Особливості надання щорічних відпусток: нагадує Держпраці
24 чер, 2020 0 Коментарів 679 Переглядів

Особливості надання щорічних відпусток: нагадує Держпраці

Працівнику можна одразу надати щорічну відпустку за 3 робочі роки 
1. Чи можна надати працівникові щорічну основну відпустку наперед за поточний і майбутній робочі роки?
За поточний робочий рік роботодавець може надати працівникові щорічну відпустку в будь-який період, погоджений сторонами. А ось з відпусткою за майбутній робочий рік не все так просто. Пам’ятайте: щорічну основну відпустку надають за відпрацьований робочий рік. При цьому за другий і наступні роки роботи відпустка повної тривалості може бути надана працівникові в будь-який час відповідного року, погоджений з роботодавцем.
Тобто для того щоб у працівника виникло право на відпустку за відповідний робочий рік, за цим роком повинен почати формуватися «відпускний» стаж.
2. Чи  можна надати працівникові щорічну основну відпустку, що накопичилася за 3 робочі роки, загальною тривалістю 72 календарні дні чи буде  діяти обмеження зазначені в частині 3 статті 10 Закону України «Про відпустки» ?
ТАК, МОЖНА. Що стосується обмеження викладені в частині 3 статті 10 Закону України «Про відпустки» (Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів.), то воно тут не діє. Це  обмеження стосується виключно ситуації, коли в колективному або трудовому договорі тривалість щорічної відпустки працівника за один робочий рік передбачена більше ніж 59 (69) календарних днів.
3. Хто із працівників має право на щорічну основну відпусту в зручний для нього час (не зважаючи на заплановану відпустку за графіком відпусток по установі чи підприємству)?
Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.
Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.
Будь-які зміни в графіках відпусток можливі лише за взаємною домовленістю між власником або уповноваженим ним органом і відповідним працівником.
Слід зазначити, що при складанні графіків відпусток повинні враховуватись вимоги чинного законодавства.
Зокрема, Законом України „Про відпустки» визначено, що за бажанням працівника щорічні відпустки надаються в зручний для нього час:
  • особам віком до вісімнадцяти років;
  • інвалідам;
  • жінкам перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;
  • жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда;
  • одинокій матері (батьку), які виховують дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;
  • дружинам (чоловікам) військовослужбовців;
  • ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
  • ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу;
  • в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

Нове в законодавстві!

Закон передбачає підтримку медичним та соціальним працівникам, встановлює граничні ціни на протиепідемічні товари, а також передбачає збільшення лімітів для груп платників єдиного податку фізичних осіб Президент України Володимир Зеленський...

Роз’яснення щодо обмежень на період карантину для людей від 60 років (УТОЧНЕНО)

Великий резонанс викликали нещодавно прийняті постановою №211 норми щодо обмежень стосовно громадян, яким більше 60 років. Тому детально відповідаємо на питання, які найбільше турбують людей цієї вікової групи. Чи можна людям 60 років та більше...

Працювати за трудовим договором – вигідно!

Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Вам допоможуть у разі нещасного випадку на роботі, дадуть пільги, якщо у вас є малолітні діти. Всього цього позбавлені...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація