Аналізи як складова медичних послуг
04 бер, 2021 0 Коментарів 681 Перегляд

Аналізи як складова медичних послуг

За Програмою медичних гарантій пацієнти можуть проходити певні лаборатораторні та інструментальні обстеження безоплатно. Розповідаємо про аналізи ? 
? Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг. Окремого пакету з аналізами немає ❌ але більшість з них передбачені у інших пакетах ✅ Наприклад, у пакетах первинної, амбулаторної та стаціонарної  медичної допомоги, в пакетах з лікування онкологічних захворювань та інших. 
? Дізнатись про обсяг безоплатної медичної допомоги за кожним із пакетів послуг можна на сайті НСЗУ у розділі “Вимоги ПМГ-2020” ➡  https://bit.ly/3gt7g3i.  Вони діятимуть до 31 березня. Переходьте за посиланням, шукайте послугу, яка вас цікавить, та відкривайте файл зі специфікацією надання послуг. З 1 квітня запрацює нова Програма медгарантій-2021 https://cutt.ly/mlLzILe, яка буде ще більше деталізована відповідно до потреб пацієнта. 
? Кожен пацієнт, що уклав декларацію про вибір сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, має право на безоплатний гарантований державою перелік медичних послуг на первинній ланці, який включає і аналізи. Які саме безоплатні аналізи та швидкі тести пацієнт може зробити у центрі надання ПМД за призначенням свого лікаря, ми розповідали тут ➡ https://cutt.ly/alLkUlz
Центри, які надають первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ повинні мати лабораторію для проведення обов’язкових лабораторних досліджень. Або надавати ці послуги пацієнту безоплатно на умовах договору підряду в інших лабораторіях. 
? Якщо пацієнт не лікується в стаціонарі, але потребує інших аналізів, які не входять до пакету на первинці, то здати їх можна також безоплатно за таких умов:  
➡ наявність електронного направлення від сімейного або лікуючого лікаря (ендокринолога, невролога, гінеколога та інших); 
➡ вибір медичного закладу, який має контракт з НСЗУ на амбулаторну допомогу. 
❗ Звернення пацієнтів без направлення може бути  платним. Оплата має здійснюватися у вигляді офіційних платежів за тарифами, які затверджені органом місцевого самоврядування, що є власником закладу охорони здоров’я. 
До речі, у пакет амбулаторної допомоги входить проведення загальних клінічних та біохімічних лабораторних обстежень, а також лабораторних досліджень з метаболічного скринінгу відповідно до чинного законодавства. І заклади, які надають амбулаторну медичну допомогу за договором з НСЗУ, повинні мати усе необхідне для проведення таких аналізів.  
? Якщо пацієнт лікується в умовах стаціонару, то всі необхідні аналізи передбачені стаціонарними пакетами надання допомоги і мають бути зроблені безпосередньо у лікарні. 
Пам’ятайте, що ви завжди можете зателефонувати у контакт-центр НСЗУ за номером 16-77 і дізнатися, які послуги входять до кожного пакету і що можна отримати безоплатно.

НСЗУ: Безоплатні лабораторні та інструментальні дослідження у Програмі медичних гарантій

Цього року для безоплатного здавання аналізів необхідно винятково електронне направлення. Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг. Відповідно, вони входять у пакети медичних послуг, які...

У Програмі медичних гарантій-2021 закладено ще більше безоплатних послуг для українців, - НСЗУ

У Програмі медичних гарантій-2021 закладено ще більше безоплатних послуг для українців. Серед нових пакетів - готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії. COVID-19, що забезпечить стабільність роботи медичних закладів. У новій...

Хронічні хвороби нирок: як отримати безоплатну медичну допомогу

У Програмі медичних гарантій розширено надання послуг з лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовах. У Програмі медичних гарантій для лікування пацієнтів з хронічним захворюванням нирок п’ятої стадії передбачено надання медичної послуги...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація