Соцвідпустка на дітей: ТОП-7 (не)типових ситуацій
29 лют, 2024 0 Коментарів 93 Перегляди

Соцвідпустка на дітей: ТОП-7 (не)типових ситуацій

Деякі працівники, що мають дітей, користуються правом на отримання додаткової оплачуваної соцвідпустки. У цій публікації розглянемо як стандартні ситуації надання такої відпустки, так і дещо специфічні

1. Тривалість, підстави надання та вплив кількості дітей на різні підстави

Стаття 19 Закону про відпустки гарантує працівникам, які мають дітей, право на оплачувану соцвідпустку. Право на таку відпустку мають не всі працівники, а тільки окремі за особливими підставами. Такі підстави наведені в ст. 19 Закону про відпустки.
Отже, соцвідпусткою на дітей можуть скористатися:
  1. один з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років; 
  2. один з батьків, які мають дитину з інвалідністю; 
  3. один з батьків, які усиновили дитину;
  4. мати (батько) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи; 
  5. одинока мати, батько дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі); 
  6. особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи; 
  7. один з прийомних батьків;
  8. один з батьків-вихователів. 
Тривалість соцвідпустки на дітей становить 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.
Зверніть увагу! Одна і та сама дитина може враховуватися за кількома підставами (листи Мінпраці від 14.04.2008 № 235/0/15-08/13 та від 21.07.2010 № 215/13/116-10).
Наприклад. Працівниця має двох дітей віком до 15 років, зокрема і дитину з інвалідністю.
Вона має право на соцвідпустку на дітей за двома підставами: як мати, що має двох і більше дітей віком до 15 років; як мати, що має дитину з інвалідністю. Дитину з інвалідністю враховано двічі, тож тривалість соцвідпустки на дітей у цьому випадку становить 17 календарних днів.
Проте, тривалість відпустки не визначається кратно кількості дітей!
Наприклад. Працівниця має трьох дітей віком до 15 років. Відповідно вона має право на соцвідпустку на дітей за підставою «мати, яка має двох і більше дітей віком до 15 років».
Ст. 182-1 КЗпП, а також ст. 19 Закону про відпустки не передбачає, що тривалість соцвідпустки на дітей визначається кратно кількості дітей. Отже, попри те, що у жінки троє дітей віком до 15 років, їй надається соцвідпустка на дітей за однією підставою тривалістю 10 календарних днів.

2. Граничний вік дитини: коли втрачається право на соцвідпустку на дітей

Право працівника на додаткову відпустку на дітей обмежено віком дитини. Водночас у ст. 19 Закону про відпустки обмеження за віком дитини встановлено тільки для категорії «одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років». В інших випадках граничний вік дитини, який дає право на соцвідпустку на дітей, не встановлений.
Отже, у цьому питанні слід керуватися загальними нормами (див. лист Мінпраці від 20.10.2009 № 292/13/116-09). Відповідно до ст. 1 Закону № 2402ст. 2 Закону № 2811 та ст. 6 СКУ, дитина – це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.
Нижче в таблиці наведено граничний вік дитини, який дає право на отримання соцвідпустки на дітей.

3. Соцвідпустка на дітей опікунам і піклувальникам

Опікуни та піклувальники також мають право на соцвідпустку на дітей.
Відповідно до ст. 243 СКУ опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування – над дитиною у віці від 14 до 18 років. Отже, особа, яка взяла дитину під опіку, має право на соцвідпустку на дітей до досягнення дитиною 14 років, а особа, визнана в установленому порядку піклувальником, — від досягнення дитиною 14 років і до часу, коли їй виповниться 18 років (лист Мінпраці від 14.04.2008 № 235/0/15-08/13). 
Опіка, піклування над дитиною встановлюються органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України (п. 3 ст. 243 СКУ). Суд встановлює опіку над малолітньою особою, піклування над неповнолітньою, якщо при розгляді справи з’ясовано, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна, піклувальника за поданням органу опіки та піклування (ст. 60 ЦКУ).
Зверніть увагу! Якщо в опікуна чи піклувальника є інші підстави для надання соцвідпустки на дітей, то тривалість відпустки буде не 10, а 17 календарних днів (лист Мінекономіки від 12.07.2023 № 4706-05/34647-09). Наприклад, якщо працівник є опікуном (піклувальником) і має двох дітей до 15 років, на нашу думку, він має право на соцвідпустку за двома підставами тривалістю 17 календарних днів.

4. Соцвідпустка на дітей на новому місці роботи

Ситуація: працівник у поточному календарному році до працевлаштування на вашому підприємстві працював у іншого роботодавця і мав право на соцвідпустку на дітей. Чи потрібно надавати соцвідпустку на дітей новоприйнятому працівнику за перший календарний рік його роботи?
На думку нашої редакції, право на соцвідпустку на дітей на новому місці роботи є і за перший календарний рік роботи. Але згідно з роз’ясненням Держпраці, якщо працівник звільняється з роботи у відповідному році й має невикористану соцвідпустку на дітей за цей рік, йому має бути виплачена за неї грошова компенсація. На новому місці роботи він не матиме права на отримання соцвідпустки на дітей, оскільки така відпустка надається один раз протягом відповідного календарного року. Аналогічної думки дотримується і Мінсоцполітики у листі від 24.03.2015 № 4053/0/14-15/18.
Однак ст. 19 Закону про відпустки не містить вимоги щодо підтвердження, що працівник скористався своїм правом на соцвдпустку на дітей за попереднім місцем роботи. Крім того, надання соцвідпустки на дітей прив’язане до календарного року незалежно від тривалості роботи працівника, а ст. 19 Закону про відпустки не висуває умову про надання соцвідпустки на дітей у перший рік роботи.
Отже, на нашу думку, в загальному випадку соцвідпустку на дітей можна надавати і в перший рік роботи
Підтримують цю позицію і деякі суди, які вважають, що право на соцвідпустку на дітей на новому підприємстві за перший рік роботи не має залежати від того, чи скористався працівник відпусткою у попереднього роботодавця за цей рік або отримав компенсацію (див. постанову Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від 04.12.2018 у справі № 215/4403/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/78504712).
Варто зауважити, що у проєкті Трудового кодексу України цю норму буде вже врегульовано. Ст. 103 проєкту Трудового кодексу передбачає, що у разі використання чи виплати грошової компенсації за таку відпустку працівник не користується правом на неї в календарному році звільнення на іншому підприємстві.

5. Соцвідпустка на дітей, якщо дитина взяла шлюб

Ситуація: на підприємстві працює жінка – одинока мати, яка має доньку 16 років. Але ця дитина вийшла заміж. Чи може працівниця скористатися правом на соцвідпустку на дітей за такий календарний рік?
Одинока мати має право на соцвідпустку тривалістю 10 календарних днів. Така відпустка надається до відповідного граничного віку дитини. А дитина – це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше
У загальному випадку при досягненні повноліття (18 років) особа набуває повної цивільної дієздатності (ч. 1 ст. 34 ЦКУ). Але цивільним законодавством передбачені випадки, коли особа досягає повної цивільної дієздатності й до виповнення 18 років (ст. 3435 ЦКУ), вони наведені у таблиці 2.
Таким чином, якщо дитина працівниці набуває повної цивільної дієздатності до виповнення 18 років, то така працівниця втрачає право на соцвідпустку відповідно до ст. 19 Закону про відпустки, і право на цю відпустку вона має за рік, в якому дитина набула повної цивільної дієздатності.

6. Поділ соцвідпустки на дітей: коли можливий

Соцвідпустка на дітей не поділяється на частини. Адже поділ допускається тільки для щорічних відпусток, а відпустка на дітей відноситься до соціальної. Але в певних випадках поділ соцвідпустки на дітей можливий.
І якщо працівник має право на соцвідпустку за кількома підставами, то можна, наприклад, спочатку використати 10 календарних днів соцвідпустки на дітей за однією підставою, а пізніше 7 календарних днів соцвідпустки на дітей — за іншою підставою (лист Мінсоцполітики від 12.05.2015 № 256/13/116-15).

7. Соцвідпустка на дітей, якщо весь рік працівник не працював

Соцвідпустка на дітей належить до соціальних відпусток. Надається вона один раз повної тривалості за календарний рік (10 календарних днів, а за наявності декількох підстав — 17 календарних днів).
Норма ст. 19 Закону про відпустки до 9 травня 2021 року мала умову щодо «працюючої жінки». З 9 травня 2021 року такої умови вже немає. Соцвідпустка на дітей надається щороку, тобто за календарний рік повної тривалості й не залежить від відпрацьованого часу. Отже, для отримання такої відпустки за певний рік потрібно, щоб в такому році виникло право на відпустку.
Тому працівниці, яка не працювала через відпустку для догляду за дитиною або неоплачувану відпустку, або призупинення, простій, належить соцвідпустка на дітей тривалістю тривалість 10 календарних днів за кожний календарний рік, починаючи з 2021 року. Це підтверджує і Держпраці
Отримувач відпустки тепер не обов’язково має працювати. Це значить, що зараз право на соцвідпустку на дітей має навіть жінка, яка впродовж року взагалі жодного дня не працювала, наприклад перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, у простої, у призупиненні дії трудового договору тощо (лист Мінекономіки від 05.06.2023 № 4706-05/26141-09 та Рішення Чигиринського районного суду від 20.02.2024 у справі № 708/1056/22).
Наприклад, працівниця є матірʼю двох дітей до 15 років. Вона перебувала у відпустці до 3 років за молодшою дитиною у 2022, 2023 і 2024 роках.
Працівниця як мати двох дітей віком до 15 років має право на соцвідпустку на дітей за 2022, 2023 і 2024 роки (загальною тривалістю 30 календарних днів). Скористатися належними їй днями такої відпустки жінка зможе тільки після виходу на роботу після відпустки до 3 років або при звільненні отримати за них грошову компенсацію. 

Висновки

  1. Працівник або працівниця мають право на соцвідпустку на дітей за календарний рік, у якому дитина досягає граничного віку, за яким вона враховується у праві на таку відпустку. 
  2. Соцвідпустка на дітей не підлягає поділу на частини. Єдиний виняток – за наявності двох і більше підстав можливо використати 10 календарних днів соцвідпустки на дітей, а потім 7 календарних днів цієї відпустки. 
  3. Право на соцвідпустку на дітей виникає за період перебування у відпустці до 3 років, відпустці без збереження зарплати, призупинених трудових відносинах.

Нормативно-правове забезпечення

КЗпП – Кодекс законів про працю України від 10.12.1971.
СКУ – Сімейний кодекс України від 10.01.2002 № 2947-III.
ЦКУ – Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.
Закон про відпустки – Закон України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки».
Закон № 2402 – Закон України від 26.04.2001 № 2402-III «Про охорону дитинства».
Закон № 2811 – Закон України від 21.11.1992 № 2811-XII «Про державну допомогу сім'ям з дітьми».

Додаткова відпустка для матері-одиначки

Відповідно до Закону України «Про відпустки», одинокій матері, батькові дитини, який виховує їх без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10...

Категорії працівників, яким роботодавець не має права відмовити у наданні відпустки за власний

Роботодавець не може відмовити у наданні відпустки без збереження зарплати на визначені законодавством строки таким категоріям працівників (крім працівників, що залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури) ( ст. 25 Закону від...

Батьку дитини надаватиметься 14-денна оплачувальна відпустка – закон набув чинності

8 травня в «Голосі України» опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15 квітня 2021 року № 1401-IX.Закон набрав чинності 9...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація