Оновлено Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році
05 чер, 2024 0 Коментарів 49 Переглядів

Оновлено Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році

Міністерство освіти і науки України інформує про оновлення Порядку прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії / доктора мистецтва у 2024 році. 

Зміни повʼязано із наявною воєнно-політичною ситуацією в країні. Також вони враховують основні аспекти щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань, компетентностей та навичок вступників.


Серед основних нововведень: 

  • Збільшено підтримку закладів вищої освіти, які розташовані у прифронтових та прикордонних областях через підвищення регіонального коефіцієнту. Регіональний коефіцієнт — це коефіцієнт, на який множиться конкурсний бал, якщо вступник / вступниця обирає ЗВО, розташований у певному регіоні. ЗВО, поблизу зони бойових дій та постраждалих від російської агресії територій, матимуть особливий регіональний коефіцієнт: 1,07 — у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях;  1,04 — у Дніпропетровській, Полтавській областях, а також Бучанському районі Київської області; 1,00 — інші. 
  • Для здобуття ступеня магістра на основі вже здобутого ступеня магістра (для другої вищої освіти) вступ може відбуватися без ЄВІ та ЄФВВ, а лише за іспитами безпосередньо в закладі освіти. Це стосується освітніх програм всіх спеціальностей крім 081 "Право" і 293 "Міжнародне право"
  • На навчання для здобуття ступеня доктора філософії / доктора мистецтва умовою допуску є успішне складання ЄВІ в 2024 році з оцінкою за кожний з його компонентів не менше ніж 150 балів. Альтернативним допуском може бути ЄВІ у 2023 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше ніж 130 балів. Сертифікати, що посвідчують знання іноземної мови, не надають доступу до вступу в аспірантуру в 2024 році.

Крім цього, студенти, які здобули ступінь бакалавра у 2024 році, можуть скористатися спеціальними умовами для вступу на магістратуру. Ці умови надають студентам, які:

  1. Зареєстровані та проживають на тимчасово окупованій території.
  2. Проживають в населених пунктах, де станом на 1 липня 2024 року відбувалися активні бойові дії.
  3. Проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з таких територій після 1 січня 2024 року.

За таких умов вони можуть отримати рекомендацію для зарахування на магістратуру, якщо вступають до того ж закладу вищої освіти, де здобули ступінь бакалавра, за спеціальностями, визначеними в Переліку спеціальностей, що користуються особливою підтримкою.

Якщо в закладі вищої освіти немає магістерської програми за  спеціальністю, студенти можуть подати документи до будь-якого переміщеного (тимчасово переміщеного) закладу вищої освіти або закладу вищої освіти в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Вступ-2022: Умови прийому до закладів вищої освіти зареєстровано в Мін’юсті

Умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2022 році зареєстровано в Міністерстві юстиції (реєстраційний номер №1542/37164 від 26.11.2021) та найближчим часом набудуть чинності. Відповідно до документа, наступного року основний етап...

Вступ-2022: проєкт умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти

На сайті МОН розміщено для громадського обговорення проєкт Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти на 2022 рік. “Система вищої освіти України – важлива складова розвитку технологій нового покоління. Для забезпечення реалізації права на...

МОН: Оприлюднено Умови прийому на навчання для здобуття фахової передвищої освіти у 2021 році

30 жовтня на сайті Міністерства освіти і науки України опубліковано наказ про затвердження Умов прийому на навчання для здобуття фахової передвищої освіти у 2021 році. Документ містить певні новації, які мають зробити вступ більш прозорим та...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація