Вакцинація – єдиний спосіб захистити життя та здоров’я від багатьох небезпечних хвороб
07 чер, 2022 0 Коментарів 467 Переглядів

Вакцинація – єдиний спосіб захистити життя та здоров’я від багатьох небезпечних хвороб

Від початку війни, яку розгорнув російських окупант, в нашу область приїхали понад 143 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Великі скупчення людей сприяють поширенню інфекційних хвороб.

Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватись та загрожувати вам чи вашим дітям. Нікуди не дівся й COVID-19, який на початку нового епідсезону може спалахнути з новою силою.

Про епідситуацію в області, а також про необхідність рутинної вакцинації та вакцинації від коронавірусу у понеділок, 6 червня,  говорили на брифінгу директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Дмитренко, експерт з дитячої імунології ДОЗ ОДА Галина Бенько та експерт з епідеміології Євгенія Чурпіта.

«Наразі епідеміологічна ситуація на Прикарпатті значно покращилася і це, без сумніву, завдяки масовій вакцинації населення, – зазначив очільник галузі медицини області.  - На сьогодні від коронавірусної хвороби в області вже провели 923 568 щеплень. Із них понад 457 тисяч першою дозою, майже 435 тисяч другою та 30 тисяч бустерною».

Що стосується вакцинації від хвороб, які зазначені в Національному календарі щеплень, то, як повідомили експерти ДОЗ ОДА, на Прикарпатті показник такий же, як і в Україні в цілому та становить близько 25 %.

Наприкінці минулого року в Закарпатській та Рівненській області як було зареєстровано спалах поліомієліту. Два з них призвели до паралічу. На заході країни нещодавно було зафіксовано спалах дифтерії. В умовах війни дуже важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від інфекційних хвороб згідно з календарем профілактичних щеплень, а також надолужити пропущені щеплення. І обов’язково треба вакцинуватися від COVID-19 - зробити першу, другу дози та бустер. 

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати щеплення самі чи щепити дітей у державних медичних закладах населених пунктів, у яких вони перебувають. Для щеплення підписувати декларацію з місцевим лікарем не обов’язково. При цьому дуже важливо якнайшвидше надолужити усі пропущені щеплення, адже в умовах надзвичайної ситуації не щеплена дитина має ще більші ризики заразитися однією з цих хвороб та отримати серйозні наслідки для здоров’я. 

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, то не потрібно починати з початку всі щеплення проти цієї інфекції. Можна скласти графік наступних щеплень разом із лікарем.

Подбайте й про те, щоб у 12 місяців дитина мала першу дозу вакцини КПК (кір-краснуха-паротит). Адже кір - одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. 9 із 10 неімунізованих людей, котрі контактують із хворим, будуть заражені. Кір – одна з головних причин дитячої смертності у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30—40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. 

При травмах існує високий ризик правця, підвищується ризик заразитися гепатитом В (наприклад, під час хірургічних втручань чи при переливанні крові).

Подбайте про те, щоб ви та ваші діти мали 3 дози вакцини від гепатиту та всі щеплення від правця за календарем вакцинації. 

Нагадуємо, що дорослим кожні 10 років потрібно ревакцинуватися від правця та дифтерії. Також можлива екстрена вакцинація проти правця. Якщо дорослий або дитина, якій не робили щеплення, поранилася, негайно зверніться до лікаря, щоб зробити термінову профілактику. 

Рекомендуємо робити кілька щеплень одночасно. Адже це світова практика, що дозволяє захистити дитину від кількох захворювань одразу. 

Застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу. Перед щепленнями не потрібні обстеження (аналіз крові, сечі, імунограма). Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологія), це пряме показання до негайного щеплення! Адже ваша дитина має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститися вакцинацією. 

"Всі ці вакцини в Україні та нашій області зокрема є безкоштовні. Вакцинація - єдиний спосіб захистити життя та здоров’я від багатьох смертельних хвороб. Подбайте про себе та своїх дітей. Вакцинуйтеся та будьте здорові", - підкреслив директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко. 

Аби протистояти COVIDу – маємо виробити колективний імунітет. Тож, не зволікайте, – вакцинуйтеся!

Питання боротьби із захворюваністю на коронавірусну хворобу, проведення вакцинації населення вимагає об’єднання усіх зусиль. На цьому сьогодні акцентувала увагу голова обласної державної адміністрації Світлана Онищук під час щоденного брифінгу в...

Імунізація – свідоме ставлення до свого здоров’я

Традиційно у квітні проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Його мета – поширення інформації про те, що завдяки вакцинації врятовано мільйони життів і це найбільш безпечний та ефективний метод боротьби з інфекційними захворюваннями. У рамках...

В Івано-Франківську відбулося навчання щодо імунізації населення

У зв’язку з тим, що в Україні зареєстровані 22 випадки дифтерії, 31 жовтня на базі обласної дитячої клінічної лікарні відбулося навчання для заступників головних лікарів з питань охорони материнства та дитинства, педіатрів та лікарів загальної...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація