Первинна медична допомога у Програмі медичних гарантій на 2021 рік
29 бер, 2021 0 Коментарів 825 Переглядів

Первинна медична допомога у Програмі медичних гарантій на 2021 рік

Нова Програма медичних гарантій стартує 1 квітня 2021 р. У ній на первинну медичну допомогу передбачено понад 20,67 млрд грн. Процес укладення договорів про медичне обслуговування населення, в тому числі і за напрямом первинної медичної допомоги,  триває.  Станом на 18:00 22 березня свої пропозиції подали понад 1800 закладів. З них 464 лікарі — фізичні особи — підприємці (ФОП) та 190 приватних закладів.

Тарифи і коригувальні коефіцієнти

Тариф на медичні послуги з надання первинної медичної допомоги становить 651 грн на рік за одного пацієнта з декларацією.
До тарифу застосовуються коригувальні коефіцієнти залежно від віку пацієнта. Зокрема, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) заплатить закладам або лікарю-ФОП:
  • за одного маленького пацієнта з декларацією віком від 0 до 5 років — 1606 грн на рік;
  • за одну дитину віком  6– 17 років з декларацією  — 883 грн;
  • за пацієнта віком 18–39 років та 40–64 років — 401 та 481 грн на рік відповідно;
  • за одного пацієнта віком старше 65 років — 802 грн на рік.
Також має значення місцевість, в якій лікар надає первинну медичну допомогу. Якщо мова про населені пункти, які мають статус гірських, то до тарифу з урахуванням вікових коефіцієнтів застосовується ще коригувальний коефіцієнт 1,25. Тобто за одну дитину віком до 5 років, яка мешкає у гірській місцевості, заклад або лікар-ФОП отримає понад 2000 грн.
Загалом НСЗУ виплатила закладам первинки понад 42 з половиною мільярди гривень, починаючи з 2018 року і до сьогодні. За весь цей час співпраці з НСЗУ найбільше коштів отримали:
  • понад 325 млн грн — Центр первинної медико-санітарної допомоги Житомирської міської ради;
  • майже 291 млн грн — Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради;
  • понад 250 млн грн — Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 Оболонського району міста Київ.
Очікувана кількість надавачів первинної допомоги, які працюватимуть за контрактом з НСЗУ у 2021 р., збільшиться. На сьогодні договір з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги мають 1696 закладів, а пропозиції на співпрацю з 1 квітня вже подали на 108 більше.

Індикатори якості

У 2021 р. для первинної ланки запроваджуються індикатори якості, які стосуються досягнення необхідного рівня вакцинації дітей відповідно до Календаря щеплень. Оцінка досягнення індикаторів рівня вакцинації проводитиметься раз на 3 міс. Оплата за результатами здійснення такої оцінки розпочинається з 1 вересня 2021 р. Обсяг доплати становитиме 5% обсягу фактичних оплат, проведених у відповідні 3 міс. Це додаткові кошти, які заклад може отримати як плюс до капітаційної ставки. Якщо заклади не досягнуть встановлених індикаторів якості, штрафувати їх не будуть. На доплату за індикаторами якості у бюджеті Програми медичних гарантій передбачено 0,5 млрд грн.
Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

У Програмі медичних гарантій-2021 закладено ще більше безоплатних послуг для українців, - НСЗУ

У Програмі медичних гарантій-2021 закладено ще більше безоплатних послуг для українців. Серед нових пакетів - готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії. COVID-19, що забезпечить стабільність роботи медичних закладів. У новій...

Хронічні хвороби нирок: як отримати безоплатну медичну допомогу

У Програмі медичних гарантій розширено надання послуг з лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовах. У Програмі медичних гарантій для лікування пацієнтів з хронічним захворюванням нирок п’ятої стадії передбачено надання медичної послуги...

З 1 квітня українці отримають безоплатний гарантований пакет медпослуг

Програма медичних гарантій стартує в Україні з 1 квітня 2020 року. Наразі Міністерство охорони здоров’я України та Національна служба здоров’я України спільно з регіонами працюють над своєчасним запуском реформи. Про це сказав Прем’єр-міністр...

0 Коментарів

Авторизація