Правила прощання з людьми, померлими від COVID-19, не вимагають кремації та поховання тіла в щільному пакеті
23 бер, 2021 0 Коментарів 530 Переглядів

Правила прощання з людьми, померлими від COVID-19, не вимагають кремації та поховання тіла в щільному пакеті

Про це заявив головний санітарний лікар – заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.
За його словами, відповідно до діючих правил та рекомендацій від МОЗу щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби (COVID-19), люди мають можливість попрощатися, забрати тіло та поховати рідних за звичайною процедурою, але з обов’язковим дотриманням усіх необхідних заходів безпеки.
Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 04.08.2020 № 44 про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби прописано, що лише за наявності надмірного виділення біологічних рідин з тіла померлого, його ховають у щільному пакеті, щоб уникнути інфікування збудником коронавірусної хвороби. Якщо дотримуватися усіх прописаних норм та правил при похованні та безпечному поводженні із тілами померлих проблем не має виникати.
Окрім того, у відповідній постанові МОЗ  надано наступні рекомендації щодо безпечного поводження з тілами померлих людей із підозрою або підтвердженою коронавірусною хворобою:
- родичі та близькі можуть забрати тіло та поховати за звичайною процедурою з дотриманням заходів безпеки;
- родичів допускають до тіла померлого після попередньої обробки дезінфекційним розчином;
- родичам під час прощання заборонено торкатися відкритих ділянок тіла померлого та здійснювати обрядові поцілунки;
- поховання (кремація) тіла здійснюють у щільно закритій труні;
- ритуальні обряди перед похованням здійснюють із дотриманням дистанції 1,5 м із розрахунку не більше 1 людини на 5 м².
«На жаль, у реальності маємо ситуації, коли рідні померлого мають пройти сім колів пекла, щоб попрощатися та поховати своїх рідних.
Ще раз звертаюся до усіх, хто має відношення до процесу організації поховання. Не зловживайте розгубленим станом рідних та не спекулюйте на прописаних нормах, адже там немає обмежуючих правил, що ЛИШЕ кремація померлого чи поховання ЛИШЕ у щільному пакеті!», – наголосив Віктор Ляшко.

Уряд підтримав законопроєкт щодо посилення відповідальності за самовільне випалювання рослинності

Уряд підтримав розроблений Мін’юстом проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків». Про це...

У Болехові дезінфікують об‘єкти дорожньої інфраструктури

Вчора в Болехові за допомогою спеціального автомобіля ДСНС проведено дезінфекцію дорожнього полотна автомобільної дороги, що проходить через місто, та бічних комунальних доріг. Аби запобігти розповсюдженню коронавірусної хвороби дезінфікувати...

Роз’яснення щодо надання житлово-комунальних послуг під час карантину

На сьогодні всі підприємства, організації та установи, що надають житлово-комунальні послуги, працюють в штатному режимі. Звертаємо увагу, що 17 березня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація