Психологічна допомога дітям внутрішньо переміщених осіб – що важливо знати
03 бер, 2023 0 Коментарів 281 Перегляд

Психологічна допомога дітям внутрішньо переміщених осіб – що важливо знати

У непростий для України час повномасштабної жорстокої війни, підступно розв’язаною росією, найбільше страждають маленькі українці, які разом з батьками вимушено залишили свої рідні домівки, свої школи і дитсадки та змінили звичний спосіб життя на інше середовище перебування. Багато сімей через воєнні дії розлучилося.
Для повноцінного розвитку дитини відповідно до свого віку необхідні стабільні та безпечні умови, а в ситуації війни та вимушеної міграції населення цей процес порушується. Окрім травми від збройного конфлікту, страху переміщення та невідомості, дитина потерпає від розриву з близькими людьми – батьками, дідусями і бабусями та своїми шкільними друзями.
Травматичні події можуть викликати у дітей різні поведінкові особливості, почуття, які важливо відслідковувати, щоб адекватно допомагати дитині пережити їх. Це можуть бути почуття незахищеності, страх майбутнього, гнів, агресія, сором і відчуття провини, відчуженість та ізоляція від зовнішнього середовища, сум за минулим життям. У дітей можуть виникнути проблеми з навчанням, увагою, можливістю запам’ятовувати інформацію, психосоматичні порушення (заїкання, енурез, бронхіальна астма, нейродерміти, порушення травлення, нудота та головні болі, безсоння тощо).
Як же допомогти маленьким громадянам України пережити ці важкі часи, вирости здоровими та сильними?
В процесі адаптації до нових умов необхідно подбати про безпеку, комфортні умови, якісне харчування, емоційну стабільність дітей та підлітків, перш за все, на сімейному рівні. Адже справжнє відчуття безпеки дитині дають лише близькі довірливі стосунки з її рідними. Необхідно постаратися відновити в дитині впевненість у собі, хвалячи за те, що у неї виходить найкраще, бути з нею якомога більше часу, займаючись разом звичними справами, іграми. Розмовляти про її справи, нових друзів, заспокоювати, пояснювати, куди йдете і коли повернетесь. Важливо підтримувати звичний порядок дня, в тому числі щодо прийомів та раціону їжі, готувати знайомі страви, іноді балувати малечу улюбленими смаколиками, частіше обнімати та говорити теплі слова, адже зараз, як ніколи, наші діти потребують цього.
Окремої уваги потребують підлітки. Зазвичай вони тримають почуття у собі, що може призвести до депресивних станів. Через гормональні коливання нестабільна психіка піддається зовнішньому впливу, в тому числі і негативному. Щоб уникнути маніпуляцій своїх дітей, мамі з татом необхідно цікавитися колом спілкування своїх дітей, їх захопленнями. Деякі комп’ютерні ігри, челенджі можуть налаштувати дитину агресивно та провокувати зухвалу поведінку. Підлітки потребують більшого батьківського контролю, треба знати, чим займаються діти на дозвіллі, перевіряти соціальні мережі, інші контакти.
До слова, у Харкові, Києві, Львові, Івано-Франківську, Луцьку, Черкасах, Кременчуці та деяких інших містах України 27 лютого відбулися масові бійки та спроби сутичок за участі підлітків. Подекуди поліція їх затримувала або втручалася, щоб не допустити зіткнень. За повідомленнями з соцмереж, ідеться про заснований у росії рух «ПВК Редан».
Головною метою організаторів цих груп є «провокування конфліктів і масових бійок між підлітками».
Якщо батьки відчувають, що не справляються із ситуацією, краще для дитини буде, якщо вони звернуться до спеціалістів та волонтерів, які мають досвід взаємодії з внутрішньо переміщеними особами та сім’ями з дітьми ВПО. Психологи, педагоги, юристи, соціальні представники, медики – залежно від потреб у кожному окремому випадку, нададуть консультацію або практичну допомогу на професійному рівні.

«Набута інвалідність дитини. Поради батькам і фахівцям»: за сприяння ЮНІСЕФ розроблено брошуру, яка допоможе малечі адаптуватись до нового життя
Інші новини гру. 2022

«Набута інвалідність дитини. Поради батькам і фахівцям»: за сприяння ЮНІСЕФ розроблено брошуру, яка

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії багато українських дітей отримали травми та поранення, які призвели до інвалідності. Щоб допомогти малечі адаптуватися до нового життя Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) разом із навчально-реабілітаційним центром...

БЕРЕЖІТЬ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я!
Інші новини гру. 2022

БЕРЕЖІТЬ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я!

Сьогодні багато людей в Україні живе в умовах надзвичайної гуманітарної ситуації, викликаної війною та її наслідками. Насильство, бідність, паніка, страх, приниження, відчуття непотрібності – ці та інші фактори можуть посилити ризик розвитку проблем...

25 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ ДІТЕЙ
Інші новини травень. 2022

25 ТРАВНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ ДІТЕЙ

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей. В Україні відбувається безліч трагедій, пов’язаних зі зникненням дітей різного віку. Це велика трагедія для рідних та близьких, яким довелося пережити біль втрати своєї дитини....

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація