ПРО КОМЕНДАНТСЬКУ ГОДИНУ: Роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
16 кві, 2020 0 Коментарів 1 000 Переглядів

ПРО КОМЕНДАНТСЬКУ ГОДИНУ: Роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

У зв’язку з поширенням в ЗМІ інформації про обмеження пересування та введення комендантської години у період вихідних (святкових) днів з 13 год. 00 хв. суботи до 6 год. 00 хв. першого робочого дня після вихідних (святкових) днів, зокрема, на території областей Західної України та надходженням з цього приводу звернень громадян до регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в західних областях, повідомляємо що, відповідно до частини першої статті 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, за винятком обмежень, визначених законом.
З даного приводу варто вчергове наголосити, що запровадження комендантської години (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби) можливо ЛИШЕ у разі введення надзвичайного стану за Указом Президента України, затвердженого Верховною Радою України.
На даний час надзвичайний стан ні загалом в Україні, ні в окремих її місцевостях НЕ введено. В Україні діє режим надзвичайної ситуації, тому обмеження конcтитуційних прав громадян, зокрема права на свободу пересування, не допускається.
У зв’язку з вищенаведеним, рішення регіональних комісій ТЕБ та НС, заклики голів ОДА щодо обмеження пересування, заборони громадянам виходити на вулицю можуть мати ВИКЛЮЧНО рекомендаційний характер.
Наголошуємо, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. У цьому випадку і з огляду на ситуацію, що склалася в Україні, та вжиттям державою заходів, пов’язаних із запобіганням поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, закликаємо громадян дотримуватись правил карантину для збереження свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Трудові права в умовах карантину
Інші новини кві. 2020

Трудові права в умовах карантину

У період запровадження карантину та застосування обмежувальних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), коли через обмеження руху громадського транспорту, міжміського сполучення, тощо працівники...

Мешканці Прикарпаття, у разі порушення їх прав, можуть звертатися до регіональної громадської приймальні Уповноваженого
Інші новини кві. 2020

Мешканці Прикарпаття, у разі порушення їх прав, можуть звертатися до регіональної громадської

Для забезпечення ефективної діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та доступності здійснення особистого прийому громадян у кожному регіоні України діють регіональні представництва Уповноваженого з прав людини/громадські...

Уряд посилить заходи безпеки для боротьби з коронавірусом
Інші новини кві. 2020

Уряд посилить заходи безпеки для боротьби з коронавірусом

Для попередження розповсюдження коронавірусної хвороби Уряд планує запровадити більш жорсткі заходи безпеки на період карантину – до 24 квітня 2020 року. Відповідні зміни з одноденним доопрацюванням запропоновано до постанови №211 «Про запобігання...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

‼️ВАЖЛИВО‼️

‼️ВАЖЛИВО‼️

29 бер, 2024 0

Авторизація