Більшість українців знає, що миття рук, дотримання дистанції та вакцинація – є базовою профілактикою ГРВІ
16 лют, 2024 0 Коментарів 85 Переглядів

Більшість українців знає, що миття рук, дотримання дистанції та вакцинація – є базовою профілактикою ГРВІ

Але чи знали ви, що можна знизити власні шанси захворіти на рак? 

Міжнародне агентство ВООЗ з вивчення раку (МАВР) підготувало рекомендації, які виконати може кожен!  

  • Будьте фізично активними та дотримуйтесь здорового харчування. Куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі — причини третини випадків раку.   
  • Відмовтесь від куріння та алкоголю. Алкоголь може спричинити щонайменше 7 видів раку. Куріння — причина кожної 4-ї смерті від онкозахворювань.Поради та корисні матеріали по методам відмови від куріння можна знайти тут: https://stopsmoking.org.ua/. Зробіть свій будинок та робоче місце простором, вільним від тютюнового диму.
  • До 25% випадків раку викликають віруси гепатиту В і папіломи людини. Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (гарантовано державою) та бажано вірусу папіломи людини. За можливості також вакцинуйтесь самі.
  • Використовуйте бар’єрну контрацепцію під час усіх видів сексу, щоб уникнути інфекцій, що збільшують ймовірність розвитку онкозахворювань.
  • Обмежуйте час перебування на сонці. Не засмагайте ані під сонцем, ані в солярії. Ультрафіолетове випромінювання викликає до 90% випадків раку шкіри та фотостаріння шкіри. Користуйтеся сонцезахисними кремами й окулярами цілий рік.
  • Їжте більше овочів та фруктів, цільнозернових і бобових продуктів. Уникайте обробленого м'яса; обмежуйте споживання червоного м'яса та їжі з високим
  • вмістом солі.
  • Для жінок: за можливості годуйте своє немовля грудьми. Це знижує ваш ризик розвитку раку молочної залози.
  • Дотримуйтеся правил техніки безпеки на виробництві й у побуті.
  • Регулярні самообстеження та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби, а отже — кращу ефективність лікування.

Сьогодні – Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку понад півмільйона жінок у всьому світі помирає через цю недугу. Однак хворіють на рак грудей і чоловіки. Важливо: рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у...

Запорука профілактики онкологічних захворювань – здоровий спосіб життя

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним по боротьбі з онкологічними захворюваннями. Мета цього дня - це підвищення обізнаності людей у всьому світі про рак як одне із найнебезпечніших...

Всесвітній день боротьби проти раку

За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають мільйони людей. Більше 60% нових випадків захворювання на рак зареєстровані в країнах Африки, Азії та Центральної і Південної...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація