Про обов’язкове укладання договору на вивіз побутових відходів.
10 лют, 2024 0 Коментарів 107 Переглядів

Про обов’язкове укладання договору на вивіз побутових відходів.

Шановні жителі Болехівської громади! Згідно з чинним законодавством України, а саме: відповідно до п.2 статті 15 Закону України «Про управління відходами» громадяни України, іноземці та особи без громадянства зобов’язані дотримуватися  вимог цього Закону ьа інших нормативно-правових актів у сфері управління відходами, запобігати забрудненню відходами навколишнього природного середовища.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку. До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних і юридичних осіб, які отримують послуги з поводження з відходами.

На території Болехівської територіальної громади переможцем конкурсу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, визначено ДП «Комунальник» ТзОВ «Стрийсільрембуд». Тому, договори на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів потрібно укладати з даним підприємством.

Також, у нашій громаді діють «Правила благоустрою території населених пунктів Болехівської територіальної громади Калуського району Івано-Франківської області» затверджені рішенням позачергової ХІХ сесії Болехівської міської ради від 16.05.2022 №03-19/22. Відповідно до  розділ 3 «Права та обов’язки громадян у сфері благоустрою» пункт 3.2 громадяни  у сфері благоустрою зобов’язані укладати самостійно договори на вивезення відходів та своєчасно оплачувати за їх вивезення.

Відповідно до розділ 4 «Права та обов’язки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців у сфері благоустрою» пункту 4.2 підприємства, установи та організації, фізичні особи-підприємці у сфері благоустрою зобов’язані укладати договори з підприємством, яке здійснює вивезення сміття (в тому числі ТПВ, негабаритних, будівельних, харчових та інших).

Відсутність договору на вивезення побутових відходів у громадян, фізичних-осіб підприємців, на підприємствах, установах і організаціях є порушенням «Правила благоустрою території населених пунктів Болехівської територіальної громади Калуського району Івано-Франківської області».

 Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 -1360 грн.), на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).

Тобто, законною підставою для притягнення до відповідальності є відсутність договору на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів у фізичної особи, юридичної особи, підприємця, оскільки це порушення Законів України «Про управління відходами», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів», «Правила благоустрою території населених пунктів Болехівської територіальної громади Калуського району Івано-Франківської області».

Тому, повідомляємо про необхідність та обов’язковість укладення договору на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів з ДП «Комунальник» ТзОВ «Стрийсільрембуд», яке знаходиться за адресою м. Болехів пров. Є. Коновальця, 2 перший поверх. Контактна особа - Юлія Гришин. тел.0664524339.

В разі не укладення договору, до порушників будуть застосовані грошові стягнення, передбачені законодавством України.

Головний спеціаліст,

Еколог відділу ЖКГБТЕБ                                              Уляна ЮЗЬКІВ

Кожен повинен сплачувати за вивіз сміття

Шановні жителі Болехівської громади ! Законодавством України передбачена необхідність укладання договорів на вивезення сміття. Відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел...

Розумне поводження з побутовими відходами є свідомим вибором кожного!

Поводження з побутовими відходами в Україні здійснюється відповідно до державних норм і стандартів. Ці правила закріплені у Законах України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Механізм надання...

Що робити, якщо не вивозять побутові відходи, – роз’яснення Мінрегіону

Згідно із Законом України «Про відходи» послуга з поводження з побутовими відходами включає в себе вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів, що надаються в населеному пункті згідно з правилами благоустрою території розробленими з...

0 Коментарів

Авторизація