Небесній Сотні вдячні за свободу
22 лют, 2024 0 Коментарів 87 Переглядів

Небесній Сотні вдячні за свободу

І мертвим, і живим,
І ненародженим…
           Тарас Шевченко

Щороку 20 лютого наша держава вшановує подвиг Героїв Небесної Сотні. Це увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. До цієї трагічної дати в історії України Болехівська міська центральна бібліотека провела спільно з Болехівським ліцеєм №1 Академічним патріотичний час – реквієм «Небесна Сотня: Герої не вмирають!» у 8-А класі, з літературним переглядом «Небесній Сотні вдячні за свободу».

У період геополітичних та соціальних зрушень в умовах гібридної війни та маніпуляції свідомістю людей для українців важливо плекати історичну пам’ять і віднайти правду про недалеке минуле для збереження своєї ідентичності. Це потребує часу, аби нам з емоційних очевидців перетворитися на безсторонніх дослідників. І зволікати з цим не можна, бо нещодавні різноманітні феномени боротьби українців за свободу й гідність обростають міфами, розмиваються в інформаційних потоках та забуваються.

Майдан – це явище, яке змінило геополітику, історичний розвиток України та самосвідомість її громадян уже назавжди.
Масові протестні акції листопада 2013-го – лютого 2014 року, які отримали назву «Революція Гідності», є третьою подібною подією в новітній історії України після Революції на граніті (жовтень 1990 року) та Помаранчевої революції (листопад-грудень 2004 року).
Революція Гідності стала наймасовішою, найтривалішою та найтрагічнішою протестною акцією.

Життя, смерть, свобода, духовне рабство, страх та відвага – усе переплелося у вирі зимових подій 2014 року. Кіптява автомобільних шин, польових кухонь, боротьба світоглядів та емоцій. Апогей політичної кризи вибухнув «коктейлем Євромайдану» та влучив в національне тіло, виявляючи ментальні протиріччя, спопеляючи душевні комплекси, очищаючи націю.

Майдан вибухнув багатоголоссям ідей, поглядів, цінностей, очікувань, ініціатив, емоцій, радості, болю. Став багатогранним явищем, яке важко осягнути в калейдоскопі подій, виступів, публікацій, репортажів, досліджень.

Драматичні події листопада 2013-го – лютого 2014 року є важливим поворотним моментом в історії України. Громадяни різного віку, соціального та освітнього рівня, різного етнічного походження й конфесійної належності об’єдналися для захисту своїх прав, свободи та європейського вектора розвитку проти свавілля й несправедливості влади. Рух за громадянські права та людську гідність, розпочавшись у столиці, охопив усі регіони країни. Акції на підтримку вимог Євромайдану українські спільноти організовували й за кордоном.

Боротьба з режимом Януковича ототожнювалася з боротьбою добра зі злом, світла з темрявою, свободи з рабством. Невипадково популярним гаслом були слова, які приписують кошовому отаману Запорозької Січі Іванові Сірку: «Рабів до раю не пускають». Дух свободи, братерство, взаємопідтримка, почуття гідності та любов до України характеризували та об’єднували людей у тих буремних подіях.
Самоорганізація дуже різних людей у злагоджений механізм під час протестних акцій – один із феноменів Революції Гідності. Цьому сприяла атмосфера самоповаги, що існувала на Майдані, й усвідомлення спільної та важливої для долі країни справи.
Народний гнів, навіть не гнів, а бажання чогось позитивного – він був сконцентрований в одному місці, і був порядок, і було взаєморозуміння, і кожен старався. Це, напевно, був зразок ідеального суспільства омріяного віками українців які завжди чомусь стояли на задвірках малоросами і не мали своєї держави.

Проте люди не вбачали у своїх діях нічого героїчного та не вважали себе героями. Справжніми героями для більшості українських громадян є ті, які полягли за свободу, гідність та становлення й розвиток громадянського суспільства в Україні.
Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській. Вони згинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, зовсім юні,сивочолі. Багатодітні батьки та одинаки.Заробітчани та кандидати наук.Східняки та західняки. 
18-20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській відбулося найбільш жорстоке протистояння між бійцями підрозділу «Беркут» і патріотами країни, саме тоді переважно від куль снайперів, загинула майже сотня активістів Майдану. Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень народу до європейських цінностей. І в цій боротьбі за нашу свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. Більшість із них – молоді, сильні, ті, хто лише починав жити. Ці події не лише стали найтрагічнішими й найдраматичнішими, поворотними в житті багатьох людей, але й змінили вектор розвитку всієї країни. Феномен Революції Гідності, подвиг Героїв Небесної Сотні, народження громадянського суспільства в період масових народних протестних акцій – це теми для багатоаспектних досліджень істориків, філософів, політологів, психологів сучасності й майбутнього.

Без сумніву, можна вважати, що 20 лютого 2014 року став днем початку нової історії нашої Держави. Тоді Україна на повні груди вдихнула повітря, насичене горем і журбою… Нам завжди болітимуть їхні рани… Наші серця назавжди обпалені сльозами їхніх матерів і батьків, дружин і дітей, братів і сестер… Тоді Україна, оплакуючи своїх найвідданіших, найжертовніших синів і дочок, щільніше зімкнула ряди борців за правду, волю й долю, за гідність і єдність, за соборність і державність.На сьогоднішній день виявилося, що Небесна Сотня налічує набагато більше загиблих. Усі вони – молоді, активні, сучасні і успішні люди,люблячі батьки і патріоти України. Усі вони Герої України, які жили і загинули у жертовнику Майдану за краще майбутнє своєї Вітчизни.

«Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх»,- говорить Господь Ісус Христос у Євангелії.
Небесну Сотню пам’ятатимуть завжди, про неї обов’язково знатимуть прийдешні покоління, бо Герої не вмирають! Україна понад усе! Слава Україні! Героям Слава!

Запрошуємо на віче-реквієм з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні

20 лютого 2023 року об 11.00 год. біля Хреста Героям ОУН-УПА відбудеться віче–реквієм з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні «І зупинилось серце молоде, щоб вічно билось серце України». Запрошуємо жителів та гостей громади долучитися до гідного...

Про роботу відділу культури за 2022 рік

Відповідно до Законів України «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про музеї та музейну справу», «Про позашкільну освіту» відділ культури виконавчого комітету Болехівської міської ради здійснює управління і контроль у сфері...

В установах культури Болехівщини відзначили День пам‘яті та примирення і День Перемоги
Новини культури травень. 2021

В установах культури Болехівщини відзначили День пам‘яті та примирення і День Перемоги

8 - 9 травня в Україні відзначали День пам’яті та примирення і 76-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні важливо згадати непересічну роль українців у перемозі в Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація