18 - травня в Україні вшановують пам’ять жертв геноциду  кримськотатарського народу
18 травень, 2023 0 Коментарів 321 Перегляд

18 - травня в Україні вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Гортаючи сторінки історії, сьогодні зупиняємось на 1944 році, згадуючи депортацію корінного народу з Кримського півострова.

З нього було виселено понад 200 тисяч осіб. За даними Українського інституту національної пам’яті, за перші роки після переселення від голоду, виснаження і хвороб померли, за різними оцінками,  понад 46% всіх депортованих. Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років.

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але вони так і не отримали права повернутися до Криму. Заборона діяла до 1989 року.

Верховна Рада України постановою від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Здавалося, стільки часу минуло і всі лиха позаду. Однак після окупації Криму росія поновила утиски кримських татар. Тож знову валіза, знову вокзал, знову — квиток у невідомість. І знову — все це з вини Кремля.

Маємо пам’ятати про страшну трагедію кримськотатарського народу, вшанувати пам'ять жертв геноциду та прискорити настання того дня, коли кримські татари та українці повернуться до рідних домівок.
Крим — це Україна. А «рускій мір» маршрут уже знає.

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Інші новини травень. 2022

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Щорічно 18 травняв Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У цей день в державі вшановують памʼять про понад 110 тисяч кримських татар – корінного населення Кримського півострова і однієї з титульних націй...

День боротьби за прова кримськотатарського народу та пам'яті жертв геноциду
Інші новини травень. 2021

День боротьби за прова кримськотатарського народу та пам'яті жертв геноциду

Сьогодні в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв депортації кримських татар. Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня...

18 травня- день пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Інші новини травень. 2020

18 травня- день пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. У цей день вшановують пам'ять жертв цього злочину (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб), а також відзначають його як День боротьби за права...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація