Інформація про результати санітарно-епідеміологічного розслідування  спалаху харчового отруєння в їдальні заводу Леоні
07 жов, 2020 0 Коментарів 568 Переглядів

Інформація про результати санітарно-епідеміологічного розслідування спалаху харчового отруєння в їдальні заводу Леоні

22 вересня 2020 року в ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ», що знаходиться в м. Коломия, вул. І.Шарлая, 55 Коломийського району Івано-Франківської області,  виникло групове харчове отруєння, в результаті якого потерпіло 194 особи (працівники заводу), з них 54 знаходились на стаціонарному лікуванні в лікувальних закладах області. 
Харчування працівників заводу здійснює ТОВ «Фабрика їжі».
При перших зверненнях хворих до лікувальних закладів керівництво ТОВ «Фабрика їжі» звернулося до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області щодо проведення санітарно-епідеміологічного розслідування для встановлення причин захворювання.
Їдальня ТОВ «Фабрика їжі» розміщена на території заводу ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» і харчує працівників заводу у три зміни, яким напередодні пропонується 3 види меню.
Спеціалістами Коломийського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено санітарно-епідеміологічне обстеження їдальні підприємства, за результатами якого проведений позаплановий захід державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. При проведені даних заходів здійснено відбір води, харчових продуктів, сировини, з яких готувалися страви. Відібрано змиви з обладнання, інвентаря, посуду, виробничих столів, одягу та рук працівників харчоблоку. 
Проведено позапланові заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів у виробників та постачальників харчових продуктів: 
- виробника ковбасок «Купати свинні» ТОВ «Іко-ІФ»; порушень не виявлено;
- постачальника продукту молоковмісного сирного плавленого ПП Мостовий А.М.;   виявлено порушення,  не впроваджено систему НАССР.
- постачальника курячого супового набору ТзОВ «ЕКОВЕСТ ФУДС»; порушень не виявлено.
В результаті проведених заходів та лабораторних досліджень виявлено перевищення вмісту КМАФАнМ в курячому суповому наборі, в змивах з об’єктів навколишнього середовища виявлено БГКП та незначні порушення в їдальні: не заповнений журнал бракеражу сирої продукції, відсутня фіксація часу і дати прибирання у письмовому вигляді, частково стерто маркування на окремих виробничих столах. Дані невідповідності не є визначальними і не могли викликати захворювання людей.
За наслідками перевірки спеціалістами Держпродспоживслужби:
- тимчасово призупинено роботу їдальні ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ»   ТОВ «Фабрика їжі»;
- видано приписи ТОВ «Фабрика їжі» на усунення виявлених невідповідностей; 
- видано припис ПП Мостовому А.М. щодо необхідності запровадження системи НАССР.;
- вилучено залишки харчових продуктів: філе курячого 62 кг, риби мороженої (хека)  2 кг;
- тимчасово відсторонено від роботи 3 працівників.
Медичними  працівниками проведені заходи по ідентифікації збудника (S enteritidis), який викликав захворювання серед працівників ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» та працівників харчоблоку. Виявлено 25 підтверджених випадків сальмонельозу у захворілих та 3 працівників харчоблоку.
За результатами розслідування встановлено, що ймовірною причиною спалаху могло стати вживання забрудненого харчового продукту S enteritidis (сальмонела), внаслідок безсимптомного бактеріоносійства.
6 жовтня 2020 року спеціалістами Коломийського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено позаплановий захід державного контролю в  ТОВ «Фабрика їжі» з метою перевірки виконання припису та усунення виявлених невідповідностей. Проведено повторні лабораторні дослідження змивів з об’єктів навколишнього середовища (обладнання, інвентар, посуд, виробничі столи та ін.).
Перевіркою встановлено усунення всіх невідповідностей,  що є підставою для відновлення роботи їдальні ТОВ «Фабрика їжі». 
Довідково.
Бактеріоносійство (застаріле - бацилоносійство) – перебування в організмі людини  або тварини і виділення з нього збудників заразних захворювань без наявності видимих проявів хвороби.
Людина буває носієм збудників черевного тифу, паратифів, сальмонельозу, ешерихіозу, дифтерії, носієм стрептококів, стафілококів тощо.

На Рогатинщині працівники Держпродспоживслужби локалізували спалах африканської чуми свиней

Не лише з коронавірусом доводиться боротись сьогодні працівникам усіх підрозділів Держпродспоживслужби Прикарпаття. В ці святкові дні Служба зіштовхнулась із ще одним серйозним викликом – африканською чумою свиней. Так, 22 серпня 2020 року о 13 год....

Результати моніторингу вихідних: 60% закладів громадського харчування Прикарпаття порушують

Враховуючи складну епідемічну ситуацію в області щодо захворюваності на коронавірусну інфекцію, Головне управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини забезпечує контроль за дотриманням карантинних обмежень в закладах громадського харчування....

Держпродспоживслужба Прикарпаття встановила порушення протиепідемічних вимог в 70 відсотках

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківський області продовжує роботу щодо контролю за станом організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування. Так, 12 липня спеціалістами Головного управління...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація