Щоб не захворіти на поліомієліт
03 бер, 2021 0 Коментарів 809 Переглядів

Щоб не захворіти на поліомієліт

 Поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання. Вірус поширюється від людини до людини через слину та фекалії, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду. Небезпека поліомієліту в тому, що він вражає нервову систему і може призвести до загального паралічу. У кожного двухсотого хворого розвиваються деформації хребта і кінцівок, що спричиняє інвалідність. При ураженні дихальних м’язів вірус може призвести до смерті. 
Захворіти на поліомієліт може і дитина, і дорослий, якщо вони не вакциновані. Але найбільш вразливі до вірусу поліомієліту діти до 5 років. Вакцинація - єдина можлива профілактика поліомієліту. Ось що потрібно знати
В Україні застосовується два типи вакцини від поліомієліту - інактивована поліомієлітна вакцина - ІПВ та оральна поліомієлітна вакцина - ОПВ. Вакцина ІПВ може бути застосована як окремо, так і в складі комбінованих вакцин.
Вакцинувати від поліомієліту потрібно дитину вже з другого місяця життя. Щеплення обов'язково потрібно проводити за наступною схемою: 
1 щеплення - 2-й місяць життя дитини (ІПВ);
2 щеплення - 4-й місяць (ІПВ);
3 щеплення - 6-й місяць (ОПВ);
4 щеплення - 18-й місяць (ОПВ);
5 щеплення - 6 років (ОПВ);
6 щеплення - 14 років (ОПВ).
Як видно зі схеми, ІПВ застосовується тільки для перших двох щеплень. Це - незалежно від віку початку вакцинації. У разі протипоказань до введення ОПВ, інактивована поліомієлітна вакцина використовується для всіх наступних щеплень за Національним календарем. 
Крім того, дітям, які перебувають у сімейному оточенні, дитячих закладах закритого типу з ВІЛ-інфікованими або з особами, яким протипоказано введення ОПВ, щеплення проводиться виключно ІПВ-вакциною.
Якщо графік Календаря порушено, то сімейний лікар чи педіатр призначає вакцинацію від поліомієліту з розрахунку, щоб дитина встигла одержати 4-разове щеплення проти поліомієліту до 17 років 11 місяців 29 днів. Якщо це неможливо, то вводять стільки доз, скільки дитина встигне отримати до виповнення їй зазначеного віку. 
Вакцинація від поліомієліту входить до безоплатного пакету послуг на первинній ланці. Потрібно лише дотримуватись графіку вакцинацій та порад вашого сімейного лікаря або педіатра. Нагадуємо, що всі щеплення за Національним календарем безоплатні для пацієнта.
У випадку порушення права на безоплатну медичну допомогу звертайтеся до Болехівської міської ради.

Всесвітній тиждень імунізації. Вакцини захищають.

Всесвітній тиждень імунізації проводиться з 20 по 24 квітня 2020року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від дифтерії, правця,...

Вакцинація – найефективніший метод запобігання розвитку інфекційних захворювань

Імунізація проводиться згідно календаря щеплень – основного нормативного документу, який затверджений Міністерством охорони здоров’я України, змінюється та доповнюється відповідно до епідситуацій в країні, а також регламентує необхідну кількість...

Медики попереджають про спалахи дифтерії та просять вакцинуватися

Днями на Закарпатті зафіксували три випадки захворювання на дифтерію, а крім того, 12 аналізів студентів, які контактували із хворими, показали позитивний результат. Загалом 15 людей госпіталізували в Ужгородську інфекційну лікарню. Ще один хворий –...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація