На Прикарпатті новий випадок отруєння грибами!
05 лис, 2020 0 Коментарів 454 Перегляди

На Прикарпатті новий випадок отруєння грибами!

В селі Верхня Липиця Рогатинського району зареєстровано випадок отруєння грибами з 5 потерпілими, з яких двоє дітей. Всі потерпілі знаходяться на стаціонарному лікуванні в лікувальних закладах. Отруєння виникло внаслідок споживання пластинчастих грибів, які потерпілий назбирав у лісі, помилково вважаючи,  що це печериці. 
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в чергове наголошує краянам на основних правилах профілактики отруєнь грибами:
  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках). Особливо слід уникати стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте гриби тільки ті, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
  • He збирайте гриби, навіть умовно їстівні, у міських парках, скверах, дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно- та радіаційно-небезпечних зонах. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для їжі.
  • Не збирайте гриби з потовщенням біля основи ніжки - "бульбою", оточеною оболонкою. 
  • Не збирайте ушкоджені гриби, зів'ялі, червиві або ослизлі, а також частинки грибів.
  • He збирайте пластинчасті гриби, бо отруйні гриби маскуються під них.
  • He збирайте "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темнішають. 
  • He куштуйте сирі гриби на смак.
  • Прийшовши з лісу, вдома перевірте всі гриби, особливо ті, які збирали діти. Сумнівні викиньте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, теж викиньте. 
  • Гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку. 
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута. 
  • Обробляючи гриби, відваріть їх тричі у воді по 30 хв, після кожного відварювання відвар злийте. Лише тоді гриби можна смажити або варити.
  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління - грузді, вовнянки та інші, які містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунка.
  • У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок, хворих з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. 
  • Чимало грибів (зеленушка, синяк-дубовик тощо) містять отруйні речовини, які не розчиняються у шлунку. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає гостре отруєння. 
  • Не займайтеся самолікуванням! При перших ознаках отруєння, таких як біль в животі, нудота, блювання, пронос, галюцинації негайно викличте карету швидкої допомоги.

Випадки африканської чуми свиней виявлено в Одеській та Полтавській областях

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області в особистому селянському господарстві в с. Кам’яне Савранського району Одеської області зареєстровано випадок на захворювання африканську чуму свиней....

Інформація про результати санітарно-епідеміологічного розслідування спалаху харчового отруєння в

22 вересня 2020 року в ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ», що знаходиться в м. Коломия, вул. І.Шарлая, 55 Коломийського району Івано-Франківської області, виникло групове харчове отруєння, в результаті якого потерпіло 194 особи (працівники...

Держпродспоживслужба Івано-Франківщини надає поради для населення, яке постраждало внаслідок

На територіях, постраждалих внаслідок повені, заборонено використання колодязної питної води у зв’язку з інтенсивним хімічним та мікробним забрудненням. Це стосується навіть господарських потреб. Тому Головне управління Держпродспоживслужби в...

0 Коментарів

Авторизація