 В другій частині експозиція показана боротьба Українського народу. Згідно архівних документів в Україні з 1917р-1932р. було зафіксовано 268 збройних повстань. Це повстання кількістю від 100 і до 15-20 тис. повстанців. Створювалися цілі республіки. Одна із найвідоміших це Холодноярська республіка в яку входило 22 села і в яку більшовики не мали доступу тривалий час.
Україна згідно Берестейського договору ( 3 березня 1918р) була визнана в складі 9 губерній (Київщина, Чернігівщина, Полтавщина, Харківщина, Катеринославщина, Поділля, Волинь, Одещина, Донщинна). На плакатах є карта кожної губернії на якій відмічено "вогниками" дату та назву населеного пункту де відбувалося повстання.
Виставка закінчується документом-перепискою Сталіна із харківським ЦК в якому є доповідна 23.12.1932р. Сталіну від Бальцького (17 років очолював каральні органи в Україні) де він пише Сталіну, що на Україні вибухає одне за одним повстання, сильно діє петлюривщина і, якщо не приймати ніяких мір, то України не втримати і вимагає прийняти якісь міри. Після цього Сталін дає 28.12.1932р. вказівку увести війська і посилити репресії проти Українців, забрати хліб. Росія розуміла, що зброєю Українців не перемогти та застосувала терор голодом...


Мандрівна виставка "Від Майдану до передової" у Болехові (2016 рік)

22 березня 2016 року о 14.00год. в приміщенні музею історії м.Болехова ім.Романа Скворія, в рамках реалізації проекту «Національно-патріотичне виховання» Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції "Відповідальність починається з мене", з...

У с.Підбереж пройшов відкритий патріотичний вишкіл для молоді

17 квітня 2016 року молодіжна громадська організація «Сонячна Січ», в рамках реалізації проекту «Національно-патріотичне виховання» Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції "Відповідальність починається з мене", провела великий відкритий...

Правдива історія України мандрує навчальними закладами Болехівщини

27 березня 2018 року з ініціативи молодіжної громадської організації «Сонячна Січ», за підтримки організаційного відділу міськвиконкому та управління освіти болехівського міськвиконкому у загальноосвітніх навчальних закладах Болехівщини стартувала...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація