8 лютого – Міжнародний день боротьби з епілепсією
08 лют, 2021 0 Коментарів 455 Переглядів

8 лютого – Міжнародний день боротьби з епілепсією

Міжнародний день епілепсії покликаний звернути увагу суспільства на проблему епілепсії, розширити можливості людей з епілепсією, поліпшити якість їхнього життя.
Цей день проводиться в другий понеділок лютого і є ініціативою Міжнародного бюро епілепсії і Міжнародної протиепілептичної ліги та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Епілепсія – це неінфекційне хронічне захворювання мозку, яке супроводжується нападами судом. В Україні на цю недугу хворіють понад 100 тисяч людей. У виникненні епілепсії виділяють дві групи причин: епілепсія як спадкове захворювання та симптоматична епілепсія – на фоні ураження кори головного мозку внаслідок черепно-мозкових травм, перенесених інсультів, менінгоенцефалітів, пухлин головного мозку
Як правило, напади схожі один на один. Втрата свідомості, крик, посиніння, судоми в руках і ногах, слиновиділення у вигляді піни – так виглядає найбільш поширений розгорнутий напад епілепсії. Після нього людина відчуває сонливість, загальмованість. Напад як ніби випадає з пам’яті – людина не пам’ятає, що з нею відбувалося, не може описати свій стан.
Планове лікування хворих на епілепсію спрямоване на запобігання судомних нападів. Це постійний прийом медикаментів за призначенням лікаря та немедикаментозна профілактика: правильний режим сну та відпочинку, запобігання стресовим ситуаціям, фізичним перенавантаженням, травмам голови, інсультам, менінгітам. Таким пацієнтам не можна вживати алкоголь та інші психотропні речовини.
Як допомогти під час нападу епілепсії?
У більшості сформувався стереотип, що під час нападу людині обов’язково потрібно розтиснути щелепи і помістити між зубами якийсь предмет, щоб не запав язик. Це величезна помилка.
  1. Головне завдання людини, яка стала свідком нападу – захистити пацієнта від травми. За можливості приберіть подалі предмети, які можуть травмувати постраждалого, зніміть гострі прикраси на одязі, краватку.
  2. Переверніть голову на бік і підкладіть щось м’яке.
  3. Ні в якому разі не намагайтеся щось покласти між зубами. Таким чином можна тільки нашкодити. Під час нападу виникає спазм м’язів і застосовуючи силу дуже легко травмувати постраждалого, пошкодити зуби.
  4. Не тримайте пацієнта, намагаючись зупинити судоми – це марно. Не чіпайте і не рухайте його, якщо для цього немає необхідності.
  5. Викличте швидку і пам’ятайте, що напад зазвичай закінчується сам по собі через хвилину-максимум дві.
Необхідно пам’ятати, що для багатьох людей, які живуть з епілепсією, непорозуміння оточуючих та дискримінацію подолати буває складніше, ніж самі напади.

3 грудня - Міжнародний день інвалідів
Інші новини гру. 2020

3 грудня - Міжнародний день інвалідів

Щороку 3 грудня у світі відзначається Міжнародний день інвалідів, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. У світі...

Всесвітній день боротьби з глаукомою
Інші новини бер. 2020

Всесвітній день боротьби з глаукомою

Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає навіть не в тому, що даним терміном, по суті, називають не один певний недуг, а цілу групу, яка налічує понад 60 патологій, а в тому, що при загальному непримітному...

29 лютого - Всесвітній день рідкісних захворювань
Інші новини лют. 2020

29 лютого - Всесвітній день рідкісних захворювань

Якщо зібрати всіх людей з рідкісними захворюваннями в одній країні, вона стала б третьою за чисельністю населення країною на нашій планеті. У світі налічується понад 7000 різних видів рідкісних захворювань і розладів. Приміром, 30 мільйонів...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація