У Болехові відбулася урочиста церемонія освячення та підняття прапора міста
02 жов, 2020 0 Коментарів 1 383 Перегляди

У Болехові відбулася урочиста церемонія освячення та підняття прапора міста

Сьогодні, 2 жовтня 2020 року, напередодні 649-ї річниці міста Болехова відбулася знаменна подія - церемонія освячення та підняття офіційного прапора міста.
Урочисте дійство на площі Івана Франка відкрили виконанням Державного гімну України. Розділити радість свята зійшлися працівники управлінь, відділів міськвиконкому, члени виконавчого комітету, депутати міської ради та громадськість міста.
З величною та знаковою подією присутніх привітав міський голова Богдан Мельник: «Ми приурочили дійство освячення та підняття офіційного прапора міста 649-й річниці з дня першої письмової згадки про місто, бо ці дні взаємопоєднані. Місто не може існувати та розвиватися без своєї символіки, а офіційних символів не буде без міста. Я щиро вітаю кожного з вас із історичною подією у житті міста. Наш прапор – це велика гордість для нас. Пам’ятаймо про це, бережімо наш прапор, усвідомлюймо велику значимість цього свята не тільки сьогодні, а й повсякчас», – закликав міський голова.
У привітальному слові очільник міста зазначив, що процес розроблення проєкту прапора та його затвердження був копітким та довготривалим. У 2019 році міська рада оголосила конкурс на створення офіційної символіки – прапора міста Болехова. За результатами конкурсного відбору комісія обрала дві кращі роботи. Відтак на сторінці міської ради у соціальній мережі Фейсбук було проведено громадське голосування, за результатами якого було обрано переможця конкурсу. Ним став уродженець Болехова, студент 6 курсу Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського, графічний дизайнер компанії «Інтерньюз-Україна» Калапунь Назар Андрійович. Відтак ескіз прапора був доопрацьований та надісланий на геральдичну експертизу до Українського геральдичного товариства.  На підставі геральдичної експертизи прапор Болехова був затверджений на пленарному засіданні Болехівської міської ради.
Митрофорний протоієрей, декан Болехівського деканату Православної Церкви України о.Іван Петрів освятив полотно прапора, просячи в Бога доброї долі для міста та усіх його мешканців.
Підняв прапор міста Болехова над площею Івана Франка міський голова Богдан Мельник та представниця молодого покоління Софійка Петрів. Для святочної громади Софійка Петрів виконала гімн Болехова на музику Галини Іванишин та слова Романа Скворія.
На завершення ведучі свята Лідія Данильчук та Ярослав Кіцул закликали усіх присутніх бути гідними пам’яті багатьох поколінь, які ратними подвигами, працею,  а часом і ціною свого життя творили славу і велич нашого міста, щоб сьогодні вільно майорів наш прапор.


Довідково.

Прапор міста Болехова – це темно-синє полотнище квадратної форми в пропорції 1:1 або горизонтальне полотнище в пропорції 2:3 (для встановлення на флагштоці).
Полотно розділено на чотири симетричні частини видозміненим для Бойківщини - Хрестом Святого Юрія, що складається із жовтого та білого кольорів.
Хрест прямий, ширина сторін якого становить 1/5 сторони прапора (для квадратного полотнища або меншої сторони для прямокутного). Сторони хреста розділені на три рівноширокі смуги – темно-сині середні, жовті від верхнього древкового та нижнього вільного полів і білі від двох інших полів.
У центрі полотнища розміщений герб міста Болехова в картуші, увінчаний срібною міською короною (його висота становить 1/2 сторони полотнища).
Кольорове вирішення: виконаний у національних кольорах та кольорах Галицької Русі (синій та жовтий).
Розташований в центрі герб міста Болехова  у форматі Українського геральдичного товариства. 

Герб увінчано уніфікованою срібною міською мурованою короною з трьома мерлонами. Картуш щита жовтого кольору, щит заповнений синімкольором.
У синьому полі золотий хрест, поверх якого накладено тонкий синій хрест. 
У першому полі: три срібні укорочені скошені балки, одна над одною, верхня – найдовша, нижня – найкоротша. 
У другому полі: срібна міська стіна з брамою, увінчаною прапорцем.
У третьому полі: три срібні соляні топки, одна над двома.
У четвертому полі: срібна ялинка.


Міський голова Богдан Мельник взяв участь в урочистостях з нагоди 465-річчя від дня першої писемної

Програма була насиченою та цікавою, заходи проходили протягом 21 та 22 вересня на різних локаціях міста. Розпочалося святкування в Будинку культури імені Тараса Шевченка з урочистої академії, , - повідомляє прес-служба Бурштинської місько ради. Під...

Як у Болехові святкували День Незалежності України

День Незалежності України – головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному...

У Болехові відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора

23 серпня на головній площі міста відбулося урочисте віче з нагоди Дня Державного Прапора України. У святкових заходах взяли участь представники місцевої влади, депутатського корпусу різних рівнів, управлінь, відділів міськвиконкому, громадськість...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація