Яким має бути сучасний харчоблок у школі: у Мінрегіоні презентували інформаційний посібник
01 лют, 2022 0 Коментарів 487 Переглядів

Яким має бути сучасний харчоблок у школі: у Мінрегіоні презентували інформаційний посібник

У Міністерстві розвитку громад та територій розробили інформаційний посібник з будівництва харчових блоків у середніх загальноосвітніх школах. Рекомендації стосуються як звичайних шкільних харчоблоків, так і харчоблоків так званих «опорних кухонь», які зможуть забезпечувати доставку їжі в інші заклади загальної середньої освіти. Посібники розроблені у межах реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська. 
«У більшості шкіл України ми маємо занедбані харчоблоки із застарілим обладнанням. За таких умов практично неможливо готувати їжу високої якості. Саме тому і зʼявилась ідея розробити посібник, у якому детально описано структуру харчоблоку, а також як має відбуватися технологічний процес, головні вимоги до приміщень та дизайну внутрішніх приміщень, обідньої зали та кухні. Громади мають дотримуватися цих рекомендацій при реконструкції або ремонті харчоблоків. Оновлення харчоблоків є однією з важливих частин реформи шкільного харчування», — зазначив заступник Міністра розвитку громад та розвитку Іван Лукеря.
Зауважимо, у Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень на модернізацію харчоблоків у школах. Для отримання фінансування регіони та громади мають підготувати якісні проєкти, які будуть відповідати вимогам нового технологічного циклу приготування їжі. Зокрема, йдеться про розробку проєктної документації із забезпечення нового підходу приготування їжі, норм інклюзивності та безбарʼєрності. 
Завантажити та ознайомитися з інформаційним посібником можна за посиланням https://bit.ly/3L2toBB.
Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що у 2022 році громади отримають рекордну підтримку від держави на розвиток та розбудову інфраструктури. 
Довідково
За ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні триває реформування системи шкільного харчування. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку громад та територій, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Реформа шкільного харчування: на нове меню перейшли понад 96% закладів освіти України

І з січня поточного року МОН здійснює постійну перевірку процесу втілення реформи шкільного харчування шляхом моніторингу готовності оновлених меню, кількості модернізованих харчоблоків, а також шляхом опитування керівників ЗЗСО щодо відгуків учнів...

МОЗ та МОН надали спільне роз’яснення щодо організації харчування у школах з 1 вересня 2021 року

Міністерство освіти і науки та Міністерство охорони здоров’я надали спільне роз’яснення обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, засновникам закладів дошкільної, загальної середньої освіти щодо окремих...

Затверджено вимоги до організації роботи шкільних їдалень

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розробило проект наказу «Про затвердження Гігієнічних вимог до харчоблоку, розташованого в закладі загальної середньої освіти». Цим документом (https://cutt.ly/Kf8lDFe)...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація