МОН: Визначені пріоритетні дії Уряду у сфері професійної освіти на 2021 рік
08 кві, 2021 0 Коментарів 361 Перегляд

МОН: Визначені пріоритетні дії Уряду у сфері професійної освіти на 2021 рік

Уряд посилить модернізацію професійної освіти в Україні. Більше зусиль буде спрямовано на оновлення інфраструктури у закладах, затвердження нових освітніх стандартів, а також завершення завдань, визначених реформою децентралізації. Йдеться про передачу майна усіх профтехів із державної у комунальну власність, посилення їхньої управлінської автономії. Такі основні завдання закладено в плані пріоритетних дій Уряду на 2021 рік.

Оновлення матеріально-технічної бази відбуватиметься через надання субвенції на створення навчально-практичних центрів. У 2021 році Уряд виділив 150 млн гривень за цим напрямом, що дозволить облаштувати десятки нових центрів. Використовуючи нове обладнання, учні отримають якісну практичну підготовку вже під час навчання, а управлінці профтехів надаватимуть платні послуги і отримуватимуть додаткові кошти на проведення поточних ремонтів, закупівлю витратних матеріалів.

Для того, щоб підготовка кваліфікованих робітників відповідала потребам роботодавців, МОН збільшить кількість навчальних матеріалів, розроблених за компетентнісним підходом. Вони чітко визначають знання, уміння та навички, якими має володіти випускник, і вже активно застосовуються серед країн з розвинутими економіками. Розроблення таких стандартів відбувається у тісній співпраці з роботодавцями та іншими стейкхолдерами галузі.

Ще одним елементом покращення якості професійної освіти стане розширення можливостей дуального навчання. Для цього буде затверджено Примірний договір про здобуття професійно-технічної освіти за дуальною формою та посилено комунікацію з роботодавцями.

"Взаємодія закладів освіти та ринку праці завжди є перспективною, особливо коли мова йде про підготовку кваліфікованих робітників у профтехах. Під час навчання вони мають отримати цілісне знання не тільки про свою професію, практичну підготовку, але розуміти, чого від них очікує роботодавець, як працює сучасне виробництво. Для цього ми популяризуємо

 дуальну освіту серед роботодавців, даємо роз'яснення та розповідаємо їм про переваги співпраці на різних заходах", – розповів Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Окремим завданням у галузі професійної освіти є підвищення її привабливості, популяризація переваг робітничих професій, зокрема серед молоді. Для цього МОН спрямує більше ресурсів на створення інформаційних матеріалів та підтримає відкриття Центрів кар’єри у закладах професійно-технічної освіти. У таких Центрах випускники зможуть отримати консультацію щодо започаткування власної справи, розвитку кар'єри тощо. Крім того, вже у вересні-жовтні розпочнеться регіональний етап всеукраїнського конкурсу професійної майстерності Worldskills Ukraine. Він сприяє професійній орієнтації молоді, привертає її увагу до робітничих професій і демонструє переваги професійної освіти.

Нагадаємо, що заплановано
 опрацювання питання підвищення стипендій учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти та престижу праці педагогів. Президент України підписав відповідний Указ №130/2021 "Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти".

Розвиток освіти і науки України – у фокусі плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік

На Урядовому порталі оприлюднено розпорядження Кабінету Міністрів України щодо плану пріоритетних дій на 2021 рік .«Серед завдань, що поставлені нами на 2021 рік, – розширення доступу дітей до якісної дошкільної освіти, оновлення змісту загальної...

Володимир Зеленський утворив Раду з питань розвитку професійно-технічної освіти

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 130/2021 «Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти». Документ має на меті сприяння модернізації системи професійної (професійно-технічної) освіти відповідно...

Освітня галузь Прикарпаття цьогоріч отримала понад 189 мільйонів гривень на розвиток

Галузь освіти у 2020 році отримала достатню і вагому підтримку у вигляді субвенцій з державного бюджету, а також як співфінансування за рахунок місцевих бюджетів. Про це сьогодні йшлося під час онлайн-наради під керівництвом заступника голови...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація