Держава гарантує онкохворим пацієнтам безоплатні послуги з діагностики та лікування
04 лют, 2021 0 Коментарів 626 Переглядів

Держава гарантує онкохворим пацієнтам безоплатні послуги з діагностики та лікування

Міністерство охорони здоров’я України разом із провідними експертами сфери розробило Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року, впровадження якої розпочнеться найближчим часом.
«Онкологічні захворювання знаходяться на другому місці в переліку причин смертності в Україні. На обліку в закладах охорони здоров’я зараз перебувають приблизно 1 млн пацієнтів з онкозахворюваннями. Щороку рак стає причиною смерті до 80 000 осіб. Аби контролювати онкологічну захворюваність та смертність, необхідно використовувати стратегічний системний підхід на всіх рівнях. Саме тому було розроблено Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року», — зазначив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.
Виявлення значної кількості випадків онкологічних захворювань на пізніх стадіях демонструє недостатню обізнаність громадян про симптоми злоякісних новоутворень та обмежений доступ до обстежень для ранньої діагностики. У межах Програми медичних гарантій держава гарантує пацієнтам безоплатні послуги з діагностики та лікування онкологічних захворювань. До програми включені 6 інструментальних досліджень (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія) для виявлення найпоширеніших онкозахворювань. Скористатися ними може кожен громадянин України. 
Варто додати, що комунальне некомерційне підприємство «Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради» з квітня минулого року забезпечує своїх пацієнтів безкоштовними хіміопрепаратами. Генеральний директор підприємства, заслужений лікар України Володимир Романчук каже, що за останні два роки таких препаратів було отримано на суму 55 мільйонів гривень за державною програмою «Онкологія». Цьогоріч подано заявку на суму понад 52 млн грн на отримання хіміопрепаратів для лікування онкологічних захворювань.
Насамкінець зауважимо, що повністю захиститися від раку неможливо, проте можна суттєво знизити ризик онкологічних захворювань. А виявлення таких захворювань на ранній стадії є запорукою успішного їх лікування. Тому проходьте профілактичні огляди, а при появі тривожних ознак захворювань – звертайтеся до сімейного лікаря.

Лікування гепатиту С

У 2020 році будуть доставлені препарати на 49 786 курсів лікування вірусного гепатиту С (ВГС). На 2020 рік зібрано найбільшу заявку для лікування вірусного гепатиту С за весь час лікування ВГС в Україні – потреба у 27 889 курсах. У 2019 році...

П’ять пріоритетів Програми медичних гарантій

З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які пацієнт зможе гарантовано отримати безоплатно. Серед цього переліку виділено п’ять пріоритетних послуг, які Національна служба здоров'я...

Ліки їдуть до пацієнтів

Міністерство охорони здоров'я України затвердило документи з розподілу та поставки препаратів для лікування хворих на онкологію, онкогематологію та інші хвороби. Українські пацієнти отримають більше 4.5 млн флаконів препаратів для онкохворих дітей...

0 Коментарів

Авторизація