На Прикарпатті розпочинається завершальний етап кампанії з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин
09 лис, 2023 0 Коментарів 209 Переглядів

На Прикарпатті розпочинається завершальний етап кампанії з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин

Про це повідомляє  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
 
Відповідно до рішення Ради оборони області від 11.04.2023 р. та на виконання Протоколу засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації від 20.04.2023 р. № 1 на території області проведена пероральна імунізація диких м′ясоїдних тварин проти сказу.

Перші два етапи кампанія проводилась у травні та вересні 2023 року.
Завершальним етапом кампанії з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин проти сказу у 2023 році буде проведення лабораторного контролю за ефективність пероральної імунізації.

Контроль ефективності вакцинації проводиться шляхом дослідження біологічного матеріалу на наявність збудника сказу, біомаркеру на зубах та антитіл до вірусу сказу у сироватці крові.
Регулювання чисельності популяції червоної лисиці на території всіх громад Івано-Франківської області та добування (методом відстрілу) лисиць буде проводитись з 15 листопада 2023 року по 31 грудня 2023 року створеними групами користувачами мисливських угідь. Склад групи має бути погоджений у територіальних громадах, а заплановані заходи, конкретні місця та терміни їх проведення – в районних державних (військових) адміністраціях і відділах Національної поліції України в Івано-Франківській області.
Обов′язковою умовою проведення заходів є участь у складі групи під час кожного виїзду працівника Національної поліції, спеціаліста державної служби ветеринарної медицини та представника громади, на території якої в цей день проводяться заходи.
Цьогоріч, у зв’язку із воєнним станом, усі роботи з розповсюдження вакцини проводились ручним способом, без застосування авіації, методом наземного розподілу принад з вакциною на узліссях, узбіччі доріг, річок, сільськогосподарських угідь, у лісах – на перехрестях доріг, на території вирубок у кількості 95,0 тис. доз вакцини на площі 3,8 тис. км2.

Заходи були проведені 105 робочими групами за участю 490 осіб, в тому числі спеціалістів Держпродспоживслужби області, представників органів місцевого самоврядування, працівників Національної поліції, фахівців лісового та мисливського господарства і користувачів мисливських угідь.

Всі заходи, передбачені кампанією, спрямовані на створення стійкого імунітету до сказу серед диких тварин, адже дикі тварини, а саме лисиці, є основним резервуаром збудника вірусу сказу в навколишньому середовищі. В свою чергу це зменшить ймовірність передачі збудника захворювання до сільськогосподарських та домашніх тварин.

У цілому кампанія з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин знайшла позитивний відгук та підтримку серед населення краю, органів місцевого самоврядування та користувачів мисливських угідь.





УВАГА! На території області буде проведена осіння кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу
Інші новини вер. 2023

УВАГА! На території області буде проведена осіння кампанія з пероральної імунізації диких

На території Івано-Франківської області, відповідно до Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в області на 2023 рік, протягом другої декади вересня 2023 року буде проведена кампанія з...

Щорічне щеплення домашніх тварин – дієвий засіб профілактики сказу
Інші новини лип. 2023

Щорічне щеплення домашніх тварин – дієвий засіб профілактики сказу

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів нагадує про небезпечність сказу для тварин та людей, а також про необхідність здійснення щорічної вакцинації домашніх тварин. Сказ — це невиліковне вірусне...

УВАГА!!! На території області проводиться пероральна вакцинація диких м'ясоїдних тварин проти сказу
Інші новини травень. 2023

УВАГА!!! На території області проводиться пероральна вакцинація диких м'ясоїдних тварин проти сказу

22 травня 2023 року на території Прикарпаття розпочато кампанію з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу. Приманки з вакциною розповсюджуються шляхом наземного розподілу принад з вакциною на узліссях, узбіччі доріг, річок,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація