Повірка побутових лічильників газу
15 січ, 2024 0 Коментарів 115 Переглядів

Повірка побутових лічильників газу

Відповідно до статті 17 Закону України  «Про метрологію  та метрологічну діяльність» лічильник спожитого для побутових потреб газу підлягає  періодичній повірці та повірці після ремонту.

Держпродспоживслужба звертає увагу споживачів на такі законодавчі вимоги стосовно повірки лічильників газу:
Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожитий для побутових потреб газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з газопостачання.

Міжповірочні інтервали затверджені наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 13.10.2016 № 1747. Для лічильників газу та пристроїв перетворення об’єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) класу 1,0 установлено міжповірочний інтервал 2 роки; класу 1,5 – 8 років (пункт 41).

Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожитий для побутових потреб газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з газопостачання.

Обов’язком побутового споживача, на території та/або в приміщенні якого встановлений лічильник газу, є забезпечення доступу представникам оператора мереж після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення робіт з демонтажу лічильника на повірку (пункт 3 глави 8 розділу X Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2494). 

Зняття лічильника на періодичну повірку (або його повірку на місці встановлення) здійснюється у присутності споживача (власника або наймача об’єкта побутового споживача).

У разі пропущення терміну періодичної повірки лічильника газу з вини оператора газорозподільних мереж, об’єм спожитого природного газу по об’єкту побутового споживача за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за яким пропущений термін повірки.

На період зняття лічильника газу для проведення періодичної повірки оператор газорозподільних систем встановлює лічильники газу з обмінного фонду. 

Після встановлення повіреного лічильника надавач послуг здійснює його пломбування, про що складає акт про пломбування, який має підписати споживач.

Про ціни на газ для населення та його транспортування говорили на зустрічі з представниками громади
Інші новини бер. 2021

Про ціни на газ для населення та його транспортування говорили на зустрічі з представниками громади

Вчора, 3 березня 2021 року, керівництво міста та АТ «Івано-Франківськгаз» зустрілися з представниками громадськості з метою надання вичерпних відповідей на ряд запитань щодо ціни на газ для населення та його транспортування. Участь у зустрічі взяли...

До уваги отримувачів житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг!
Інші новини вер. 2020

До уваги отримувачів житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг!

З 1 серпня 2020 року в Україні відкрито ринок природного газу для побутових споживачів, що надає можливість громадянам самостійно обирати постачальника газу. Для розрахунку розміру житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг,...

Граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу для надання пільг та субсидій у 2020 році
Інші новини лют. 2020

Граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу для надання пільг та субсидій у

Постановою Кабінету міністрів України від 23.10.2019 № 883 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету міністрів України від 15 травня 2019 р. № 555» уточнено основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація