ДОПОМОГЛИ НЕДІЄЗДАТНИМ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ ОТРИМАТИ МОЖЛИВІСТЬ ОФОРМИТИ СТАТУС ВПО
12 сер, 2022 0 Коментарів 349 Переглядів

ДОПОМОГЛИ НЕДІЄЗДАТНИМ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ ОТРИМАТИ МОЖЛИВІСТЬ ОФОРМИТИ СТАТУС ВПО

#кейс_БПД
? До Ковельського бюро правової допомоги Ковельський місцевий центр з надання БВПД звернулись за допомогою партнери – адміністрація Голобського психоневрологічний інтернату. Та повідомили, що до Голобського психоневрологічного інтернату з інтернатних закладів окупованого сходу країни евакуйовано двох недієздатних осіб.

◼ Щоб оформити таким переселенцями статус ВПО, адміністрація Голобського психоневрологічного інтернату звернулась до Управління соціального захисту населення Ковельської РДА. Однак в Управлінні соціального захисту населення Ковельської РДА повідомили, що недієздатні особи можуть отримати статус ВПО лише за зверненням свого опікуна.

◼ Опікуни недієздатних осіб, евакуйованих до Голобського психоневрологічний інтернату через територіальну віддаленість, труднощі воєнного стану та небажання діяти не сприяли оформленню необхідного статусу своїм підопічним. Така бездіяльність опікунів ставила під загрозу законні права та інтереси недієздатних переселенців. Ситуація вимагала негайного втручання, адже ці люди, не могли самостійно діяти і захистити свої права.

◼ Відповідно до законодавства суд може звільнити особу від повноважень опікуна у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до закладу соціального захисту лише за заявою органу опіки та піклування про звільнення особи від повноважень опікуна.

◼ Фахівці Ковельського бюро правової допомоги запропонували Голобській територіальній громаді забезпечити правовий супровід вирішення правової проблеми, а саме допомогу в складанні проєктів локальних нормативно-правових актів (рішень виконавчого комітету Голобської селищної ради) та процесуальних документів (заяв до суду про звільнення особи від повноважень опікуна).

? Рішеннями Ковельського міськрайонного суду Волинської області заяви органу опіки та піклування – виконавчого комітету Голобської селищної ради Волинської області про звільнення осіб від повноважень опікунів, задоволено повністю.

? Тож, з дати набрання вказаними судовими рішеннями законної сили, опіку над згаданими недієздатними особами здійснює Голобський психоневрологічний інтернат. Тепер Голобський психоневрологічний інтернат у повній мірі може забезпечувати постійний (безперервний) захист та контроль за особистими немайновими та майновими правами та інтересами недієздатних осіб, які внаслідок збройної агресії проти України втратили такий захист, у тому числі оформити їм статус ВПО.

Регіональний центр з надання БВПД у Волинській області

Справи в ЄДСР №159/2252/22 та №159/2253/22

Інформація про отримання безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану онлайн

За Єдиним контактним номером системи надання безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі...

Безоплатна правова допомога в умовах воєнного стану

Під час війни у людей виникає безліч правових питань, на які потрібні швидкі відповіді. Серед них: oПорядок перетину державного кордону в умовах воєнного стану oСплата комунальних платежів та кредитні канікули під час воєнного стану oОтримання...

Кабмін погодив законопроект щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення

Право громадян на безоплатну правову допомогу передбачено Конституцією України. Для його забезпечення з 2013 року в державі функціонує система надання безоплатної правової допомоги (БПД). Разом із тим, під час реалізації нормативно-правових актів у...

0 Коментарів

Авторизація