18 квітня − Міжнародний день пам’яток і визначних місць, День пам’яток історії та культури в Україні
18 кві, 2023 0 Коментарів 329 Переглядів

18 квітня − Міжнародний день пам’яток і визначних місць, День пам’яток історії та культури в Україні

У 1983 році, за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць (International Day of Monuments and Sites). Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.

Девізом Міжнародного дня пам'яток та історичних місць стали слова: "Збережемо нашу історичну батьківщину."
На підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури України було ухвалено встановити в країні відповідне свято, відзначати яке слід щорічно 18 квітня − у Міжнародний день пам’ятників і визначних пам’яток.

В Україні цей день має назву − День пам’яток історії та культури, відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99.

У липні 2000 року Президент України підписав Закон “Про охорону культурної спадщини”, котрий регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об'єктів культурної спадщини в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Згідно із Законом, об'єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою. Український комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS), є дорадчим органом ЮНЕСКО, та разом із Міністерством культури України та Національною комісією ЮНЕСКО вирішує, зокрема, які об’єкти номінувати до Списку Всесвітньої Спадщини.

На сьогодні у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають 8 об`єктів, що приблизно становить 0,69% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі.
Під охороною держави перебуває 109 930 пам’яток, а на державному обліку - понад 130 тисяч об’єктів культурної спадщини. З початку повномасштабного вторгнення росіяни зруйнували понад 550 об’єктів культурної спадщини.

Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» запрошує до участі
Інші новини сер. 2021

Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» запрошує до участі

З 1 по 30 вересня включно пройде українська частина міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments). Це фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, що проводиться в понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду...

1 липня - День архітектури України
Інші новини лип. 2020

1 липня - День архітектури України

Свято День архітектури України відзначається на початку липня. Засновано відповідно до Указу Президента в 1995 році. Святкування включають заходи, присвячені історії національної архітектури, її розвитку та гармонізації. Тільки за офіційними даними,...

18 квітня - День пам’яток історії та культури
Інші новини кві. 2020

18 квітня - День пам’яток історії та культури

Пам’ятки історії та культури України за своєю суттю є надзвичайно різноманітними, адже держава практично стала колискою Русі і стиком культур східних і західних слов’ян. Україна вмістила на своїй території масу історичних і архітектурних пам’яток....

0 Коментарів

Авторизація