11 січня – День заповідників
13 січ, 2023 0 Коментарів 946 Переглядів

11 січня – День заповідників

Заповідати – означає передавати в спадщину щось дороге і цінне. Заповідники є найвищою формою охорони природи в нашій державі.

Сучасна мережа природних заповідників України сформувалась внаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців і відіграє важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.

Вперше День заповідників і національних парків почав відзначатися в 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи. 

Всього у світі створено більш як 11 тис. заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку. 

Створення природно-заповідних територій та об’єктів є основною формою збереження ландшафтного і біологічного розмаїття та недопущення погіршення екологічної ситуації в регіоні.

Природно заповідний фонд Болехівської територіальної громади налічує 27 об’єктів розміщені на території загальною площею 2847,03 тис. га, з них:     - комплексна пам’ятка природи загально–державного-значення «Скелі Довбуша»; 

 Території та об’єкти природо-заповідного фонду місцевого значення: 

Поляницький регіональний ландшафтний парк «Гірське озеро»; 

Ботанічна  пам’ятка природи місцевого значення «Резерват дуба», «Дуб скельний», «Алея модрини», «Гірське озеро», «Тис ягідний», « Набивки», «Щавна», «Олірки»,  комплексна пам’ятка природи «Табори», «Капличка», заповіднне урочище «Спалений дуб»,  «Танява»,  «Червони береги», «Тусули», «Жижева», «Басарабка», «Зелеменів», «В’язина Болехівська», «Багно».

Заказники місцевого значення: ботанічний заказник місцевого значення «Магура», «Бурсуків», загально зоологічний заказник місцевого значення «Гирява», Ботанічний заказник місцевого значення «Федів», «Щавнянська Магура»; Орнітологічний заказник місцевого значення «Чотири береги», «Погорілець». 

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Арборетум».

Відсоток заповідності становить 18%, що є одним з найкращих показників в області.

4 жовтня відзначили Міжнародний день тварин!

4 жовтня - прекрасна нагода нагадати людству, що охорона та збереження тваринного світу на землі для майбутніх поколінь є одним із пріоритетних завдань. День захисту тварин проводять щорічно упродовж пешогоповного тижня. Мета цього першого тижня...

Повідомлення про проведення Всесвітнього дня прибирання «Word Cleanup Day» ГО ВМР «ЛЕЦ ДУ ІТ ЮКРУЙ»

З метою формування культури чистоти, правильного поводження з відходами, дбайливого ставлення до довкілля серед громадян, поліпшення екологічної ситуації у м. Болехові створення сприятливих умов для розвитку волентерства й самореалізації української...

Збережемо разом скарби природи!

З року в рік ми з нетерпінням чекаємо весни, рахуємо дні, виглядаємо поки пташки на своїх крилах з далекого вирію принесуть нам весну. Весна зароджує нове життя, відновлює все живе, подає нові сподівання, надії, надихає на творчість. Ми чекаємо,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація