Уряд прийняв історичну постанову для розвитку відкритих даних в Україні
04 бер, 2021 0 Коментарів 551 Перегляд

Уряд прийняв історичну постанову для розвитку відкритих даних в Україні

Вчора Уряд прийняв історичну постанову для розвитку сфери відкритих даних в Україні.
Ціль Мінцифри — щоб за три роки Україна увійшла у топ-3 країн, які є лідерами у сфері відкритих даних. Сьогоднішня постанова наближає нас до цієї мети. Про це під час онлайн-брифінгу заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
Нова редакція Постанови № 835 розширює перелік обов’язкових до публікації наборів до понад 100. Серед пріоритетних — дані щодо будівельної діяльності, дані земельного кадастру та заборгованості щодо ЄСВ. Це також дані фінансової звітності, відомості державного земельного кадастру, дані про кількісний склад вакцин від COVID-19, інформація про кількість вільних ліжко-місць у лікарнях із запасами кисню тощо.
Ключовим завданням постанови є публікація фінансової звітності у формі відкритих даних, що є вимогою Плану виконання Угоди про Асоціацію з ЄС. Публікація даних фінансової звітності підприємств у форматі відкритих даних — це крок до побудови прозорої економіки держави.
“Технології дозволяють боротися з корупцією. Сьогодні був прийнятий історичний документ. Він відкриває нові набори даних, які мають високий антикорупційний, соціальний та економічний ефект. Це впливатиме на прозорість процесів в Україні. Журналісти та громадськість зможуть використовувати відкриту інформацію, щоб знаходити корупційні ризики й контролювати державні та комунальні органи влади. А Мінцифри зробить все, щоб якість цих даних була на максимальному рівні”, — зазначив Михайло Федоров.
Сфера відкритих даних — важливий компонент цифрової трансформації держави. Це крок до подолання корупції, підвищення прозорості та підзвітності органів влади. Завдання Мінцифри — контролювати реалізацію постанови. Завдяки цьому рішенню кожен громадянин України зможе ознайомитись з реальним фінансовим станом всіх компаній та розмірами сплат податків у бюджет України.
Найближчим часом Мінцифри спільно з партнерами запустять портал Дія.Відкриті дані. На платформі можна буде пройти навчання як онлайн, так і офлайн — проводитимуть серію практичних тренінгів для різних аудиторій.
Сервісами на основі відкритих даних зараз користуються від 1,5 до 5 мільйонів українців. Зокрема, вже сьогодні за допомогою платформи Є ЛІКИ можна перевірити наявність медикаментів, які можуть отримати пацієнти безкоштовно в конкретному регіоні та конкретній лікарні.
У грудні 2019 року відкрили дані реєстру ДАБІ, а в червні 2020 Мінцифри запустила новий Реєстр будівельної галузі. На основі цих даних створили сервіси Urbandata та чатбот Dabibot, завдяки яким будь-хто може перевірити дозволи на будівництво. А інвестори можуть уникнути вкладень у ризикові об’єкти нерухомості, скориставшись сервісами Monitor.EstateBild.ua.
Також відкриті дані допомагають бізнесу цифровізуватися, убезпечувати себе від рейдерських атак та шахрайства. Завдяки IT-інструментам реально подолати корупцію.
Розвиток відкритих даних — пріоритет Мінцифри. Адже це є основою прозорої цифрової держави, яку ми будуємо.

6 березня у світі відзначатимуть Міжнародний день відкритих даних
Інші новини бер. 2021

6 березня у світі відзначатимуть Міжнародний день відкритих даних

Цього дня Мінцифри проведе онлайн-подію Open Data ТБ: відкриті дані для кожного. Також протягом тижня ми розповімо про те, що таке відкриті дані і як вони впливають на життя кожного українця. Одним із пріоритетів Мінцифри є розвиток відкритих даних...

Україна увійшла в європейський рейтинг відкритих даних Open Data Maturity Report 2020
Інші новини гру. 2020

Україна увійшла в європейський рейтинг відкритих даних Open Data Maturity Report 2020

Результат України у рейтингу — вищий, ніж середній показник у Європі. 17 грудня – Європейський портал даних (EDP) опублікував шостий щорічний звіт Open Data Maturity Report 2020 щодо рівня розвитку сфери відкритих даних. Україна вперше брала участь...

Дія – один із найбезпечніших ІТ-продуктів, який створювався в Україні, - Михайло Федоров
Інші новини гру. 2020

Дія – один із найбезпечніших ІТ-продуктів, який створювався в Україні, - Михайло Федоров

«Мінцифри постійно підтверджує захищеність сервісів», — Михайло Федоров розповів про челендж для етичних хакерів — «зламати» Дію. Захист даних — пріоритет Мінцифри. Дія — найбільш безпечний продукт, який створювався за останні роки в Україні....

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація