Глисти рідко передаються від собак і котів
10 бер, 2023 0 Коментарів 682 Перегляди

Глисти рідко передаються від собак і котів

Дуже часто у батьків виникає тривога, бо вони думають, що у дітей глисти. Або інколи трапляється, що у дітей дійсно є глисти, тоді вже зовсім катастрофа.

І тоді негайно починають  профілактично самі назначати та  приймати протиглисні препарати. Мовляв, потрібно проводити профілактику усій родині два рази на рік або й три, адже котиків ми часто «глистогонимо», тож треба, мабуть, і людей. Насправді - ні. Є список країн, опублікований Всесвітньою організацією здоров’я, де перелічені ті країни, в яких дійсно необхідний такий профілактичний прийом. Це країни Африки, Індії. України у тому списку немає. Тож ризик від прийому токсичних препаратів більший, ніж ризик захворіти на глисти.

Атопічний дерматит, бронхіальна астма, кашель викликають глисти. Дійсно, глисти можуть викликати кашель у міграційну фазу аскаридозу. Але в жодному разі це не буде кашель, який триває місяцями. Це максимум 10-14 днів – саме стільки буде проходити ця міграційна фаза. Не більше. Тому приймання протиглисних препаратів не слід також зразу приймати з профілактичною метою.

Третій міф. Скрип зубами уві сні. Дуже часто батьки думають, що в дитини, яка скрипить зубами уві сні, точно є глисти. Насправді скрип зубами уві сні називається «бруксизм». Він говорить більше про емоційне напруження, про нервове навантаження, зовсім не говорить про глисти. Він може бути супроводженням гострикам тільки тоді, коли є свербіж в анусі. Тоді дитині просто важко спати, тому буде те саме нервове напруження. Тож, якщо дитина скрипить зубами уві сні, то треба думати не про глисти, а про її режим, про її адаптацію у світі. Можливо навіть працювати з психологом.

Глисти від кота чи собаки. Насправді у нас немає спільних глистів - таких, що ми могли б передати напряму. Дійсно, котячі та собачі токсокари існують, але це геогельмінт. Геогельмінт - це гельмінт, якому для того, щоб заразити когось, треба побути у ґрунті приблизно тиждень. Я не думаю, що у вас дома є така можливість.Чи потрібно лікувати всю родину, якщо все ж таки глисти виявили? Насправді тільки тоді, якщо це гострики. Тому що гострики можуть передаватися від людини до людини, тоді можна думати про лікування всієї родини. А от, наприклад, токсокари, аскариди – це геогельмінти, вони не заразять нікого напряму. Тому, якщо вони є у когось з родини, не обов’язково лікувати потрібно всіх. Лікувати потрібно саме того, у кого їх знайшли.

Інколи трапляється, що у дітей дійсно є глисти, тоді вже зовсім катастрофа.Що робити, якщо глисти все ж таки знайшли? Працює лише один препарат. Це той чи інший препарат на кожен вид гельмінтів, а кратність прийомів може бути різною. Наприклад, при аскаридозі достатньо однієї пігулки. Тож, звертайтеся до лікаря і не переживайте, що це складно вилікувати. Глисти спокійно лікуються. А чи насправді вони є у вашої дитини, ви можете звернутись до нас і ми допоможемо їх  виявити лабораторно! 

Юліана КОНИК, начальник Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»           

Пам’ятка: йодна профілактика у разі радіаційної аварії

Яку небезпеку несуть аварії на атомних станціях? У разі аварії на ядерних установках атомної станції може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів. В результаті викиду може утворитися радіаційна хмара, яка по своїй...

Вакцинація – єдиний спосіб захистити життя та здоров’я від багатьох небезпечних хвороб

Від початку війни, яку розгорнув російських окупант, в нашу область приїхали понад 143 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Великі скупчення людей сприяють поширенню інфекційних хвороб. Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія,...

Віктор Ляшко: В Україну без самоізоляції/обсервації будуть впускати людей з країн, де кількість

З 15 червня запроваджено адаптивний підхід до самоізоляції/обсервації українців і громадян інших країн, які прибувають з-за кордону. Країни діляться на 2 зони, відповідно до кількості активних випадків COVID-19 на 100 тис. населення. «З «червоної...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація