На Івано-Франківщині створили «Дорогу смаку Прикарпаття»
2 вересня в Івано-Франківську відбулися установчі збори громадської спілки «Дорога смаку Прикарпаття».
Створення «Дороги смаку Прикарпаття» є одним із елементів ініціативи проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», спрямованого на розвиток загальнонаціональної мережі еногастрономічних маршрутів «Дороги вина та смаку України».
Основне завдання – інтегрувати пропозицію виробників традиційних локальних продуктів, зокрема продуктів харчування із зареєстрованим зазначенням походження (географічним зазначенням) у систему туристичного ринку через формування нової гастротуристичної пропозиції.
На брифінгу для представників засобів масової інформації, скликаному з нагоди створення громадської спілки, начальник управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Олександр Зрайко акцентував увагу на важливості ефективного функціонування «Дороги смаку Прикарпаття» для економічного зростання сільських територій області через підвищення конкурентоспроможності місцевих виробників та розвиток туризму. Реєстрація громадської спілки, на його думку, заклала основу мережі гастрономічних маршрутів Івано-Франківщини. Новоутворена організація сприятиме налагодженню системної співпраці з органами місцевого самоврядування у сфері державно-приватного партнерства. Олександр Зрайко запропонував підписати тристоронній меморандум між Івано-Франківською облдержадміністрацією, Івано-Франківською міською радою та ГС «Дорога смаку Прикарпаття» з метою реалізації спільних заходів, спрямованих на розвиток туризму і агровиробництва в області.
Національний експерт Юлія Прохода окреслила основні юридичні аспекти функціонування новоствореної громадської спілки «Дорога смаку Прикарпаття», відзначила високу активність представників Івано-Франківщини у формуванні гастрономічного маршруту та його маркетингового позиціонування.
Голова правління громадської спілки Ірина Фіщук наголосила на важливості спільного просування туристичних продуктів області, підвищення якості агротуристичних послуг, відпрацювання ефективного механізму взаємодії громадськості, місцевих виробників, закладів харчування, місцевої влади задля сталого розвитку території.
Довідково
Завданням проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» є впровадження системи географічних зазначень у сегменті виноробства та виробництва локальних продуктів харчування на всій території України. Це дасть змогу ввести систему контролю якості, а також привести українське законодавство у відповідність до європейського. Кінцевою метою проєкту є сприяння розвитку сільських територій в Україні, у цьому випадку, через підвищення конкурентоспроможності місцевих виробників, диверсифікацію виробництва та розвиток туризму на сільських територіях.
«Гастрономічні маршрути» – інноваційний для України туристичний продукт з високим потенціалом сприяння розвитку сільських територій: через підтримку виробників продуктів з географічним зазначенням і традиційних продуктів, збереження, зміцнення біорізноманіття та культурної спадщини місцевих спільнот; шляхом інтегрованого розвитку агровиробництва і туризму, що забезпечує диверсифікацію виробничої діяльності в сільській місцевості та залучення додаткових фінансових надходжень від туристів, інвесторів.
У межах пілотного проєкту «Дорога смаку Прикарпаття» відбувається створення еногастрономічних та гастрономічних дестинацій, окремих локацій і конкретних маршрутів, їх стандартизація, відпрацювання ефективного механізму взаємодії громадськості, бізнесу та влади задля їх розвитку. Надається технічна допомога місцевим виробникам, закладам харчування з просування локальної кухні, об’єктам розміщення та іншим потенційним учасникам гастрономічного маршруту зі створення гастрономічної туристичної пропозиції та її маркетингового позиціонування.
Також розпочато створення єдиного всеукраїнського інтернет-порталу, який міститиме інформацію щодо створених «Доріг вина та смаку України» та їх учасників – національних виробників локальної традиційної продукції, які готові відкрити свої підприємства для відвідування. Усе це сприятиме збільшенню туристичних потоків на сільські території, підвищенню попиту на місцеву продукцію та розвитку регіонів.
0 Коментарів