Про роботу відділу культури за 2022 рік
23 січ, 2023 0 Коментарів 300 Переглядів

Про роботу відділу культури за 2022 рік

        Відповідно до Законів України «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про музеї та музейну справу», «Про позашкільну освіту» відділ культури виконавчого комітету Болехівської міської ради здійснює управління і контроль у сфері клубної, музейної та бібліотечної справи, мистецької школи. Відділу культури виконавчого комітету Болехівської міської ради підпорядковуються такі заклади культури: Народний дім міста Болехова; 8 сільських клубних установ; комунальний заклад «Болехівська мистецька школа» БМР, яка створена у серпні 2022 року внаслідок злиття Болехівської дитячої школи мистецтв та Болехівської художньої школи; музей історії міста Болехова ім. Романа Скворія; Болехівська центральна міська бібліотека центральної бібліотечної системи (яка об’єднує 10 бібліотек, що знаходяться на території Болехівської територіальної громади).
        4 колективи клубних установ громади носять звання «Народний аматорський», а це ансамбль народної пісні «Родина» Народного дому м.Болехова, чоловічий фокальний ансамбль «Народні джерела» Народного дому м.Болехова, жіночий вокальний ансамбль «Горицвіт» Народного дому м.Болехова, фольклорно-етнографічний колектив «Хустка шалінова» Будинку культури с.Тисів.
        Відділом культури проводиться робота по забезпеченню проведення міських фестивалів, свят, конкурсів, виставок робіт образотворчого, художнього, літературного та декоративно-прикладного мистецтва.
За звітний період в галузі культури проведено низку заходів спрямованих на збереження та розвиток української культури. У зв‘язку введення воєнного стану в Україні, у 2022 році, в установах культури Болехівщини обмежено проведення культурно-мистецьких заходів. Однак, варто відмітити такі заходи, які, все ж таки, вдалося провести.
        Так, 14 січня біля різдвяної шопки, на площі Івана Франка в м.Болехові, відбулося міське свято «Щедрівка і коляда у кожен дім загляда», участь у якому взяли аматори Народного дому м.Болехова та щедрувальні групи навчальних закладів міста. Впродовж різдвяних свят для жителів сіл Болехівської громади лунали привітання з Різдвом Христовим «Віншуємо радість усім на добро» від аматорів сільських клубних установ. В Болехівській художній школі діяла виставка художніх робіт учнів школи «Різдвяний вернісаж».
        З нагоди 103-ї річниці проголошення Соборності України в музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія діяла виставка хроніка друкованих та фотоматеріалів«Сила Великої Злуки», а на сторінці відділу культури та сільських клубних установ у соціальній мережі Фейсбук розміщено відеопривітання до цієї дати. В бібліотечних установах оформлено тематичні книжкові виставки, полиці та проведено історичний екскурс "Україна – Соборна Держава". 
         15.02.2022 виповнилася 33-тя річниця виведення радянських військ з Афганістану. До цієї дати в музеї історії м.Болеховаім.Р.Скворія проведено зустріч з воїнами-афганцями «Афганістан – ти серця мого біль».
         Протягом лютого у музеї діяла персональнавиставкаробіт жителя с.Гошів Долинської ТГ Ігора Сметаняка«Машинаріум. Екотехноарт.» (в стилі лофтстімпанк).
         Біля пам‘ятника І.Франкові в м.Болехові 20.02.2022 відбулося віче-реквієм з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні «Небесна Сотня – то в серцях вогонь, він гаряче палав за Україну». В міському музеї оформлено виставку друкованих видань, фото та речових матеріалів «Біль нашої пам‘яті». В бібліотеках Болехівської ЦМБ ЦБС  діяли виставка-реквієм  «Небесна Сотня буде жити у віках», виставка-пам’ять «Чисті душі, що злетіли в небо», виставка-вшанування «Героями посмертно стали», виставки «На варті наших душ – Небесна Сотня», «Небесна Сотня. Пам‘ятай!». У сільських клубних установах проведено скорботні тематичні заходи «Вклонімось тим, хто в серці буде вічно», «Сяйво душ Небесної Сотні», «Небесна Сотня – то в серцях вогонь, він гаряче палав за Україну», «Пам‘яті Небесної Сотні», «Пам‘яті Героїв Небесної Сотні».
         20 лютого відбувся звіт старости Міжрічанського старостинського округу Лілії Герило під час якого аматори клубу с.Міжріччя представили концертну програму.
         З нагоди Міжнародного дня рідної мови у міській бібліотеці для дітей відбувся брейн ринг "Квітуй барвінково моя рідна мово". В інших бібліотеках оформлено поетичну елегію «Звучи, рідна мово!», тематичну книжкову поличку «Рідна мова – серця мого подих», книжкові виставки «Барви і краса української мови», «21 лютого – Міжнародний день рідної мови», «Рідна мова – коріння нації».   
До Дня вишиванки у музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія оформлено виставку вишиванок з фондозбірки музею «Еволюція вишивки» з фотозоною «Моя барвиста вишиванка».  Презентація вишиваних виробів "Вишивані самоцвіти Бойківщини", (віртуальна панорама "Чарівна краса вишиванки") відбулася в міській центральній бібліотеці. В міській бібліотеці для дітей відбувся фотомарафон "Моя вишиванка" до якого залучено внутрішньо переміщених дітей, що вдягнули болехівські вишиванки. Зустріч за філіжанкою кави "Краса моєї вишиванки"  відбулась в бібліотеці с.Поляниця. Бібліотекою с.Гузіїв підготовлено відеопрезентацію "Одягнімо друзі вишиванку, наш чудовий український стиль". Виставки вишиванок "Бережи українське – носи вишиванку", "Вишивка – оберіг для українця", "Українська вишивка – це історія її народу",«Вишиванка – український оберіг" оформлено у бібліотекахс.Козаківка, с.Міжріччя, с.Сукіль,с.Тисів. У Болехівській художній школі діяла виставка дитячих робіт «Моя сорочка – вишиванка». 
          До Дня Героїв України в центральній міській бібліотеці відбувся історичний репортаж зі сторінок літературних видань "Ми доль своїх не вибирали, ми не чекали нагород", в якому взяли участь внутрішньо переміщені особи, що тимчасово знайшли свій прихисток у Болехові. Для цієї категорії людей у міській бібліотеці для дітей проведено годину-знайомство "Благослови вогнем", під час якої слухачів ознайомлено з постаттю нашої землячки, борця за волю України Катерини Мандрик-Куйбіди. Народним домом м.Болехова підготовлено відеоролик «Їм смерть дивилася у вічі, і воля марилась свята». У музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія оформлено виставку друкованих матеріалів "Безсмертні Герої" та презентовано фільм про Болехівчанку, медсестру УПА Катерину Гаврилів. В с.Тисів відбулося урочисте віче «Пам‘ятаємо… Шануємо… Вклоняємося…». Клубом с.Поляниця підготовлено онлайн-привітання. Працівники установ культури с.Сукіль провели літературний вечір «Моя Україна – Героїв країна». Вшанування Героїв України відбулося біля символічної могили в с.Бубнище та в клубі с.Танява. А в бібліотеці с.Міжріччя провели патріотичні читання «Вони боролись за волю України».
          З нагоди Міжнародного дня захисту дітей в Болехівській художній школі організовано виставку-конкурс " Ми діти твої, Україно!". У міській бібліотеці для дітей проведено ігрову програму «Мирна країна – щаслива дитина». Кращі учні Болехівської дитячої школи мистецтв виконали музичні твори, відео яких розміщено на сторінці школи у  соціальній мережі Фейсбук . Свято для дітей "Хай сонцю й квітам усміхаються діти" відбулося в с.Тисів. Бібліотекою с.Гузіїв підготовлено відеоролик «Українські діти хочуть мирного неба і щасливого дитинства». У с. Козаківка проведено ігрову програму «Дитинство – золота пора». Під назвою «Нехай всі діти будуть щасливими» пройшов День захисту дітей ус.Сукіль.
           28 червня 2022 року, біля пам‘ятника І.Франку в м.Болехові, відбулося урочисте віче з нагоди Дня Конституції  України "Права громадян – турбота  держави".
           До Дня Державного Прапора та Дня незалежності України у бібліотеках Болехівської ЦМБ ЦБС оформлено інформаційне повідомлення «Два кольори одна історія», тематичні книжкові полиці, книжково-ілюстративні виставки «Україна свята і єдина», парад книжок «Міцніє у віках та книгах наша незалежна Україна» та проведено годину державності «Україна – наш спільний дім». У музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія діяла виставка творів декоративно-ужиткового мистецтва Болехівщини «31 причина пишатися талантами Болехівщини». 23 серпня, на площі Івана Франка в м.Болехові, відбулися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора України, а 24 серпня – з нагоди Дня незалежності «Моя Україно, калиновий гай, на крилах пісень ти до неба злітай».
           В бібліотеках Болехівської ЦБС, до Дня пам’яті захисників України, які загинули за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, діяли книжкові виставки «Героїв країна – моя Україна».
          З нагоди 150-річчя від дня народження всесвітньовідомої оперної співачки Соломії Крушельницької, яка в дитинстві проживала у с.Тисів, оформлено виставку-інсталяцію «Українська примадонна» та презентацію «Таланти дивної краси».
З метою популяризації давнього ремесла Бойківщини гончарства, у музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія діяла виставка посуду з фондозбірки музею «Еволюція посуду».
          Для учнів Болехівського ліцею №1 «Академічного» у міській бібліотеці проведено урок гарних манер та екологічну гру «Про дива і таємниці природи-чарівниці». Оформлено сторінки для книги-саморобки до проєкту «Збирання Карпатських діалектів», який проводила Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей. 
         З 01.09.2022 розпочав свою роботу комунальний заклад «Болехівська мистецька школа» Болехівської міської ради Івано-Франківської області, де навчається 160 учні.
         30 вересня, з нагоди 651-ї річниці міста Болехова, у Народному домі м.Болехова організовано та проведено урочистості «Рідний Болехів, наче сад на весні, крихта землі – найдорожча мені», а в міському музеї розгорнуто виставку фоторобіт учнів гуртка «Цифрова фотографія» БДЮТ «Місто, в якому я живу».
         З нагоди 80-річчя створення Української Повстанської Армії, 14 жовтня біля Хреста Героям ОУН-УПА в м.Болехові проведено урочистості «Вони ішли до смерті упритул, свою Вкраїну з лиха рятувати». У старостинських округах громади теж відбулись святкові заходи.
         Звіт комунального закладу «Болехівська мистецька школа» під назвою «З музикою до Перемоги» відбувся в Народному домі м.Болехова 14 листопада.
         21 листопада, до Дня Гідності та Свободи, біля пам‘ятника І.Франку відбулося віче «Герої Майдану не будуть забуті!».
         25 листопада в музеї історії м.Болехова ім.Р.Скворія проведено презентацію міжнародної фотовиставки «З вірою в краще майбутнє». На виставці презентовано роботи польського фотографа і мандрівника Радослава Тафлінського, який фотографував українців, які рятувалися від війни і сзнайшли свій прихисток в Болехові.
         Віче-реквієм, присвячене Дню пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій «Історія нас горем вчить» проведено 26 листопада біля пам‘ятника Жертвам сталінських репресій у Болехові. Скорботні заходи відбулися в старостинських округах.
        19 грудня, в Народному домі м.Болехова, за участю викладачів та вихованців КЗ «Болехівська мистецька школа» БМР, відбулося міське театралізоване свято «Святий Миколай нас усіх оберігай»
        Міська бібліотека для дітей Болехівської центральної бібліотечної системи взяла участь у проєкті "Збираниця Карпатських діалектів", який організувала Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей. Читачі та працівники бібліотеки виготовили чотири сторінки до обласної книги-саморобки, на яких передані оригінальні діалектичні слова Болехова.
        Народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Народні джерела» Народного дому м.Болехова взяв участь у обласному фестивалі стрілецької та повстанської пісні імені Софії Галечко, що проходив у Вигоді.
        В галузі культури діють такі міські цільові програми: «Духовне життя на 2022 – 2026 роки», «Культура Болехівщини на 2021 – 2025 роки», «Забезпечення пожежної та техногенної безпеки установ культури Болехівської міської ради на 2021 – 2025 роки». За звітний період по програмі «Культура Болехівщини на 2021 – 2025 роки» реалізовано кошти в сумі 40,0 тис.грн. З них: 11, 0 тис.грн. – ремонт звукопідсилювальної апаратури; 19,0 тис.грн. – оплата  послуг зв‘язку; 4,7 тис.грн. – придбання електропили для комунального закладу «Болехівська мистецька школа», 2,5 тис.грн. – придбання баяна для комунального закладу «Болехівська мистецька школа», 2, 8 тис.грн. – господарські витрати. Інші програми не фінансувались.
       Протягом року до Болехівської ЦМБ ЦБС з Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поступило 571 примірників книг на суму 54 742 грн. За спецкошти відділу культури для музею історії м.Болехова ім.Р.Скворія придбано лічильник обліку природного газу на суму 1 500 грн.
         

На Болехівщині відновили роботу заклади культури
Новини культури травень. 2022

На Болехівщині відновили роботу заклади культури

Відповідно до рішення оперативного штабу при Болехівській міській раді від 17.05.2022 № 10 з 18 травня 2022 року відновлено роботу підвідомчих установ та закладів відділу культури міськвиконкому на території Болехівської міської ради. Попри...

Установи культури Болехівської громади стали переможцями обласних конкурсів

Відповідно до наказів управління культури національностей та релігій облдержадміністрації від 16.04.2021 № 31-ОД «Про проведення обласного конкурсу «Краща бібліотека року» та від 11.08.2021 №77-ОД «Про регіональний етап Всеукраїнського...

В установах культури Болехівщини вшановують пам'ять Лесі Українки

Відповідно до розпорядження міського голови від 22.02.2021 № 44-р «Про підготовку та відзначення на території Болехівської міської ради 150-річчя від дня народження Лесі Українки» та наказу відділу культури виконавчого комітету Болехівської міської...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація