Депутати Болехівської міської ради вдруге поспіль не зібралися на сесію
12 бер, 2024 0 Коментарів 62 Перегляди

Депутати Болехівської міської ради вдруге поспіль не зібралися на сесію

Сьогодні, 12 березня, у Болехівській міській раді було призначено засідання чергової сорокової сесії. Проте засідання так і не відбулося – знову. У сесійній залі зареєструвалися 12 депутатів, в той час коли для кворуму потрібно не менше 14 обранців.
 
Схожа ситуація вже була 27 лютого, коли на сесію прийшли теж тільки 12 міських обранців. Тоді на порядку денному було 88 питань.
Причому вдруге не прийшли на засідання ті ж самі депутати, серед яких представники таких політичних сил: «За майбутнє» (Анатолій Височанський, Зенон Макота, Роман Петровський, Руслана Петрюк), «Платформа громад» (Марія Гасяк), «Слуга народу» (Алла Єфіменко, Андрій Юсип), «УДАР» (Василь Клим, Ярослав Ходак), «Свобода» (Тарас Лесів, Тетяна Ориник), «Українська Галицька Партія» (Ігор Юзьків), «Народний Рух України» (Уляна Юзьків). 

Цього разу в проєкт порядку денного було включено 116  питань і традиційне в кінці “Різне”. Серед них, як і передбачалося, знову було питання про бюджет Болехівської територіальної громади на 2024 рік, програма соціально-економічного розвитку громади, а ще 15 проєктів рішень щодо надання одноразових грошових допомог військовослужбовцям, які беруть  участь у бойових діях для забезпечення  заходів з національної безпеки  і оборони України, рідним загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців, 15 - до роковин трагедії рідним загиблих військовослужбовців, 11 - жителям громади на лікування, близько 50 – щодо врегулювання земельних відносин тощо.

Знову не ухвалили зміни до окремих міських цільових програм, а також звернення міської ради щодо необхідності удосконалення чинного законодавства в галузі освіти та виділення додаткових коштів освітньої субвенції для погашення наявної заборгованості з виплати заробітної плати педагогічним працівникам Болехівської територіальної громади, яка продовжує наростати.

Реагуючи на ситуацію у сесійній залі, міський голова Іван Яцинин зазначив: «Черговий раз сесія не відбудеться через відсутність кворуму, немає присутніх депутатів з деяких політичних сил. Я так розумію, що вони просто ігнорують сесію. Хоча всі комісії проведені, ці депутати брали участь у засіданнях і бюджетної, і земельної комісій, і з питань житлово-комунального господарства. Прикро, бо люди довірили їм та доручили працювати на користь громади. А на сьогоднішню сесію виносилося 116 важливих питань, - наголосив Іван Васильович. - До сьогодні у нас не ухвалений бюджет. Ми вже могли спрямувати та освоїти 2 мільйони гривень на підтримку Збройних Сил України… Думаю, громада зробить висновки та дасть оцінку таким діям депутатів». 

За словами міського голови, дивують такі дії, чи швидше бездіяльність депутатів, ще й тому, що окрім нехтування своїми прямими обов’язками та громадою, вони зневажають і самі себе та своїх колег. 

Так, депутатка від політичної партії «Платформа громад» Марія Гасяк ще 8 лютого 2024 року  написала заяву на ім’я міського голови про дострокове припинення повноважень депутата міської ради. Однак вже двічі не з’являється на засідання, відповідне рішення не ухвалюється. Схожа ситуація склалася і з заявою депутатки від політичної партії «Українська Галицька Партія» Мар’яни Гошовської, яка з початку повномасштабного вторгнення перебуває за межами України та не може виконувати свої депутатські повноваження. Однак її колеги-депутати нехтують волею депутатки, питання про дострокове припинення повноважень не вирішується. 

Очільник громади Іван Яцинин і надалі переконаний, що основною причиною кризи, яка склалася у громаді через бездіяльність депутатського корпусу,  є  «політичні ігри» голів окремих фракцій у раді, які у різний спосіб намагаються сконцентрувати владу в своїх руках. 

«Окремі депутати забули, що демократія будується на принципах індивідуальної автономії та рівності. Для забезпечення демократії я скликаю сесії, де кожен депутат міської ради має право висловитися як під час виступу, так і під час волевиявлення, при ухваленні того, чи іншого рішення, - зазначає міський голова.  – Теж саме стосується усіх засідань депутатських комісій, погоджувальної ради. Усі виступи та пропозиції депутатів відкриті для громадськості, усе транслюється у режимі реального часу. Залишається лише взяти участь у засіданні, висловитися з того чи іншого питання, та підтримати чи не підтримати відповідне рішення. Але, на жаль, в раді не відбуваються сесії, орган місцевого самоврядування паралізований. Повторюся, але наслідком є неприйнятий бюджет на 2024 рік, соціальні та інші програми, без яких неможливе повноцінне функціонування громади». 

Про дату наступної спроби провести засідання міський голова пообіцяв повідомити згодом, але зазначив, що це буде не швидше 26 березня 2024 року, оскільки відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» про скликання сесії громадськість має бути повідомлена не пізніше, ніж за десять днів до засідання.

Позачергове засідання міської ради не відбулося: чому

39-та позачергова сесія Болехівської міської ради, яку міський голова Іван Яцинин скликав на 19 грудня 2023 року, не відбулася через відсутність кворуму. Для відкриття засідання не вистачило одного депутата. У залі була більшість депутатів – 21 із...

Сесія Болехівської міської ради втретє не відбулася: депутати проігнорували засідання

Сьогодні, відповідно до розпорядження міського голови, мало відбутися четверте пленарне засідання 27 сесії Болехівської міської ради. Але, якщо минулі два засідання депутати перенесли, то цього разу просто не прийшли, кворуму не було. У залі...

У Болехівській міській раді відбулося спільне засідання комісій

Сьогодні, 24 грудня 2020 року, у Болехівській міській раді відбулося спільне засідання постійних комісій міської ради з питань планування територій, містобудування, архітектури та регулювання земельних відносин та з питань житлово-комунального...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація