За крок до децентралізованої України – відбувся відкритий діалог Уряду та місцевого самоврядування
08 гру, 2020 0 Коментарів 426 Переглядів

За крок до децентралізованої України – відбувся відкритий діалог Уряду та місцевого самоврядування

З набуттям чинності Закону №1009 (законопроект 3651-д) Уряд, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування новостворених районів і громад буквально за три тижні мають прийняти дуже багато рішень, які дозволять з нового року розпочати новий етап розвитку країни – коли послуги, ресурси і відповідальна влада знаходяться максимально близько до людей – у громадах.
Про це, крім іншого, йшла мова в ході відкритого діалогу Уряду та місцевого самоврядування «Україні – сучасне європейське самоврядування!».
«Цей закон стосується впорядкування діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування у зв’язку з утворенням нових районів. Ми говоримо про правонаступництво щодо майна, про права та обов’язки ліквідованих районних рад і про багато речей, які з цим пов’язані», — зауважив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
Голова Уряду нагадав, що головним завданням змін, які відбуваються в ході децентралізації, є максимальне наближення послуг до громадян.
«Ідеться, перш за все, про нові якісні послуги — оновлені лікарні, сучасні школи, цікаве та безпечне дозвілля. Важливо також не допустити жодного скорочення об’єктів соціальної інфраструктури», - сказав Денис Шмигаль.
«Закон передбачає, що районні ради зобов’язані передати у комунальну власність територіальних громад практично усі об’єкти, які були у спільній власності громад району», - зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Він також нагадав, що змінами до Бюджетного кодексу більшість коштів, необхідних у тому числі і для утримання інфраструктури, з районного рівня вже передали на рівень громад.
а словами заступника Міністра розвитку громад і територій України В’ячеслава Негоди, усі, хто підтримує децентралізацію, мають бути зацікавлені, щоб громади отримали повноваження і ресурси, необхідні для надання послуг людям. «Цей перехід від радянської моделі самоврядування до сучасної української, безумовно, важкий для кожного учасника реформи – для голів та депутатів місцевих рад, працівників місцевих державних адміністрацій, для усіх, хто приймає рішення на місцях. Але ми спільно маємо зробити так, щоб зміни, які тривають нині в кожній громаді, не позначилися на якості послуг для людей. Ми за крок до того, щоб почати розбудовувати по-справжньому децентралізовану Україну. І зараз наш найцінніший ресурс – це час. Давайте використаємо його ефективно», - закликав В’ячеслав Негода.
Нагадаємо, Мінрегіон та експерти за підтримки Ради Європи підготували роз'яснення перших кроків новообраних місцевих рад та набір консультаційних матеріалів, які є ТУТ. Є також відповідні роз’яснення Асоціації міст України ТУТ.
Під час заходу на запитання учасників діалогу відповідали також представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти та науки, Міністерства соціальної політики, Міністерства культури, а також народні депутати України.
Захід відбувся за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

6 грудня закон про реорганізацію громад і районів набуває чинності

5 грудня в газеті «Голос України» опублікували текст Закону №1009-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних...

Президент підписав закон 3651-д

Президент України підписав Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д. Як відомо,...

Реорганізація органів місцевої влади після утворення нових районів: Мінрегіон розробив законопроект

Мінрегіон із залученням експертів розробив проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація