Які права мають туристи в разі скасування туру через COVID -19
18 чер, 2020 0 Коментарів 464 Перегляди

Які права мають туристи в разі скасування туру через COVID -19

У зв’язку з  COVID -19 плани багатьох українців, які збиралися подорожувати за кордоном і заздалегідь придбали туристичні путівки, змінилися, і головним чином не з вини туриста. Чи повернуть кошти за не надані туристичні послуги та на що має право турист? 
Згідно із Законом України «Про туризм» реалізація туристичного продукту здійснюється на підставі договору.                         
Відповідно до ч.15 ст.20 Закону України «Про туризм» якість туристичних послуг має відповідати умовам договору на туристичне обслуговування; порядок і способи захисту порушених прав туристів визначаються Законом України «Про захист прав споживачів».
Відповідно до ч.3 ст.19-1 Закону України «Про туризм» туроператор (турагент) зобов`язаний додержуватися умов надання комплексу туристичних послуг, про які був поінформований споживач до укладення договору на туристичне обслуговування, крім випадків, коли про зміну таких умов повідомлено споживача до укладення договору або якщо зміни внесено на підставі угоди, укладеної між сторонами договору.
Відповідно до вимог ч. 7 статті 20 Закону України «Про туризм» турист має право відмовитися від виконання договору на туристичне обслуговування до початку туристичної подорожі за умови відшкодування туроператору (турагенту) фактично здійснених ним документально підтверджених витрат, пов'язаних із відмовою.
Туроператор або турагент має право відмовитися від виконання договору лише за умови повного відшкодування замовникові збитків,   підтверджених у встановленому порядку та заподіяних внаслідок розірвання договору, крім випадку, коли це відбулося з вини туриста.
Відповідно до ч.12,14 ст.20 Закону України "Про туризм" саме туроператор, як сторона за договором несе перед туристом відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування, крім випадків, якщо: 
- невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування сталося з вини туриста; 
- невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування сталося з вини третіх осіб, не пов`язаних з наданням послуг, зазначених у цьому договорі, та жодна із сторін про їх настання не знала і не могла знати заздалегідь; 
- невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування сталося внаслідок настання форс-мажорних обставин або є результатом подій, які туроператор (турагент) та інші суб`єкти туристичної діяльності, які надають туристичні послуги, включені до туристичного продукту, не могли передбачити.
Так, згідно з Законом України від 17.03.2020 року № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»  карантин і ситуацію із коронавірусом визнано підставою для форс-мажору.
Також туроператори та авіакомпанії можуть отримати в Торгово-промисловій палаті України сертифікат про те, що коронавірус є форс-мажором і саме це завадило надати послугу. Кожен окремий туроператор має звертатись особисто для отримання такої довідки.
Після цього туроператор може за згодою сторін не повертати гроші, але це не звільняє його від виконання своїх зобов’язань. Тобто, коли карантин закінчиться і ситуація стабілізується, туроператор повинен надати послугу в повному обсязі. Якщо ж турист погодиться з туроператором перенести поїздку, то він зможе поїхати, але пізніше.
У разі, якщо туроператор не надав заявлені послуги, за захистом порушених прав споживач має право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області. 
Після отримання заяви, фахівці проведуть перевірку за викладеними фактами. У разі виявлення порушень, винні особи будуть притягнуті до відповідальності.
Радимо споживачам туристичних послуг відкласти подорожі за кордон у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції та скористатися даними послугами після закінчення карантину.

За результатами позапланової перевірки Держпродспоживслужби споживачеві повернули 12750 грн. за

До Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звернувся споживач із заявою про те, що ним було укладено договір купівлі-продажу щодо виготовлення та придбання вхідних дверей. Даний договір вступив в силу після підписання...

До уваги споживачів: в турецьких лимонах виявили оксид фенбутатіну

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 12.05.2020 р. №2020.11984 щодо неавторизованої...

Що потрібно знати при купівлі мийного засобу

У наш час важко уявити побут без щоденного використання різноманітних мийних засобів. Однак, не можна забувати і про те, що, купуючи продукцію, необхідно звертати увагу на інформацію, яку виробник повинен розмістити на упаковці відповідно до вимог...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація