Інформація про роботу управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Болехівської міської ради  за 2022 рік
03 лют, 2023 0 Коментарів 298 Переглядів

Інформація про роботу управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Болехівської міської ради за 2022 рік

Найважливішим напрямом соціально-економічної політики держави є сприяння зростанню реальних доходів і підвищення рівня життя усіх верств населення. Підтримка соціально вразливих категорій населення – це дієвий крок у реалізації урядової програми боротьби з бідністю.
Протягом 2022 року управлінням проведено чималу роботу, щодо призначення і виплати державних соціальних допомог із державного та місцевого бюджетів, житлових субсидій, пільг і компенсацій громадянам, які потребують державної підтримки,  родинам, які не в змозі самостійно оплатити комунальні послуги.
Станом на 01.01.2023 року на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення  перебуває 1464 одержувачів державних соціальних допомог, 923 громадян користувалися субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, 128 громадянам призначено субсидію на придбання твердого палива  Щомісячно проводилися виплати допомог із державного бюджету. З них: допомоги по вагітності і пологах, допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомоги на дітей одиноким матерям, тимчасової допомоги, допомоги при усиновленні дитини, допомоги по догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, державної соціальної допомоги  особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, державної соціальної допомоги  особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю, державної соціальної допомоги на догляд, тимчасової державної соціальної допомоги  непрацюючій  особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, щомісячної компенсаційної виплати  непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку. 
      Протягом 2022 року  профінансовано та виплачено допомог з Державного бюджету на загальну суму 46513 тис. грн., субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг і придбання твердого палива – 6908,8 тис.грн.
    Відповідно до постанови КМУ від 29.07.2020 року № 744 “Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги  “пакунок малюка” призначено і зараховано на банківські картки  грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги 94 особам  згідно отриманих заяв.
Згідно з програмою заходів із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення в 2022 році виплачено коштів 34 особам на загальну суму 34,8 тис. грн.
     За програмою “Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною”  проведено  виплату разової грошової допомоги до 5 травня 39 особам на загальну суму 58,1 тис. грн.
За програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» нараховано та виплачено в 2022 році: щомісячну грошову допомогу у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування 44 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 158,3 тис. грн.,  щорічну допомогу на оздоровлення –на загальну суму 6,6 тис. грн., забезпечено санаторно –курортним лікуванням 1 чол. на суму 8,8 тис. грн., компенсовано роботодавцям видатки на виплату додаткових відпусток 3 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 24,9 тис. грн.
    Протягом І кварталу поточного року щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам, які проживали на території Болехівської міської ради склала 26,6 тис. грн. 
      Відповідно до вимог постанови КМУ №333 від 19.03.2022 року з резервного фонду державного бюджету, на компенсацію витрат власників жилих приміщень приватного житлового фонду, які безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб по Болехівській територіальній громаді нараховано 840 тис.грн., з них управлінням виплачено 163 тис. грн. Згідно вимог постанови КМУ №332 від 20.03.2022, нараховано 24494 тис. грн. допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.
     Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України №185 від 08.04.2015 року у звітному році нараховано та виплачено  з державного бюджету матеріальну допомогу 3 демобілізованим військовослужбовцям на загальну суму 10,5 тис. грн.
    В  єдиному державному  автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою на кінець звітного періоду  чисельність пільговиків  становить 3752 чол., а саме:
  • учасник війни – 104;
  • учасник бойових дій – 96;
  • особа з інвалідністю внаслідок  війни – 20;
  • члени сімей  – 31;
  • ветеран праці  – 355;
  • діти війни – 888;
  • ЧАЕС  – 67;
  • ветеран ВВС та  ВОВС – 22;
  • багатодітна сім’я  – 188;
  • вчитель-пенсіонер – 26;
  • пенсіонер по віку  – 2632.
     Станом на 01.01.2023 року на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебуває 785 осіб з інвалідністю.
    Протягом 2022 року за програмою заходів із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації постраждалих учасників Революції Гідності та учасників антитерористичної операції  забезпечено санаторно-курортним лікуванням 2 учасників АТО на загальну суму  31,9 тис. грн.
        Згідно програми заходів із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю протягом 2022 року компенсовано вартість санаторно-курортного лікування 3 осіб з інвалідністю на загальну суму 26,3 тис. грн., виплачено грошову компенсацію  за відмову від санаторно-курортного лiкування 1 особі в сумі 0,5 тис. грн..
        Департаментом соціальної політики Івано-Франківської ОДА безоплатно виділено путівки на санаторно-курортне лікування для слідуючих категорій  населення:
  • для активістів  ОУН-УПА – 2 шт.,
  • особі з інвалідністю з супрводжуючим – 1 шт.,
  • особі з інвалідністю загального захворювання – 1 шт.
  • особі з інвалідністю внаслідок війни – 1  шт.
  • супровід особи з інвалідністю І групи – 1шт.
   Протягом звітного періоду  оформлено  документи  двом особам з інвалідністю  для забезпечення автотранспортом. Нарахована  виплата компенсації на бензин, ремонт та технічне транспортне обслуговування 16 особам з інвалідністю.
    В 2022 році компенсовано вартість реабілітаційних послуг на лікування 10 дітей з інвалідністю на загальну суму 212,0 тис. грн.  
   Протягом звітного періоду перевірено 325 новопризначених пенсійних справ, 307 пенсійну справу, по яких проведено перерахунки та  311 пенсійних справ, по яких виплачені поховання.
     На виконання програм соціального захисту громадян Болехівської територіальної громади протягом 2022 року управлінням праці та соціального захисту населення здійснено видатків з місцевого бюджету на загальну суму 878,2 тис. грн., з них: 
І. по Програмі основних заходів – 334,2 тис. грн.., в т.ч.:
1) компенсація вартості за пільговий проїзд залізничним транспортом - 12 тис. грн. (515 ос.),
2) компенсація вартості за надані пільги інвалідам по зору, реабілітованим, учасникам бойових дій ОУН-УПА по сплаті за житлово-комунальні та телекомунікаційні послуги 74 особам – 199,9 тис. грн.,
3) витрати на доплату до пенсій учасникам бойових дій ОУН-УПА – 71,4 тис. грн., з них 60 тис. грн. за рахунок коштів обласного бюджету, 
4) виплачено одноразові матеріальні допомоги 42 особам на загальну суму 30,982 тис.грн., в т.ч.
- на поховання 13 безробітних громадян - 13 тис. грн.,
- до Дня Героя – 2,982 тис. грн. (2 осіб)
- до  Дня людей похилого віку – 4 тис. грн. (16 осіб)
- до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС  – 6 тис. грн. (1 чол.),
- до Дня осіб з інвалідністю - 5 тис. грн. (10 осіб),
5) видатки на проведення заходів склали 20 тис. грн., в т.ч.:
- з вшанування річниці виведення військ з Афганістану  - 4 тис. грн. 
- з вшанування  річниці Чорнобильської катастрофи - 5 тис. грн., 
- до Дня Перемоги – 2 тис. грн. (1 особа), 
- до Дня Героя – 4 тис. грн. (2 особи),
- до святкування Дня захисників Вітчизни – 5 тис. грн. (1 особа).
ІІ. по Програмі підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебували  у складі  добровольчих формувань, учасників бойових дій  та інших громадян, які залучалися та брали безпосередню участь у бойових діях – 103,56 тис. грн., в т.ч. здійснено слідуючі виплати:
1) додаткову виплату трьом бійцям – добровольцям  - учасникам АТО - 27 тис. грн., з них 9 тис. грн. за рахунок коштів обласного бюджету,
2) одноразова допомога членам сімей загиблих учасників бойових дій – 60 тис. грн. (12 отримувачів),
3) одноразова допомога пораненому військовослужбовцю – учаснику бойових дій – 5 тис. грн.,
4) сплачено за послуги з перевезення та поховання 2 загиблих військовослужбовців 11,56 тис. грн.;
ІІІ. На виконання Міської Програми соціальної підтримки та реабілітації осіб з інвалідністю по зору виплачено одноразові допомоги 14 особам на загальну суму 5 тис. грн.
ІV. На виконання міської Програми підтримки породіль виплачено одноразові матеріальні допомоги 60 породіллям на загальну суму 180 тис. грн.
   Протягом звітного періоду здійснено також виплати:
1)компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги –194,8 тис. грн. (43 отримувачі),
 2) за рахунок коштів обласного бюджету компенсацію аптечному закладу за безоплатний  відпуск  лікарських засобів за рецептами лікарів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи –13,98 тис. грн. (10 отримувачів),
 3) компенсовано вартість пільгового використання телекомунікаційних послуг на загальну суму 46 тис. грн.
        Головним державним соціальним інспектором обстежено матеріально – побутові умови проживання у 84 сім’ях – одержувачів державних соціальних виплат. Проведено 64 перевірки достовірності інформації про доходи та майновий стан одержувачів допомоги шляхом запиту. Щомісячна проводиться перевірка достовірності та повноти даних  одержувачами допомоги за результатами Міністерством фінансів України  та роботи щодо превентивної верифікації державних допомог. Постійно здійснюється верифікація та моніторинг державних виплат. Виявлено 7 випадків неповної або недостовірної інформації про доходи та майновий стан одержувачів допомоги. Сума надміру виплачених допомоги становить 45765грн. Проводиться комплексне визначення індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг на непрофесійній основі Проведено 138 перевірки заявників, які звернулися за отриманням компенсації на витрати за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово – комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 №333 з відвідуванням місця розміщення внутрішньо переміщених осіб та з’ясування факту їх безоплатного проживання.
Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та своїх функціональних обов’язків сектор праці УПСЗН забезпечує у межах своїх повноважень додержання державної політики у сфері соціально-трудових відносин та оплати праці та контролює питання виплати заробітної плати на території Болехівської міської ради. 
        1. Щодо колективно-договірного регулювання.
Сектором праці проводиться повідомна реєстрація колективних договорів підприємств, установ, організацій міста відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди»,  постанови КМУ від 13.02.2013р. № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів». За період з січня 2022 року по грудень 2022 року зареєстровано 9 колективних договорів, змін та доповнень до них. 
При проведенні повідомної реєстрації, в межах повноважень, проводиться перевірка щодо відповідності норм колективного договору законодавству та у разі виявлення порушень надаються рекомендації стосовно їх усунення. 
За звітний період відмов у проведенні повідомної реєстрації колективних договорів не було.
Управлінням проводиться реєстрація в терміни відповідно до Порядку повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів. Порушень термінів реєстрації не було. 
Відомості про проведення повідомної реєстрації угод (договорів) оприлюднювалися на офіційному сайті Болехівської міської ради, де розміщено реєстр галузевих (міжгалузевих), територіальних угод, колективних договорів, змін та доповнень до них. Також відповідно до Порядку повідомної реєстрації на сайті розміщено скановані копії колективних договорів, змін та доповнень до них.
Ведеться контроль за укладенням колективних договорів у новостворених підприємствах, установах та організаціях. 
Колективних трудових спорів (конфліктів) за звітний періоду не було.
2. Щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення, заборгованості із виплати заробітної плати
Сектором праці щотижнево, щомісячно та щодекадно проводиться моніторинг за своєчасною і не нижче визначеного мінімального розміру оплати праці. З цією метою розпорядженнями міського голови створено «Робочу групу з питань реалізації рішень, спрямованих на підвищення оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати» та «Тимчасову комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати, (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат».
З метою зменшення кількості суб’єктів господарської діяльності, які, за результатами податкової звітності, нараховують та виплачують заробітну плату найманим працівникам у розмірі, нижчому законодавчо встановленого мінімального рівня, діє робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення та рейдова робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.
      За вказаний період проведено 3 засідання робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення та заслухано 57 СГД. Хід виконання рішень розглядається на кожному наступному засіданні, а саме: проводиться інформаційно – роз’яснювальна  робота щодо дотримання законодавств про працю, розгляд матеріалів СГД по яких існують ризики щодо порушення трудового законодавства, заслуховуються пояснення СГД.  З метою активізації роботи спрямованої на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення постійно проводиться інформаційно - роз’яснювальна робота зокрема за участю спеціалістів Управління Держпраці в Івано-Франківській області,  спеціалістів управління Пенсійного фонду України в Калуському районі, Болехівської міської філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості. Також організовано та проведено  7 зустрічей в трудових колективах, круглі столи і семінари -8, надано індивідуальних консультацій -173, розміщено на офіційному сайті міської ради інформаційних матеріалів -51. 
            За підсумками засідань всіх суб’єктів господарювання зобов’язано підвищити рівень заробітної плати найманим працівникам не нижче мінімального розміру та дотримуватися міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень в оплаті праці.
      Аналізуючи дані Державної податкової служби в Івано-Франківській області за 2022 рік можна зауважити, що середня заробітна плата  у 46 СГД була менше мінімальної заробітної плати через карантинні обмеження та воєнний стан в Україні. В даний час проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота у даних СГД, беруться пояснення та відстежується подальше нарахування заробітної плати.
3.Новостворені робочі місця
На виконання розпорядження ОДА №35 від 10.02.2021 р. «Про програму зайнятості населення Івано-Франківської області на 2021-2023 роки» сектором праці ведеться моніторинг по створенню нових робочих місць. За період з 01.01.2022 року по 01.10.2022 року створено 76 нових робочих місць, з них 3 у юридичних осіб та 73 у фізичних осіб, що дало змогу виконати на 56,3% доведене завдання у 2022 році, оскільки звіт ЄСВ подається квартально – інформації за четвертий квартал ще не має. Також проводиться контроль і узагальнення даної Програми.
Розпорядженням міського голови створена «Спеціальна комісія для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників». Відповідно до інформації Болехівської міської філії Івано - Франківського обласного центру зайнятості проведено два засідання даної комісії. 
4.Охорона праці та атестація робочих місць за умовами праці
Сектором праці розроблено та ведеться контроль за виконанням  Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2019-2023 роки.
Нещасних випадків у 2022 році  виробничого характеру не було.
Також проводиться моніторинг щодо стану проведення атестації робочих місць за умовами праці.
5.Завдання мобілізаційної підготовки та цивільного захисту населення.
Сектором праці ведеться військовий облік працівників управління .
 6.Заходи щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків
Сектор праці взаємодіє з іншими структурними підрозділами виконавчого комітету Болехівської міської ради у виконанні:
- Операційного плану з реалізації Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року, затверджено розпорядженням КМУ №752 від 12 серпня 2022 року;
- Плану заходів щодо виконання в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.  
       Налагоджена співпраця з іншими структурними підрозділами міськвиконкому, а саме:
  • службою  у справах дітей;
  • міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
  • міським центром зайнятості;
Постійно в межах компетенції проводиться робота з попередження насильства в сім’ї;
Упорядковано та ведеться облік осіб, які визнані судом недієздатними та дієздатність яких обмежена;
  • -проводиться робота по належному виконанню опікунами та піклувальниками своїх обов’язків щодо їх підопічних;
  • -підготовка позовних заяв, відзивів на апеляційні, касаційні скарги, участь у судових засіданнях;
  • -підготовка проєктів рішень, розпоряджень;
  • -ведення кадрової роботи;
  • -участь у роботі комісій міської ради з питань соціального захисту населення.




Для субсидентів та пільговиків

1 серпня 2020 року в Україні відкрито ринок природного газу для побутових споживачів, що надає можливість громадянам самостійно обирати постачальника газу. Для розрахунку розміру житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг,...

Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг у квітні 2020 року

Департамент соціальної політики облдержадміністрації та управління соціального захисту населення провели роботу щодо своєчасного нарахування пільг на оплату житлово-комунальних послуг 60,3 тис. особам. Усі необхідні заходи, які передбачено...

Зміни порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг населенню

14 серпня на урядовому засіданні прийнято постанову Кабінету міністрів України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету міністрів України», якою затверджено нову редакцію Положення про порядок призначення...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація