В Україні змінили тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19
07 лют, 2022 0 Коментарів 404 Перегляди

В Україні змінили тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до 722 наказу «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».
Змінами було скорочено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування. Раніше пацієнт мав перебувати на лікуванні 10 днів від дати появи симптомів або ж від дати взяття матеріалу на тестування. Повторне тестування на COVID-19 також могло проводитись не раніше 10 днів з часу появи симптомів чи першого позитивного тесту.
Тепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР. Важливо, що йдеться лише про тестування методом ПЛР.
Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати.
Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їх появи або від дати отримання позитивного результату тестування.
Окрім того, змінено вимоги до повторного проведення тестування. Тепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19.
Раніше підтвердження експрес-тестами було достатньо лише для осіб, у яких були наявні симптоми COVID-19. Для безсимптомних хворих необхідно було підтвердження ПЛР-методом.
Також змінами до наказу пріоритезували зусилля з відстеження контактів випадків COVID-19. В умовах «червоного» рівня епідемічної небезпеки тепер будуть відстежуватися лише контакти високого ризику інфікування та тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуться члени сім'ї інфікованого, вразливі контактні особи за станом здоров’я, а також особи, які перебувають у закритих приміщеннях із високим ступенем ризику, як-от лікарні та установи довготривалого догляду.
Ті, хто отримав повний курс щеплення та ревакцинацію, вважатимуться контактами низького ризику.

Коли варто робити тест на COVID-19?

Коронавірусна хвороба COVID-19 може мати різні симптоми, саме тому тест на COVID-19 варто робити за будь-яких ознак ГРВІ. До прикладу, симптомами коронавірусу, зокрема і нового штаму «Омікрон», може бути нежить, втома, головний біль, чхання, біль у...

Вакцинація від COVID-19 може бути протипоказана тимчасово або взагалі лише у виключних випадках —

Міністерство охорони здоров’я України направило до управлінь охорони здоров’я Київській міській та обласним державним адміністраціям роз’яснення щодо застосування переліку медичних протипоказань та застережень до вакцинації проти COVID-19. Слід...

НСЗУ: Обсяг безоплатних послуг на первинній ланці медичної допомоги захворілим на COVID-19
Охорона здоров'я травень. 2021

НСЗУ: Обсяг безоплатних послуг на первинній ланці медичної допомоги захворілим на COVID-19

Пацієнт з підозрою на COVID-19, який не має декларації, має право на отримання первинної медичної допомоги, зокрема, на консультацію лікаря і тестування на визначення антигену SARS-CoV-2. Саме лікарі первинної ланки відіграють важливу роль у...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація