Правець – це надзвичайно небезпечна хвороба
26 лют, 2024 0 Коментарів 64 Перегляди

Правець – це надзвичайно небезпечна хвороба

👨‍⚕️ Інфекція вражає нервову систему та призводить до судом та спазмів м’язів по всьому тілу і навіть за умови вчасного лікування часто закінчується смертю. 
На жаль, антисептики не можуть вбити бактерію, яка викликає правець. Єдиним надійним захистом від нього є вакцинація. Щеплення починають робити ще в дитинстві, і для цього використовують комплексну вакцину, яка також захищає від дифтерії та додатково від кашлюка. Останнє щеплення в дитинстві роблять у 16 років. 
Імунітет до цих хвороб від проведених у дитинстві щеплень не є пожиттєвим, тому захист необхідно поновлювати. Усім дорослим потрібно ревакцинуватися кожні 10 років. У 26 років, 36, 46, 56… і так протягом усього життя. Для дорослих проти дифтерії та правця в Україні доступна вакцина АДП-М.
Збудник правця може потрапити в організм через будь-яку рану разом із ґрунтом. 
Але інфікуватися правцем легко і у повсякденному житті – обдерти коліна об асфальт, наступити на цвях або ж подряпатися якимось предметом на вулиці – такі речі можуть виявитись летальними. 
Минулого року в Івано-Франківській області на правець захворіла 3-річна дівчинка, яка не мала планових щеплень від цієї хвороби. Дитина майже місяць перебувала у медикаментозній комі під апаратом штучного дихання. Лікарям дивом вдалося врятувати їй життя.
На початку цього року від правця помер 45-річний мешканець Чернівецької області, який останні 10 років не вакцинувався від правця.
❗ Не ризикуйте своїм життям, якщо пропустили планове щеплення, або й взагалі не пам’ятаєте, коли робили його востаннє, просто запишіться на прийом до сімейного лікаря. Вакцинація від дифтерії та правця в Україні є безоплатною у будь-якому віці.



Чи варто вакцинуватися від правця кожні 10 років

Правець — це тяжка інфекційна хвороба, при якій виникають сильні судоми, під час яких можуть ламатися кістки, проблеми з ковтанням та диханням, сильні болі. Правцем легко заразитися за звичайних буденних умов: при потраплянні ґрунту, наприклад, в...

Які щеплення рекомендовано мати дорослим?

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» роз’яснюють. Дорослі схильні поводитись по-дорослому зі своїми дітьми, але іноді зовсім забувають про важливе для...

Рутинна вакцинація – це важливо!

Вакцини вже більш як 200 років допомагають нам не лише захистити своє здоров’я, а й спокійно жити. Як показав 2020 рік, пандемія руйнує звичний спосіб життя. Ми хочемо нагадати про важливість рутинної вакцинації. Адже зниження кількості...

0 Коментарів

Авторизація