Компенсація за професійний догляд. Що змінює постанова КМУ № 1040  від 06 жовтня 2021.
23 гру, 2021 0 Коментарів 1 043 Перегляди

Компенсація за професійний догляд. Що змінює постанова КМУ № 1040 від 06 жовтня 2021.

Міністерство соціальної політики запровадило новий механізм виплати громадянам, які надають соціальні послуги з догляду за людьми з інвалідністю, людьми похилого віку, тяжко хворими та мають відповідну професійну підготовку.
Відповідна  Постанову КМУ від 06 жовтня 2021 р. № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1040-2021-%D0%BF#n2ухвалена на засіданні Кабінету Міністрів України.
     «Реформуючи соціальну сферу країни, ми створюємо максимально комфортні умови для надання будь-яких соціальних послуг у територіальній громаді за місцем проживання людини. Однією з таких послуг є догляд вдома за дітьми та дорослими з інвалідністю і людьми похилого віку, – зазначила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна. – Розвиток послуги з догляду дозволить таким людям залишатися вдома, а не жити у спеціалізованих закладах. А громадянам, які пройшли спеціальну підготовку і готові надавати послугу з догляду, – простіше оформити всі необхідні документи і отримати грошову компенсацію за рахунок коштів місцевого бюджету».
      Марина Лазебна також підкреслила, що запровадження цієї послуги – це альтернативна форма догляду для громад. Саме завдяки розвитку альтернативних форм догляду на місцях можлива поступова деінституалізація інтернатів. 
     
 Компенсацію можуть отримати люди, які доглядають за такими категоріями осіб,які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися та є:
  • громадянами похилого віку;
  • особами з інвалідністю;
  • невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;
  • дітьми з інвалідністю;
  • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги та ін.
 Для включення до списків осіб, які надають соціальні послуги з догляду, вам необхідно звернутися до органу соціального захисту (за місцем вашого проживання згідно реєстрації або довідки ВПО) із заявою (в довільній формі) про включення до списків таких осіб. Разом із заявою необхідно подати копію паспорта, РНОКПП, та документа, що підтверджує місце проживання (довідка ВПО, якщо немає реєстрації або реєстрація на тимчасово окупованій території). Якщо ви маєте медичну освіту, ви додаєте до заяви копію відповідного документа. 
        Громадяни, які надають послуги з догляду на професійній основі, мають бути непрацюючими, не займатися підприємницькою або незалежною професійною діяльністю та пройти підготовку чи перепідготовку для надання соціальної послуги з догляду.
        Для отримання послуги з догляду на професійній основі потрібно укласти тристоронній договір між одержувачем соціальної послуги з догляду, надавачем такої соціальної послуги та виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.
       Також повідомляємо,що фізичним особам, які надають соціальні послуги, щомісячні компенсаційні виплати, призначені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 р. № 558 “Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги” і постанови від 26.07.1996р.№832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» проводяться до дати призначення таким фізичним особам іншої виплати на догляд, установленої законодавством, або до 31 грудня 2022 року.

До уваги отримувачів компенсаційних виплат на догляд за особою з інвалідністю I групи, а також за

До Міністерства соціальної політики надходять звернення з питання визначення сукупного доходу для призначення субсидії та інших соціальних виплат від громадян, які до березня 2019 року оформили отримання щомісячної компенсаційної виплати за догляд...

Запроваджено нові види державної соціальної допомоги

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 663 внесено зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю. Також йдеться і про встановлення державної...

Компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги: умови призначення і виплати

Непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація