З 5 по 11 лютого проводиться   інформаційний тиждень до  Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначається щорічно 4 лютого
05 лют, 2024 0 Коментарів 154 Перегляди

З 5 по 11 лютого проводиться інформаційний тиждень до Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначається щорічно 4 лютого

Оскільки онкологічні захворювання посідають друге місце в світі за поширеністю та є основною причиною смертності - про них потрібно говорити! А особливо, про фактори ризику ( фізичні, біологічні, хімічні), які призводять до онкології. Про один із них розповімо Вам сьогодні. 
        Афлатоксин – хімічний канцероген, який є дуже токсичний. Це  найсильніший канцероген, виявлений на даний момент. Оскільки він може викликати рак печінки, його було зараховано до канцерогенів ВООЗ Інститутом раку ще в 1993 році. Афлатоксин в основному шкодить печінці, яка, крім канцерогенності та мутагенності, знижує імунітет. Багато епідеміологічних даних показують, що хворі на гепатит В та носії вірусу гепатиту В частіше страждають від гепатоцелюлярної карциноми під впливом афлатоксинів, ніж здорові люди. 
        Афлатоксин є у вигляді домішок у складі харчових продуктів. Забруднюючі речовини можуть потрапляти в їжу випадково у вигляді компонентів-забруднювачів, а іноді їх вводять спеціально у вигляді харчових добавок, коли це, нібито, пов’язано з технологічною необхідністю. У їжі забруднюючі речовини можуть в певних умовах стати причиною харчової інтоксикації, що є небезпекою для здоров’я людини.
        Афлатоксин зустрічається в кукурудзі, арахісі, бразильських горіхах, бавовняних насінні і фісташках. Але також може бути в таких  продуктах, як просо, мигдаль, кеш'ю, чилі, кава, спеції, олійне насіння або сухофрукти.
        Афлатоксин може бути і в молочних продуктах(коли  корови їдять заражений корм). Він секретується з молоком і може також бути присутнім в сирі та інших молочних продуктах. 
       Хімічні речовини, які потрапляють в продукти харчування з довкілля, створюють проблеми, рішення яких є насущною необхідністю. Значення проблеми безпеки продуктів харчування постійно зростає, оскільки саме забезпечення безпеки продовольчої сировини і продуктів харчування є одним з основних чинників, що визначають здоров’я людей і збереження генофонду.
 В умовах зростаючого забруднення продуктів харчування сторонніми речовинами на перший план необхідно виносити питання правильного харчування. Ну і звісно, купуючи продукти харчування читайте, який склад зазначений на упаковці.  Це найкращий спосіб убезпечити себе від потенційно небезпечних та шкідливих продуктів харчування.

Бережіть себе та будьте здорові!

Всеукраїнський день боротьби з раком грудей: основні правила профілактики
Інші новини жов. 2023

Всеукраїнський день боротьби з раком грудей: основні правила профілактики

Із 2005 року щорічно 20 жовтня відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Рак молочних залоз – одне з найпоширеніших жіночих онкологічних захворювань. За статистикою, воно виникає у кожної десятої жінки....

Що таке гепатит А: симптоми і лікування
Інші новини лип. 2023

Що таке гепатит А: симптоми і лікування

Гепатит А — вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Ця інфекція також відома як “хвороба Боткіна”. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною....

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів
Інші новини чер. 2021

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Європейський Союз визначив безпечність харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики. Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація