Пам’ять, що рятує: голоси правди
18 лис, 2019 0 Коментарів 610 Переглядів

Пам’ять, що рятує: голоси правди

Український інститут національної пам’яті розпочав інформаційну кампанію до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.
Цього року вона присвячена окремим історіям людей, які не мовчали про Голодомор. Гаслом кампанії є «Пам’ять, що рятує: голоси правди».
Комуністичний режим робив все, щоб голоси правди про Голодомор-геноцид 1932-1933 років змовкли.
Втім голоси тих, хто доносив правду, не затихли. Спочатку вони зазвучали в західному світі, завдяки сподвижницькій праці української діаспори, небагатьох західних істориків та журналістів, а після здобуття Незалежності, і в Україні.
Нині голоси свідків збереглися на папері, в аудіо та відео форматах. Ці голоси можна почути на уроках у школі, прочитати у журналістських статтях, побачити в художніх і документальних фільмах.
"Днi ставали все тяжчими й тяжчими. Хоч до жнив, до першого спiлого колоска, до першої паляниці час скорочувався, та сили ставало все менше й менше i ми всi вже думали, що помремо.
Спочатку боялися, що не вистачить дощок у полику для трун на всіх, а потiм перестали й цього боятися, нам стало байдуже. Ми не боялися бiльше смертi, ми хотіли, страшенно хотiли їсти".
Згадує Анастасія Лисивець (1922-2011) - свідок Голодомору 1932-1933 років, авторка спогадів "Скажи про щасливе життя…".
Анастасія Лисивець народилася і пережила Голодомор в містечку Березань на Київщині. Десятирічною дівчинкою втратила майже всю родину від голоду.
У своїх споминах "Скажи про щасливе життя…" описала своє дитинство під час Голодомору.
"Шкодую, що в такий страшний час жив, коли не можна було правду писати, що був оцим вовком поміж червоними прапорцями. Колись Григір Тютюнник сказав, що в нас уже всередині цензор сидить, і поки ми його не повісимо, справжніми письменниками не станемо...".
Згадує Анатолій Дімаров - письменник, мемуарист, Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка.
Анатолій Дімаров (1922-2014) народився на хуторі Гараськи на Полтавщині у заможній родині місцевого вчителя. Їх розкуркулили, батьки змушені були розлучитися. Щоб вберегти дітей від репресій, мати змінила їм прізвище.
Анатолій був одним із перших письменників у підрадянській Україні, хто почав писати про колективізацію, розкуркулення, Голодомор. За роман "Біль і гнів" удостоєний Шевченківської премії.
Своє справжнє прізвище Гарасюта назвав тільки після відновлення незалежності України.

Священичий гурт «Кайрос» виступив у Болехові

15 жовтня у Народному домі м.Болехова священичий гурт «Кайрос» виступив із цікавою програмою, приуроченою Дню вчителя, який святкували 6 жовтня. На зустріч зі священниками-музикантами прийшли представники влади, педагоги, учні, студенти та всі...

Презентація книжки поезії "Неголосні молитви"

Вчора, 9 жовтня 2019 року, у Музеї історії міста Болехова імені Романа Скворія Клавдія Дмитрів презентувала свою книжку поезії "Неголосні молитви"...

"Втрачений світ. Люди і долі"

"Втрачений світ. Люди і долі". Під такою назвою працівники Музею історії міста Болехова імені Романа Скворія організували та провели зустріч мешканців міста з очевидцями та нащадками депортованих українців з території Польщі. З того часу минуло 75...

0 Коментарів

Авторизація