Соціальний захист дітей, які постраждали через агресію рф
10 травень, 2022 0 Коментарів 773 Перегляди

Соціальний захист дітей, які постраждали через агресію рф

Через війну в Україні тисячі дітей залишаються сиротами, втрачають зв’язок з рідними та потрапляють у складні життєві обставини. Про забезпечення маленьких українців особливим захистом, надання підтримки і турботи дізналися учасники інформаційної сесії «Організація захисту прав дітей в період дії воєнного стану», організованої Регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.
- Завдання кожної громади максимально забезпечити захист прав дітей під час воєнного стану. І не лише своїх, місцевих, а і тих, хто приїжджає до наших громад в пошуку прихистку з територій, які окуповані або тривають бойові дії. Але під час евакуацій і переїздів, внаслідок бомбардувань або боїв діти можуть загубитися, втратити батьків, приїхати в інший населений пункт без дорослих. Ситуації під час війни можуть бути різними. Експерти U-LEAD підготували методичні рекомендації щодо організації роботи соціальних служб громад для забезпечення прав дітей, - розповіла керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна.
Спікери ознайомили учасників із ключовими змінами, які відбулися в законодавстві у сфері захисту прав дітей в умовах воєнного стану. А також надали роз’яснення щодо процедури надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, особливостей виїзду дітей за кордон.
Особлива увага була приділена роботі з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та задоволення потреб дітей, евакуйованих з небезпечних районів.
- Під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану діти, які залишилися без батьківського піклування, у тому числі діти, розлучені із сім’єю, тимчасово влаштовуються до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. У разі загибелі батьків або їх зникнення, дитину влаштовують до прийомної родини та дитячих будинків сімейного типу на загальних підставах з призначенням виплати державної соціальної допомоги, - повідомила Вікторія Троценко, радниця з питань місцевого самоврядування та децентралізації Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.
Експертка пояснила, що статус дитини позбавленої батьківського піклування може отримати дитина, у якої загинули батьки або невідоме місце їх знаходження, або вона втратила зв’язок з рідними. Підтвердженням цього може бути довідка ЖЕКу, заява до правоохоронних органів про розшук зниклих, свідчення людей з місця подій. Вона зазначила, що головне завдання – не залишити дитину саму у біді, тому досить одного із зазначених документів. 
- У разі, коли свідоцтво про смерть або загибель батьків відсутнє або смерть чи загибель батьків не зареєстрована, дитина отримує статус дитини, позбавленої батьківського піклування, до моменту документального підтвердження смерті або загибелі батьків. Після припинення або скасування надзвичайного або воєнного стану статус дитини повинен бути підтвердженим чи спростованим за процедурами та на підставі документів, передбачених законодавством, - сказала Вікторія Троценко.
За її словами під час війни опіку над дитиною можуть взяти на себе її родичі або хрещені батьки. Для цього потенційний опікун/піклувальник має подати до служби у справах дітей  заяву, копію паспорта, документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки або інший зв’язок особи з дитиною (свідоцтво про хрещення або інший документ, виданий релігійною організацією), довідку від нарколога та психіатра про можливість виховання дитини, довідку або заяву опікуна щодо відсутності судимості.
Вікторія Троценко зазначила, що під час воєнного стану не вимагається проходження курсу навчання з виховання дітей, які залишились без батьківського піклування, потенційним опікуном, що перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещеними батьками).
Також під час інформаційної сесії були розглянуті фінансові аспекти забезпечення соціального захисту дітей, евакуйованих з небезпечних районів. Радник з питань муніципальних фінансів та управління Андрій Мужевський нагадав, що сільські, селищні, міські голови, а також старости сіл та селищ несуть персональну відповідальність за забезпечення виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Координацію діяльності щодо виявлення та захисту дітей, а також ведення їх справ здійснюють служби у справах дітей.
Начальниця служби у справах дітей Дніпропетровської ОДА Олена Жадько поінформувала учасників сесії щодо евакуації вихованців дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та спеціалізованих закладів регіону. За її словами, 1500 дітей перебувають за кордоном, влаштовані у відповідні заклади або прийомні сім’ї. Інформація про їх перебування внесена до спеціалізованого реєстру.
- Ми ведемо облік всіх дітей, які зареєстровані нашою службою. Наразі маємо інформацію про місцезнаходження кожної дитини, яка виїхала, - сказала чиновниця.
Також учасників ознайомили з роботою чат-боту «Дитина не сама», за допомогою якого можна запропонувати прихисток дитині, повідомити про загублену або знайдену самотню дитину, надати інформацію про міжнародні організації, які готові прихистити українських дітей. Якщо виникають інші питання стосовно дітей, є можливість звернутись на гарячу лінію.

Джерело: Програма «U-LEAD з Європою»




Уряд посилює соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, яким

Вчора Урядом внесено зміни до ряду нормативно-правових актів України в частині надання можливості особам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, проживати у прийомних сім’ях, дитячих будинках...

Святий Миколай завітав до дітей Болехівщини

19 грудня християнський світ відзначає свято Миколая Чудотворця, який все життя присвятив милосердю. Тож ще за життя був названий батьком сиріт, удів і бідних. Тому і після смерті він прославився даром творення чудес, його стали називати...

Олексій Гончарук: Замість інтернатів як пережитку радянської системи ми створимо якісні умови для

Діти мають виховуватися у сім’ях. А інтернати, що залишилися у спадок ще з радянських часів, – будуть реформовані за європейськими стандартами. Про це сказав Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук на першому розширеному засіданні Координаційної...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація